Snoepjes, koekjes, chips, waarom?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Manuk, 27 dec 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Manuk

    Manuk Fanatiek lid

    19 okt 2010
    2.751
    62
    48
    Vrouw
    Groningen
    .Ik word er langzamerhand zo zat van!
    Als een havik moet ik om mijn dochter van nog geen anderhalf rond blijven cirkelen omdat mensen hun drang moeten bevredigen om mijn dochter vol te proppen met snoep, koekjes, chips en zoete drankjes
    Ze is nog een anderhalf jaar, ik vind het niet nodig dat ze snoepbanaantjes, een heel stuk gebak op een verjaardag/feestje voorgezet krijgt. Laten we het dan nog maar niet eens hebben over fruitshooters als drinken en chips wat haar wordt toegestopt als ze aan haar avondeten bezig is!!

    Onze dochter mist het niet als ze het niet krijgt, dus voor wie doen ze het dan? Voor hunzelf!!

    1e kerstdag heeft ze meerdere malen waterdunne ontlasting gehad wat de luier niet meer aankon. Ik vind het niet nodog dat ze dan ongezonde troep krijgt, ook al is het kerst!
    Zijn we bij mijn familie, heeft ze wat rijst/nasi van mij gekregen wat ze redelijk aan het eten was. Komt er een oom van mij aan die haar naturel chips zit te geven. Als ik normaal zeg dat ik dat niet nodig vind omdat ze 1. met haar avondeten bezig is 2. al niet lekker is en niet nog zieker hoeft te worden, wordt er gewoon niet naar geluisterd!!

    2e kerstdag heb ik het hierover met mijn man in de auto waar mijn schoonouders ook bij zijn. Ik noem t expres nog even omdat schoonmam er ook een hele hand (zeg gerust arm) van heeft om van alles toe te moeten stoppen.
    Maar ze was het helemaal met mij eens, als ze ziek zijn hoeven ze dat niet te hebben. Ze vroeg nog even hoe het nu ging en ik zei dat het iets beter ging en ze nu roosvice stop kreeg en straks nog een banaan.

    Zijn we in de winkel, heeft onze dochter ineens snoepbanaantjes te eten!!:x
    Heb t maar even gelaten om er geen drama van te maken in de winkel. Zitten we even later voor een kopje koffie, en ik zeg tegen mijn dochter: Wil je een banaan van mama? Ze zegt "ja", en schoonmoeder komt er gelijk tussendoor met "ja, oma pakt wel even een snoepje voor jou"
    Toen echt maar even duidelijk gemaakt door :Ja echt niet!! Een gezond stuk fruit, dat soort banaan bedoel ik!!! :x Uiteraard was ze beledigt.

    Ja sorry hoor, maar waarom is dit nodig? Ik ben er zo klaar mee, was het vroeger ook al normaal kinderen op die leeftijd al vol te moeten proppen met ongezonde troep? Is het nu echt nodig dat ik als een havik in de gaten moet houden dat volwassen personen niet doelbewust van alles in mijn kind moet stoppen? Ik kan mijn dochter redelijk vertrouwen, want die pakt niet snel wat van tafel af, daarentegen moet ik volwassen mensen continue in de gaten houden.
    Maak ik me nu echt te druk er om? Dit waren dan enkele voorbeelden van de afgelopen dagen maar dit gebeurd steeds weer. Waarom is de kleine moeite om te vragen aan mij of mijn man dat ze iets mag blijkbaar zoveel gevraagd?

    Zucht:)
     
  2. Chiggy

    Chiggy VIP lid

    29 aug 2010
    12.876
    25
    38
    Rotterdam
    Ik vind dat mensen jouw regels moeten respecteren en ik snap best dat je er van baalt als dat niet gebeurt.
    Ik heb het zelf losgelaten en mijn zoontje krijgt veel dingen bij opa/oma die hij thuis nooit krijgt, maar ik vind dat niet erg want we zitten er niet wekelijks (wonen aan andere kant van het land) en als ik daar zeg dat het genoeg geweest is dan gaan ze hem ook niet stiekem meer geven ofzo.
    De afgelopen dagen ben ik bij mijn ouders geweest en mijn zoontje heeft echt heel veel gesnoept. Hij wordt sowieso gruwelijk verwend daar maar ik vind dat dus prima. Zo ging het vroeger bij mijn oma ook en ik koester de herinneringen daaraan :)
     
