Draagdoek vs fietsstoeltje

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door fee90, 29 mrt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. fee90

    fee90 Fanatiek lid

    21 mei 2015
    1.679
    39
    48
    Puur nieuwsgierig, sinds kort heerlijk aan het fietsen met mijn zoontje. Echt genieten. Maar als we een keer ten val zouden komen lijkt het me een hoop schade kunnen geven ;). Fietsen met een draagdoek of draagzak wordt afgeraden, terwijl hetme eigenlijk net zo (on)veilig lijkt als een stoeltje. Of mis ik iets?
    Hoe staan jullie er in?
     
  2. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Een stoeltje is zeker wel veiliger. Maar vallen is altijd naar natuurlijk. Ik ben soms weleens bang om in het water te vallen en dat ik ze dan niet los kan krijgen uit het stoeltje. Gruwel.
     
  3. Lieke84

    Lieke84 Fanatiek lid

    1 jun 2011
    3.016
    1
    38
    Draagdoek of zak mag als je op wen driewieler rijdt (doe ik dus wel eens met bakfiets). Anders is over het algemeen een stoeltje veiliger.

    Zelf heb ik omwille van veiligheid en vervoer van meer dan 1 kind gekozen voor een bakfiets met drie wielen. Bevalt echt geweldig! Eigenlijk geen kans op omvallen. Echt een ongeluk zoals een aanrijding is altijd riskant natuurlijk.
     
  4. Harperhazel

    Harperhazel Niet meer actief

    Als je kind het zitje kan, waarom zou je het dan nog in de doek willen vervoeren?
    Ik draag ook veel, heb er een paar keer asn gedacht om zo op de fiets te stappen maar is echt niet verantwoordelijk. Je kindje fungeert echt als stootkussen.
    Een betere optie is dan de Steco Baby mee installeren op de fiets ;)
     
  5. fee90

    fee90 Fanatiek lid

    21 mei 2015
    1.679
    39
    48
    Maar waarom is een stoeltje zeker veiliger? Want als je met fiets en al omvalt krijgt het stuur vaak een enorme klap, daar heb je geen controle over. Geen mogelijkheid het op te vangen. En wat je zegt tuc, in het water moet je veel meer ingrijpen.

    Terwijl als je met draagzak en al omvalt dan vang je op met je armen, dat is toch veel.minder damage?

    @laatste reactie, ik vroeg het me gewoon af, omdat het zo afgeraden wordt terwijl het me beide even onveilig lijkt. :)
     
  6. Harperhazel

    Harperhazel Niet meer actief

    Omdat het stoeltje aan je fiets vastzit, je fiets zal als eerste de klap opvangen en je kindje zit "vast". Met een draagdoek is er totaal geen bescherming plus dat de baby jouw gewicht "opvangt". Uiteindelijk is het beide natuurlijk "onveilig", maar in het stoeltje is je kindje iets beter beschermd, je bent als fietser gewoon heel kwetsbaar in het verkeer.

    Je gaat ook niet met je baby achter het stuur rijden neem ik aan ;)
     
  7. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Ik heb weleens gefietst met de kindjes op mijn rug hoor, maar het was niet mijn eerste keus. Op de buik kun je bovenop ze vallen of ze krijgen het stuur in hun rug.
     
  8. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Hier altijd een stoeltje achteraan. Dat vind ik veel veiliger dan eentje vooraan, omdat je kindje daar echt volledig ingekapseld zit. Met een helm op dan zit hij of zij toch behoorlijk veilig.
     
  9. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Het wordt afgeraden omdat;
    - als je valt is er de kans dat je op je kindje valt, zowel buik als rug is dat mogelijk.
    - als je je kindje op de buik draagt is er kans dat je kindje tussen het stuur en jou komt en dus de klap opvangt bij plotseling hard remmen of botsen.
    - men spreekt ook van mogelijk eruit vallen.

    Een fietsstoel zit vast aan je fiets en je kind zit in de stoel vast. Voorop is de kans heel klein dat je kindje op de grond terecht komt als de fiets valt, juist omdat het nog tussen het stuur zit.

    Ergens zie ik zelfs dit staan;
    Een draagdoek of draagzak zal daar dus niet aan kunnen voldoen, of je moet er een hebben met voetensteun?

    Ik heb heel veel gebruik gemaakt van een draagdoek, maar nooit op de fiets.


