Pleegzorggezin worden

Discussie in 'Adoptie en pleegzorg' gestart door mol81, 22 aug 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Hallo dames,

    We hebben een knoop doorgehakt: de medische mallemolen is achter de rug, we zijn apetrots op onze prachtige dochter maar er blijft ruimte over in onze harten en huis voor een kindje. Adoptie is voor ons geen optie en we oriënteren ons op pleegzorg.

    Ik zag dat er op dit forum weinig pleegzorg verhalen zijn. Wie is pleegouder en kan ons wat meer vertellen? Ben vooral benieuwd naar de eerste fasen (cursus, onderzoek door de kinderbescherming?) en de keuzes die je kunt maken. Ik vind het belangrijk dat een evt pleegkind jonger is dan ons eigen kind.

    Wie kan ons bijpraten?
     
  2. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.466
    1.650
    113
    Brabant
    onder adoptie is een topic geweest. ik weet dat er nu een besloten club is.

    Wat ik als tip kan geven is: vraag het info-pakket aan en geef je op voor een info-avond!
    Wij hebben dit gedaan en daar werden alle stappen al best duidelijk. Ook de bijkomende regels werden helder gebracht. (bv pleegkindje moet een eigen kamer hebben, moet jonger zijn dan je eigen kinderen, je "mag" op het moment niet zwanger zijn of in de MMM zitten)
    Ook de verschillende soorten pleegzorg werden helder gebracht en er was een ervaren pleegmoeder om verhalen te vertellen en vragen te beantwoorden.

    Wij kwamen in ieder geval erg enthousiast terug, maar hebben wegens privé redenen even de wens on hold moeten zetten:(
     
  3. kickk

    kickk Actief lid

    3 mrt 2012
    403
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik ben sinds 6 weken pleegmama van een zoontje van net 2 jaar.

    Wat wil je precies weten wat betreft de voorbereiding(en)?

    Je kan altijd aangeven dat een pleegkindje jonger moet zijn dan je eigen kindje. Dat wilden wij ook perse. Dat is geen probleem.

    Hebben jullie al een informatiepakket aangevraagd of zijn jullie al bij een informatie-avond geweest? Onze ervaring was dat tijdens die info-avond alles vrij heftig geschetst werd, dat moet natuurlijk ook wel, maar laat je er niet door afschrikken!
     
  4. kickk

    kickk Actief lid

    3 mrt 2012
    403
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoe oud is je dochtertje nu?
     
  5. Steph80

    Steph80 Bekend lid

    26 apr 2012
    881
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ik ben pleegzorgwerker dus als je vragen hebt, kan je me een pb sturen.
     
  6. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Dank voor de reacties dames! Ik heb ondertussen ook een pleegzorgforum gevonden. Het belangrijkste is volgens mij dat we de informatiebijeenkomst volgen en daarna een cursus(?).
    Kickk; wat goed van je! Heb je aangegeven dat je graag een jong kind op wilt vangen? En is het tijdelijk of voor langere tijd? Onze dochter is 4 jaar en ik vind het belangrijk dat zij de oudste blijft.
     
  7. kickk

    kickk Actief lid

    3 mrt 2012
    403
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mol, wij hebben dat inderdaad aangegeven. Sowieso willen ze vanuit pleegzorg ook t liefst 2 jaar leeftijdverschil. Bij ons is dat anderhalf jaar, helemaal prima dus.
    Ons pleegzoontje zal bij ons blijven tot volwassenheid. Natuurlijk heb je nooit 100% garantie, maar dat heb je bij je eigen kindje(s) ook niet. Wij hebben ook hier bewust voor gekozen. Kortdurend/crisis lijkt me ook mooi hoor, maar past momenteel niet in onze situatie en ook voor ons dochtertje lijkt me dat niet prettig.

    Ik ben heel benieuwd hoe jullie de informatieavond gaan vinden! Hebben jullie al een informatiepakket aangevraagd?
     
  8. Troelala21

    Troelala21 Niet meer actief

    Moet een pleegzorg kindje echt perse een eigen slaapkamer hebben? Wij hebben 3 prachtige kindjes maar er is in me hart zeker nog een plekje over voor nog een lief kindje. Maar wij hebben niet meer slaapkamers over vandaar...
     
  9. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Ja, volgens mij is dat echt een voorwaarde. Maar dat kan een pleegmoeder beter zeggen denk ik. Ik meende dat ik het gelezen heb als voorwaarde.
     