  3. Yolanthe

    Yolanthe VIP lid

    Vroeger werd ik ook verwend door mijn oma en kreeg ik veel snoep (oma kocht speciaal petit fourtjes voor me, heb er goede herrinneringen aan). Ach en nu doen onze ouders het weer als opa en oma. En wij straks weer weer bij die van ons.

    Ik kan me er niet aan storen dat ze die paar dagen meer (veel meer) snoepen dan normaal.

    Als opa en oma nou dagelijks zouden komen/zouden oppassen dan zou het wel een ander verhaal worden. Dochter zegt tegenwoordig ook gerust dat ze liever een appel heeft dan een spekje (ze zijn hier allebei dol op fruit).

    In het geval van ziek zijn had ik er wel wat van gezegd en er ook opgelet. Dat doe ik ook als ze teveel appelsap (zoon diarree) en sinaasappelsap (dochter gaat dan spugen) willen geven.
     
  4. Andrea85

    Andrea85 Fanatiek lid

    18 mrt 2011
    4.859
    1
    0
    Hier willen mensen mijn dochter ook telkens hapjes taart geven of slagroom en andere dingen. Met Kerst gaf mijn schoonvader haar een hapje slagroomtaart met vlokken, en maar roepen dat ze het lekker vindt. Ze heeft kma dus ik was echt boos! Sowieso snap ik niet waarom mensen toch altijd eten moeten geven aan haar, vraag gewoon aan mij of het mag of niet, maar zonder mijn toestemming gewoon iets geven vind ik echt belachelijk (helemaal dus gezien haar kma!).
     
  5. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Ik ben het met je eens, hoor. Een kindje van 18 maanden weet nog niet wat ze mist aan snoepjes, koekjes en chips. Dus die kun je net zo goed iets gezonds geven.

    Het is zo vervelend dat mensen er maar vanuit gaan dat je kind alles mag. Zo weet mijn dochter nu sinds ze 14 maanden was, dat je in een restaurant een koekje in zo'n glimmend pakje krijgt bij de koffie. Alleen maar omdat mijn schoonmoeder haar 1x zo'n koekje heeft gegeven, terwijl ik nog ruim op tijd zei dat het niet mocht. Maar niet luisteren, hoor. Krijg je te horen: wat maakt 1 koekje nu uit? Nou op zich maakt dat ene koekje niet uit, maar nu weet ze dus wel waar die vandaan komen en dat ze lekker zijn... dat maakt het uit. Plus dat ik me niet serieus genomen voel als haar moeder en dus als de beslisser!

    Ik heb ook leuke herinneringen aan de lekkere dingen die ik kreeg bij Opa en Oma, maar toen was ik wel veel ouder (6+ jaar).
     
  6. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    je hebt gelijk, en nee geen idee waarom mensen die behoefte hebben. Op die leeftijd is nog niks van dat soort dingen nodig. Een soepstengel, rauwkost, fruit en rijstewafel is meer dan genoeg mi. Ik versta je volledig in dit opzicht en kan je vertellen dat het een langdurige strijd wordt. Ik heb het dus niet losgelaten, mensen hebben gewoon naar ons als ouders te luisteren.
    Toen ze wat ouder werd (3+) mocht ze natuurlijk best eens andere dingen van mij en snap ik gerust dat oma iets lekkers in huis haalt, maar op 1 jarige leeftijd....vergeet het maar.
    Het enige dat je kunt doen is duidelijk zijn, verder helaas geen tips.
     
  7. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Heel irritant idd!

    Bij ons is het gelukkig niet zo erg. Mijn kinderen krijgen ook wel meer sap en een koekje ofzo extra als we bij mijn vader en stiefmoeder zijn, maar daar kan ik prima mee leven. Maar als het zulke excessieve vormen aan zou nemen zoals bij jullie zou ik echt witheet zijn.