    @shakes, waarom vind je achterop veiliger?
    Als mijn fiets valt, met 2 stoeltjes, zit de voorste aan het stuur en zal dus het stuur de grond raken. Achterop is juist eerder kans dat een hoofd de grond raakt. Dus die snap ik niet helemaal.
     
  10. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Misschien is het gevoelsmatig... In de stoel achterop zit mijn kind volledig 'in' de stoel. Bovendien zit ik er net voor.

    De stoeltjes die ik ken vooraan, hebben minder bescherming aan de benen en zijkant.
     
  11. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    die van mij zit altijd in het fietsstoeltje voorop maar hij vindt het nu leuk om van links naar rechts heen en weer te leunen snel afgewisseld zodat ik ga slingeren.
    Dus hier is de draagdoek misschien wel een uitkomst ;)
     
  12. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Maar het stuur zit er juist grotendeels omheen.
     
  13. fafa

    fafa Niet meer actief

    Dit dilemma heb ik ook.
    Ik ben wel eens een keer met de fiets gevallen: fiets viel om, jongste dochter voorop met dr hoofdje tegen de grond en oudste dochter achterop met dr hoofdje tegen de grond. :( En ikzelf... stond nog rechtop. In dat geval zou een draagdoek dus veiliger zijn geweest (hoewel je dat natuurlijk ook niet zeker weet, want je zwaartepunt is dan anders, dus misschien was ik dan wél zelf gevallen)
    Maar dat je kind beschermd wordt door het stuur ging in mijn geval niet zo op in ieder geval.
    Ik heb hierbij het gevoel dat de regelgevers meer hun gevoel gevolgd hebben dan statistieken. Want zijn die er? Cijfers over hoeveel mensen ten val komen met kinderen in kinderzitjes en draagdoeken, en wat voor letsel dat oplevert (en dan in vergelijking met hoe vaak kinderen überhaupt op beide manieren worden vervoerd). Ik vraag het me af.
    Dus ik vind het moeilijk. Vooralsnog fiets ik met kind in draagzak, en gaat ie over als ie stevig kan zitten. Maar wat nou veiliger is...?
     
  14. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar je zal toch eerder opzij vallen? En dan zit het stuur toch niet als bescherming ervoor?
     
  15. fee90

    fee90 Fanatiek lid

    21 mei 2015
    1.679
    39
    48
    Fafa dat zijn dus precies mijn gedachten.

    Op een eerdere reactie over zitvlak, het gewicht van een kind in draagzak is natuurlijk totaal anders dan in een zitje. Als je dan al zou dragen op de fiets zou het idd rugdragen zijn, want op de buik lijkt me idd onveilig omdat je vaak naar voren buigt om een val op te vangen.

    Begrijp me niet verkeerd hoor, ik zeg niet dat ik het nu ga doen of aanraad, maar de argumenten mbt veiligheid ontgaan me omdat je zelf sneller je evenwicht herstelt dan het evenwicht van een fiets. Als die eenmaal gaat vallen corrigeer je dat niet snel meer.
     
  16. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    mensen die overwegen met kind in draagdoek/zak te gaan fietsen zijn voor mij niet helemaal goed in hun bovenkamer. Helemaal niet als ze het ook daadwerkelijk doen. Je brengt gewoon je kind in gevaar. Onbegrijpelijk. Hier fietst ook zo'n lampenpit met kind op dr buik en later op dr rug. Heb haar een zelfs een paar x zien rijden met kind voorwaarts op haar buik dus gezicht naar voren:$ In een stoeltje is kind veel beter beschermt. Er wordt aangeraden een helmpje te dragen dus hoofdje is sowieso beter beschermd als je omdonderd. Aan de voorkant zit kind achter het stuur en met rug tegen het stoeltje. Dus daar kan al niks mee gebeuren. Ze kunnen geen stuur in rug of buik krijgen. Benen zitten over het algemeen vast en beschermd.
    Wat gebeurd er als je valt met kind op je buik?? Grote kans dat jij bovenop je kind valt dus je kind krijgt dan jouw gewicht bovenop zich. De kans is heel groot dat een kindje het stuur in zn rug krijgt. Gewoon olie dom om zo met kindje te gaan fietsen. Zijn ze nog te klein om te zitten? Dan wacht je gewoon met fietsen of je zoekt een alternatief als fietskar of baby-mee voor achterop. Maxicosi die in een houder zit. Kind zit dan dus helemaal beschermd. Zover ik weet is het zelfs verboden om je kind zo te vervoeren.
     

Deel Deze Pagina