Bijwerkingen koperspiraal?

Discussie in 'Anticonceptie' gestart door Nellie3, 3 feb 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nellie3

    Nellie3 Lid

    4 aug 2012
    5
    0
    0
    Dierenartsassistente
    Den Haag
    Dames,

    Vijf maanden na de geboorte van mijn zoontje heb ik een koperspiraal laten plaatsen (dus nog maar sinds een aantal weken). Nu gaat het helemaal niet zo lekker met me. Ik:
    - ben verschrikkelijk labiel (heb wel historie v depressie/andere psychische klachten maar het ging al jaaaaren goed, ook tijdens zwangerschap, kraamtijd en tot nu toe tijdens de bv);
    - slaap heeeel slecht;
    - heb rusteloze benen;
    - ruik alles heel sterk.

    Nu lijken dit allemaal zwangerschapssymptomen en deze had ik allemaal (behalve labiliteit) tijdens mijn zwangerschap. Ik was niet zwanger bij de plaatsing van de spiraal (moest test doen), dat ik daarna zwanger ben geworden, lijkt me sterk en het zou ook te vroeg zijn om nu al symptomen van te hebben.

    Ik dacht zo: 'Misschien denkt mijn lichaam dat ik zwanger ben, omdat er een vreemd voorwerp in mijn baarmoeder zit en heb ik daardoor al die symptomen'. Het is bijzonder vervelend en vermoeiend. Een koperspiraal heeft natuurlijk geen hormonen, en psychische disbalans zou je juist van een hormoonspiraal verwachten en niet van een koperspiraal.

    Ik denk er nu sterk over om hem eruit te laten halen, maar we hebben lang gedubd over wat voor anticonceptie te gebruiken. Mijn man wil geen condooms, ook geen NFP want dat vindt hij onbetrouwbaar. Ik wil geen vasectomie van hem en geen hormonen voor mij. Voordat ik de spiraal laat verwijderen, wil ik dus wat meer informatie hebben over of het überhaupt mogelijk is dat een spiraal zonder hormonen dit soort bijwerkingen geeft, want dan doen we weer aan geheelonthouding [sad]

    Wat denken jullie? Iemand herkenning of van horen zeggen?

    Dank je.
     
  2. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.828
    164
    63
    Zoals ik het lees denk ik eerder aan óf toch zwanger, óf ontzwangeren. Door de hormoonschommelingen kun je ook onwijs veel kwaaltjes enzo krijgen, terwijl je niet zwanger bent.

    Misschien een testje doen, en anders huisarts vragen?

    Ik heb ook een koperspiraal, maar echt nergens last van. Wel wat moodswings af en toe, maar dat is omdat m'n lichaam de boel weer op de rit moet krijgen. Of ineens misselijk worden als ik koffie ruik enzo, maar da's dan eenmalig.
     
  3. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.147
    1.068
    113
    Eerlijk? Ik denk niet dat spiraaltje er iets mee van doen heeft.
    Met een koperspiraal heb je gewoon je eigen cyclus (hoe is die? Zie je verband met je klachten en bepaald deel van cyclus?), je eigen hormonen en daar kun je ook (flink) last van krijgen (pre-menstrueel syndroom, PMS). Daarnaast ben idd nog niet klaar met ontzwangeren en ook hormonen van BV zorgen ervoor dat het hormonaal in je lijf er 'anders' aan toe gaat.

    Ik heb 2 jaar BV gegeven met een koperspiraal. Het eerste jaar was cyclus onregelmatig, soms ook tussentijds bloedverlies rond de eisprong e.d. Daarna kreeg ik mijn 'oude' regelmatige cyclus terug. Enkele maanden na stoppen van BV kreeg ik PMS (nog nooit gehad!), opeens allemaal (hormonale) klachten voor de menstruatie (ook psychisch! Wat ik helemaal niet van mezelf kende). En op dag 2 van cyclus verdween dat weer... Iedere maand hetzelfde, de ene keer iets erger dan de andere.

    Toch (en dat weet ik als geen ander) kun je wel zwanger raken bij een kopespiraal, al is de kans erg klein. Maar daar zou ik vooral aan gaan denken als je ook overtijd bent en een testje geeft dan uitsluitsel.
     
  4. Nellie3

    Nellie3 Lid

    4 aug 2012
    5
    0
    0
    Dierenartsassistente
    Den Haag
    Ik ben nog niet terug ongesteld geweest sinds mijn zoontje is geboren. Ik geef nog volledig bv met een paar kleine hapjes erbij nu. Dus cyclus onbekend.

    Ontzwangeren lijkt me ook niet logisch, want waarom is het dan 6 mnd lang goed gegaan? Nu ineens spelen al die dingen op en ik vind het wel heel toevallig dat het ineens opzet na het plaatsen van de spiraal. Toeval bestaat natuurlijk wel....

    Lastig, maar misschien moet ik het nog maar eens wat langer aankijken.
     

Deel Deze Pagina