    En ik heb echt geen idee waarom sommige mensen het zo leuk vinden om een kind met allemaal ongezonde troep vol te stoppen :(.
     
  8. wendy339

    wendy339 VIP lid

    27 okt 2010
    9.505
    873
    113
    Herkenbaar! Soms erg frustrend.. Ik vermoed ook dat het een generatie verschil iets is.. Vroeger mochten kinderen alles eerder al en vergeet de oude garde dat er toen geen keus was uit 100 soorten koek en snoep. Hun kregen een Maria koekje waar lang niet zo veel zooi in zit als nu in een kabouterplop met glazuur opgetekende zoetigheid. En ook ik hoor regelmatig dat het zielig is etc. Ik geef hem thuis die zoetigheid niet en zo af en toe vind ik ook niet erg maar hier ook echt geen chips/volwassen koeken etc. Hij heeft z'n goodies/rijstewafeltje en heel soms Nijntje/liga koek en dat is het.
    Zie nu al op tegen z'n verjaardag as week, weet nu al dat hij dingen gaat eten waar ik niet achter sta.. Heb geen ogen in m'n achterhoofd dus 'laat' het maar, maar frustreert wel..
     
  9. Sunlover

    Sunlover Bekend lid

    26 jan 2011
    764
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik vind dat ook hoor! Ik neem ook vaak zelf iets mee en dan zeg ik: Nee, ik heb wat bij voor hem! Ik heb nog niet meegemaakt dat ze aan mij of mijn vriend vragen of hij iets mag hebben.
     
  10. gebakje

    gebakje VIP lid

    15 dec 2010
    5.130
    0
    0
    Heerle (NB)
    Hier vind ik het niet erg als hij een keer een koekje of een chipje krijgt, maar dan bedoel ik ook af en toe. En zeker geen koek/snoep etc als we bijna aan het avond eten gaan.

    Op de vrijdag passen mijn schoonouders op. Dan weet ik dat hij 2 koekjes uit de koektrommel krijgt. Dat zijn geen kinderkoekjes, maar gewoon koekjes die hun ook eten. Koffiekoekjes of zo. Daarnaast krijgt hij nog een halve eierkoek bij de bakker en een worstje bij de slager. Want opa vind het zo gezellig om daar langs te lopen met hem.

    Als ik het zie dat hij alweer een koek krijg zeg ik er wel wat van, en dan is het wel weer een poosje een stuk beter. Meestal krijg ik een antwoord als: Oma's en opa's zijn er nou eenmaal voor om hun klein kind te verwennen. Meestal zeg ik dan iets terug van dat ze hem wel mogen verwennen, maar liever niet met te veel koek, en liever met een lekker stuk fruit, of een lekkere wandeling buiten, omdat hij anders te dik gaat worden.


    Maarja, ik kies er voor om mijn kind daar 2-3x per maand een dag te brengen dat hun oppassen, dus wat ik niet zie, dat zie ik niet. Dan is het maar een keer zo dat hij 2 koekjes op heeft.
     
  11. Paarse80

    Paarse80 Fanatiek lid

    5 okt 2008
    4.473
    1
    38
    Vrouw
    Thuis
    Ja heel herkenbaar. Ik begrijp ook echt niet waarom ze overal snoep/koek moeten krijgen. En vooral als ze het gewoon geven aan je kind, zonder te vragen. Mijn oudste had een ei-allergie, alles wat hij kreeg moest ik weer afpakken. Echt niet leuk. Gelukkig hielden vrienden en familie hier dan wel rekening mee. Maar in winkels, pfff.
    Het is echt niet nodig op deze leeftijd!
     