  10. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    15.466
    1.650
    113
    Brabant
    Bij ons gaven ze dat echt als eis aan ja. Zelfs bij weekend/vakantie opvang.
    Bij ons zouden dan onze twee oudsten samen op de kamer gaan.
    Ehm, in het geval dat er eerst nog een biobeeb komt. Anders hebben we nog een kamer over.
     
  11. Troelala21

    Troelala21 Niet meer actief

    Oke bedankt voor jullie reactie!
     
  12. kickk

    kickk Actief lid

    3 mrt 2012
    403
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bij ons was het ook wel een voorwaarde. Maar id toekomst kan dit natuurlijk veranderen. Stel er komt nog een kindje bij, of de kindjes vinden het zelf gezellig, dan kan het best gebeuren dat ze alsnog samen gaan slapen.
     
  13. kickk

    kickk Actief lid

    3 mrt 2012
    403
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mol, zijn jullie al wat wijzer geworden?
     
  14. Daycey

    Daycey Actief lid

    7 aug 2012
    370
    3
    18
    Vrouw
    Nootdorp

    Mijn ouders hebben tot voor kort altijd pleegkinderen gehad en het laatste jongetje sliep gewoon bij mijn broertje op de kamer, hoor. Bij hen deed pleegzorg daar niet moeilijk over. Zolang mijn ouders maar aan konden tonen dat dat jongetje ook een eigen plekje had waar hij zich terug kon trekken als dat nodig was. Dit was vaak toch het slaapkamertje. Nu scheelt het misschien dat mijn broertje toen op de middelbare school zat en vaak laat thuis was ivm school.

    En wat betreft de heftige verhalen. Ik heb, toen ik nog thuis woonde, ook veel heftige dingen mee gemaakt. Soms door misstappen van jeugdzorg (bijna gezinsdrama bij geforceerde terugplaatsing bij moeder) en soms door problemen van het kind zelf, terwijl ze altijd hebben aangegeven geen kinderen met gediagnosticeerde gedragsploblemen te willen. Daarbij hebben we ook veel 'probleemloze' plaatsingen gehad.

    Ook als het even tegen zit, moet je goed voor ogen voor wie je het doet: je wilt een kind een goede, stabiele thuissituatie geven met alles wat daarbij hoort.

    Succes!
     
  15. Mama Jude

    Mama Jude Actief lid

    4 sep 2012
    210
    1
    0
    Midden Nederland
    @Troelala21: Nee hoor, dat hoeft niet persé. Onze pleegzoon deelt de kamer met onze zoon en dat gaat prima. Het is alleen verplicht bij 'bijzondere' pleegkinderen.
     
  16. Khrisje

    Khrisje Lid

    13 jan 2012
    31
    0
    0
    NULL
    NULL
    Volgens mij is het verplicht dat pleegkind een eigen kamer heeft maar tijdens het huisbezoek kijken ze altijd waar het pleegkind komt te slapen. Het kan ook misschien wel per pleegzorgbinstelling anders zijn.
     
  17. Gabriellle

    Gabriellle Bekend lid

    6 jun 2011
    650
    0
    0
    Delft
    Kickk, gefeliciteerd met jullie pleegzoontje. Hoe bevlat het jullie, en hem na die 6 weken. Hij is natuurlijk nog klein, maar toch. En, hoe doen jullie dat met werk? Heb je vrijgenomen in het begin?
    We gaan volgende week naar een info-avond. Dat hebben we in NL ook al gedaan, maar toen werd het snel duidelijk dat we naar Belgie gingen verhuizen en hebben niets mee gedaan. Nu ben ik heel benieuwd wat de regels en mogelijkheden in Belgie zijn.
     
  18. kickk

    kickk Actief lid

    3 mrt 2012
    403
    0
    0
    NULL
    NULL
    Gabriella dank je voor de felicitaties!:)

    Wat leuk dat jullie je ook aan t orienteren zijn! Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie de informatieavond gaan vinden. En of die zal verschillen van die in Nederland.

    Hier gaat t goed. In het begin ging alles extreem goed, ons pleegje vond alles best en waaide met alle richtingen mee ( aanpassingsgedrag). Nu komt de periode dat ie ons aan t testen is en dat merken we wel haha. Maar dat is eigenlijk juist een heel goed teken, en t hoort natuurlijk ook bij de leeftijd. We zijn net terug van een weekje vakantie en dat was heerlijk. Pleegje had nog nooit gezwommen, heeeerlijk vond ie t. Echt genieten!!

