De pil en antibiotica

Discussie in 'Anticonceptie' gestart door Within, 14 dec 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Within

    Within Niet meer actief

    De pil en antibiotica

    Belangrijk nieuws voor pil gebruiksters!
    Er is altijd voorgelicht dat er een wisselwerking is tussen bepaalde antibiotica en de pil, waardoor de pil onveilig wordt en aanvullende maatregelen gebruikt moeten worden. Dit was echter niet gebaseerd op goed onderzoek, maar op enkele beschreven gevallen. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de meest gebruikte antibiotica geen wisselwerking hebben met de pil! Twee zeer zelden gebruikte antibiotica vormen hierop een uitzondering: rifampicine en rifabutine. Deze antibiotica worden enkel in zeer specialistische gevallen gebruikt en hier hoeft daarom geen rekening mee gehouden te worden. Bij de standaard antibiotica voor bijvoorbeeld blaasontsteking of bij een keelontsteking dus geen zorgen meer! Dit is gebleken uit onderzoek waarbij concentraties van de pil in het bloed zijn vergeleken bij antibioticagebruik en zonder antibioticagebruik. Daarnaast hebben ze ook gekeken naar de zwangerschapscijfers in beide groepen en ook deze zijn niet verschillend.

    Wat betekent dit:
    Heel duidelijk: bij het gebruik van antibiotica hoeven geen aanvullende voorbehoedsmiddelen zoals het condoom meer gebruikt te worden. Het advies zal dus voortaan zijn dat bij gebruik van antibiotica, de pil gewoon veilig blijft! Enkel bij heftige diarree of braken kan de pil onveilig worden, dat verandert niet.

    De Nederlandse Huisartsen Genootschap zal deze regels vanaf 1 januari 2012 opnemen in hun adviezen. In de bijsluiter van de pil blijft deze interactie helaas wel staan en ook is te verwachten dat er zeker nog huisartsen zullen zijn die niet up to date zijn.

    Bron: De pil met antibiotica: geen interactiesignaal meer | Medicalfacts
    De pil en antibiotica: geen signaal meer over interactie
     

Deel Deze Pagina