  12. MamaPeetje

    MamaPeetje Niet meer actief

    #12 MamaPeetje, 27 dec 2012
    Laatst bewerkt door een moderator: 27 dec 2012
    Ja herkenbaar, mijn zoon van 3,5 jaar werd gisteren ook volgepropt dankzij oma.. Stond een grote schaal chocolade op tafel dus hij meteen naar die schaal rennen en wij zeggen : Je mag er EENTJE pakken en dan niet meer. Zit mijn oma op mij te vitten wat wij nou voor ouders zijn want het is kerst... So what???? Hetzelfde met etenstijd, zoon zegt na 2 happen dat zijn buikje vol zit om vervolgens van mijn oma van tafel te mogen. Om de lieve vrede te bewaren heb ik er maar niks van gezegd maar ik zat dus wel te koken.. Hij loopt overal te zoeken naar snoepgoed en krijgt een heel BLIK van die mandarijnschijfjes van mijn oma. En als toetjes sloopte hij bijna nog even de IPAD van mijn vader (we waren met de hele fam bij mijn ouders..) omdat hij buiten ons zicht dat ding op de bank had gelegd en eroverheen rende...:x Sja daarom moet hij van ons altijd wachten tot we klaar zijn met eten...

    Nou vandaag is hij dus lekker aan de diaree en ik boos op mijn oma omdat hij stiekum achter onze rug vetgemest werd en wij uitgemaakt werden voor van alles. Ik snap dat ook niet zo hoor, waarom moet dat kind 'omgekocht' worden met vreetwerk? En ja hij zegt zelf geen nee natuurlijk en vindt het prachtig dat oma het voor hem opneemt...

    We waren blij toen we weer in de auto naar huis zaten..
     
  13. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Pff, dat kan ik me helemaal voorstellen! In mijn omgeving gebeurt het gelukkig niet, maar met kerst suggereerde mijn moeder wel dat ik best een stoofpeer door de groenten van mijn dochter kon doen, 'om het wat smeuig te maken'. Ze heeft nog nooit stoofpeer gehad, er zit suiker en kaneel in en het is ook helemaal niet nodig. Mijn moeders reden: ja maar het is kerst... gelukkig dringt ze niet aan en ze vindt zelf gezond eten ook heel belangrijk, maar de neiging om haar 'lekkere dingen' te geven is er wel. Terwijl ze op deze leeftijd daar nog echt niet van bewust is.

    Ook deze kerst: mag ze een langevinger? Nee, daar zit suiker in, geef haar dan maar een Liga. Ja maar die zijn zo drooog (terwijl dochter smult van haar Liga).

    Het heeft ook echt met de leeftijd te maken. Snoepen mag van mij gerust, maar pas echt als ze ouder is. Nu is dat nergens voor nodig en heeft haar lichaam daar alleen maar last van.
     
  14. Mama-in-love

    Mama-in-love VIP lid

    11 mei 2010
    7.354
    158
    63
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Jouw kind, jouw regels!! En wees er duidelijk in naar iedereen!!

    Ze nemen anders allemaal een loopje met jou regels en jij zit met het gevolg dat ze went aan alles waar jij haar nog niet mee in aanraking wilde hebben! (en het ziek zijn!)
    Dan maar effe ruzie! Als het maar duidelijk is ;)
     
  15. Manuk

    Manuk Fanatiek lid

    19 okt 2010
    2.751
    62
    48
    Vrouw
    Groningen
    Dat is ook wat ik vaak te horen krijg, "als oma mag je verwennen"

    Zucht, dat kan toch ook met een stukje fruit, rijstwafeltje oid? En dan is 1 toch ook genoeg?

    Als ze een stuk gebak krijgt op een feestje als ze 4jaar is wil ik me stil houden en vind ik het prima. Maar een dreumes van 17maanden hoeft geen stuk gebak, een hapje van oma is dan ook genoeg.
    Maar het is nu al zover dat ze bij opa en oma een rijstwafeltje aan de kant gooit en wat anders wil, hoe zou dat komen? Terwijl thuis ze lekker kan genieten van een rijstwafeltje.

    Nu ben ik gewoon bij huis, maar ik wil straks weer aan het werk als de baby geboren is. Maar als het dan zo blijft gaan, mijn grenzen niet gerespecteerd worden dan gaat ze straks gewoon naar een gastouder
    Ik hoef geen met suiker volgestopte verwende dreumes weer mee naar huis die de eerste keer zodra ze weer het woordje "nee" hoort zich kwaad op de grond gooit en gaat schreeuwen omdat ze ineens haar zin niet meer krijgt.
    Dan kan ik me beter neerleggen bij de bezoekjes waarin ze al genoeg verwend wordt.