    In Nederland heb je recht bij een langdurige plaatsing op 4 weken verlof. Hoe dat in Belgie geregeld is durf ik niet te zeggen. Ik heb er zelf nog 2 weken aan vast geplakt. Inmiddels werk ik weer en gaat pleegje naar t kdv. Dat gaat ook hartstikke goed!

    Al met al is het een indrukwekkende, enerverende en bijzondere ervaring!!

    Als je nog vragen hebt, hoor ik t wel!
     
  19. Gabriellle

    Gabriellle Bekend lid

    6 jun 2011
    650
    0
    0
    Delft
    Mooi om te horen dat jullie kleine pleegzoon nu 'rebels' wordt, dat betekent dat hij jullie nu al vertrouwd en zich helemaal op zijn gemakt bij je voelt. Heerlijk lijit me dat.

    De info-avond over pleegzorg was heel erg leuk. Allebei waren we heel enthousiast. We weten nog niet voor welk soort pleegzorg we gaan, maar daar zullen we achterkomen tijdens de trainingsavonden. In Belgie krijg je alleen 6 dagen pleegzorgverlof, die je kan inzetten voor zittingsdagen e.d., dus geen verlof bij plaatsing. Maar dat is geen punt, dat zien we tegen die tijd wel.

    Het enige wat bij ons nu nog speelt is om te beslissen of we nu toch wel of toch niet nog eens icsi gaan proberen. Want daar willen we niet heel lang mee wachten. En je kan het niet tegelijk, en in de mm en pleezorg, en dat snap ik helemaal. Ik ben er nog niet over uit. Bij ons speelt leeftijd een rol, zowel bij mijn man, als mijn dochter die alsmaar ouder wordt, en ik ben nu ook 35+...
     
  20. kickk

    kickk Actief lid

    3 mrt 2012
    403
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mooi om te horen dat jullie kleine pleegzoon nu 'rebels' wordt, dat betekent dat hij jullie nu al vertrouwd en zich helemaal op zijn gemakt bij je voelt. Heerlijk lijit me dat.

    Ja klopt zo zien wij dat ook. En dat zeggen we dan ook vaak tegen elkaar om 3 uur snachts als ie ons lekker wakker houdt;):D
    Nee serieus, is zeker een goed teken. En het lijkt steeds beter te gaan! (Ook de nachten, gelukkig!)

    De info-avond over pleegzorg was heel erg leuk. Allebei waren we heel enthousiast. We weten nog niet voor welk soort pleegzorg we gaan, maar daar zullen we achterkomen tijdens de trainingsavonden. In Belgie krijg je alleen 6 dagen pleegzorgverlof, die je kan inzetten voor zittingsdagen e.d., dus geen verlof bij plaatsing. Maar dat is geen punt, dat zien we tegen die tijd wel.
    Leuk dat de informatieavond zo goed bevallen is! Over welke vormen van pleegzorg denken jullie na en twijfelen jullie?
    En wat een verschil qua verlof. Ik denk inderdaad dat als je voor langdurig gaat dat je echt wel in het begin vrij moet regelen. Ook in verband met de hechting van het kindje.
    Hebben jullie het er eigenlijk al met jullie dochtertje over gehad? Of is dat allemaal nog veel te vroeg?

    Het enige wat bij ons nu nog speelt is om te beslissen of we nu toch wel of toch niet nog eens icsi gaan proberen. Want daar willen we niet heel lang mee wachten. En je kan het niet tegelijk, en in de mm en pleezorg, en dat snap ik helemaal. Ik ben er nog niet over uit. Bij ons speelt leeftijd een rol, zowel bij mijn man, als mijn dochter die alsmaar ouder wordt, en ik ben nu ook 35+...
    Tja, dat is wel een punt natuurlijk... En daar kunnen alleen jullie zelf over beslissen. Ik ken in Nederland een stel dat is afgewezen omdat het nog geen jaar geleden was dat ze hun laatste ivf hadden gedaan voordat ze aan pleegzorg begonnen. Tevens ken ik een stel dat zelfs tijdens de trainingen nog bezig waren en dat was geen probleem (wel uitzondering denk ik). Volgens mij is het heel erg afhankelijk van de instelling waar je zit, welke begeleider je krijgt en hoe je er zelf in staat en dit kan overbrengen.
     

Deel Deze Pagina