    Betreft de familie die we een paar keer per jaar zien en mijn grenzen niet respecteren. Daar kan ik makkelijker en harder tegenin gaan, uiteindelijk zullen ze t wel leren. Als ik maar lang genoeg volhoud;)
     
  16. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.937
    15.246
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik vind het niet nodig om dit allemaal te geven aan een kindje van 18 mnd.Maar is het nu alleen met Kerst dan zou ik er niet zo zwaar aan tillen.Mijn 2 oudste kinderen hebben 1ste kerstdag bij opa/oma ook meer gegeten en vooral gesnoept dan dat me lief is maar ik maak er geen strijd van want ze komen er toch niet dagelijks.Nu zijn mijn 2 oudste kinderen alweer 7 en 9 jaar en die kiezen vrnlzelf waar ze trek in hebben.
     
  17. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.500
    5.591
    113
    Vrouw
    Tsjaa als andere mensen het elke keer doen word ik ook pissig en zeg dan ook dat ik t niet wil of dat het nu wel genoeg is..

    Maar eigenlijk ben ik helemaal niet zo moeilijk..
    Mn zoontje lreeg met kerst ook een hapje stoofpeer.. Hij vond t niet eens lekker haha maar zowel kree ie nog wel een paar hapjes hoor..
    En zo wel met meer lekkere dingen.. Ik kan soieso niks eten want dan hangt oe huilend aan mn been.:

    Zaterdag is ie jarig en krijgt ie een eigen taartje.. En niet zonder suiker e.d hoor
    Hij is maar 1x per jaar jarig en gaat dan niet dood van paar hapjes taart..
    Ook krijg hij likjes van mn slagroom..

    Maarja dit alles gebeurt wel met mate.. 1x in de maand ofzo
    Het is niet dat ik m elke dag volstop met van alles haha
     
  18. Biene

    Biene Actief lid

    2 jan 2012
    410
    2
    0
    Herkenbaar hoor. Ik vind gewoon dat je regels gerespecteerd moeten worden. Het is jou/jullie kind en jullie beslissen wat wel of niet goed voor haar is.
     
  19. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38
    Wij denken er net zo over hoor ze kan die zooi de rest van haar leventje nog krijgen en nu heeft ze er nog geen benul van. Vooral ik let er op dat ze geen junk krijgt en nu komt de koemelk- ei en soja allergie er nog bij dus iedereen weet dat we vanalles meebrengen. Ook qua drinken proberen we het eerst altijd met water zo lang ze dat nog wil is dat prima. Als wat stevigere tussendoortjes koop ik goodiesreepjes of nestle reepjes en die vindt ze heerlijk. Ik vind dat iedereen moet respecteren wat ouders wel en niet willen!
     
  20. yossie

    yossie Fanatiek lid

    4 jan 2011
    1.784
    0
    36
    Idd vervelend. Ik wilde het eigenlijk ook niet hebben, onder het mom van, wat hij niet kent zal hij ook niet missen/ erom vragen. Ik heb het inmiddels opgegeven. Het grootste gedeelte van de tijd is hij toch thuis, en krijgt hij wat ik hem geef. En als hij bij familie is, tja...

    Maar goed, de regel als ze het niet kennen vragen ze er niet om dat gaat toch niet op. Want nog voordat zoontje hier nog maar een koekje, snoepje of chipsje had gehad vroeg hij er wel al om als wij het aten. We kunnen niets eten zonder dat zoontje aan mijn been hangt te krijsen! En als het om eten gaat hebben we hier een heel driftig kind wat gerust een half uur krijst als hij zijn zin niet krijgt (alleen wat betreft eten, andere driftbijen zijn aanzienlijk minder). En op de verjaardagen hangt hij bij iedereen die taart aan het eten is aan zijn/haar been (gelukkig niet krijsend, of nog niet;)). Hij weet gewoon dat het lekker is omdat wij het eten, en anders wil hij het toch om het uit te spugen!
     

Deel Deze Pagina