Mama's die op dieet zijn?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door dreumesmama, 9 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. dreumesmama

    dreumesmama Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.723
    0
    0
    Zijn er nog meer mama's die op dieet zijn vanwege allergieeen bij hun kindje? Ik mis mensen om mee te kletsen, tips uit te wisselen of gewoon eens even te klagen!
    Hopelijk hebben jullie zin om mee te kletsen!

    Ik ben sinds onze dochter 5 weken is op koemelk, soja en kippen eiwit vrij dieet. De koemelk en soja is dmv provoceren "bewezen" kippenei niet maar het gaat nu zo goed dat ik daar niet op zit te wachten.
    Sinds een week laat ik ook alle noten staan iom de dieetiste omdat onze dochter toch weer wat klachten heeft. Het lijkt er alleen niet op dat de klachten door de noten veroorzaakt worden.

    Het dieet zelf vind ik inmiddels goed te doen, ik mis alleen wat goeie tussendoortjes. En heb veel last van mijn maag/ darmen.
    Iemand tips?
     
  2. Mar999

    Mar999 Actief lid

    28 jun 2010
    234
    0
    16
    Hier een mama die nu ruim een jaar op dieet staat. Op dit moment nog koemelkeiwit-, soja- en kippeneiwitvrij. Noten en schaal- en schelpdieren mag ik sinds een aantal maanden weer eten. Mijn ervaring is dat het dieet goed vol te houden is (omdat ik dagelijks zie hoe goed mij dochter het erop doet), maar dat het zeker niet altijd even makkelijk is.

    De beste tip die ik je kan geven is dat een goede diëtiste echt onmisbaar is! Zowel voor je dochter (zeker als je over een aantal maanden gaat beginnen met bijvoeding), maar ook zeker voor jezelf.
    Wij zijn begonnen met een diëtiste die heel weinig ervaring had met de combinatie borstvoeding en kindjes met allergieën. Dat heeft de dingen onnodig moeilijk gemaakt. Uiteindelijk ben ik overgegaan naar iemand met heel veel ervaring op dit gebied en ik heb echt spijt gehad dat ik dat niet maanden eerder had gedaan.

    Veel succes in elk geval!
     
  3. Linnie1985

    Linnie1985 Fanatiek lid

    17 mrt 2010
    3.406
    0
    0
    NULL
    Gouda
    Ik volg nu ruim 8 maanden een dieet, koemelk, ei en sojavrij. Ik ben het provoceren ook een beetje beu, dus ik laat het voorlopig zo.

    Ook ik had in het begin veel last van m'n darmen. Tegenwoordig slik in een goede probiotica, sindsdien gaat het stukken beter.

    Ik had vorige week het kookboek "lekker eten met voedselovergevoeligheid" besteld nadat er een artikel in de viva over stond met een paar recepten. Oa. een muffin recept, inmiddels ben ik al 100 muffins en 1 kg zwaarder verder. :)
    Kookboek is echt een aanrader, staan heel leuke recepten in.

    Het dieet went wel. Alleen zomaar even ergens uit eten gaan mis ik wel. Onlangs ben ik lekker tapas gaan eten, er kon daar goed rekening worden gehouden met mijn dieet.
     
  4. M02

    M02 Fanatiek lid

    17 nov 2008
    1.372
    0
    36
    ...Wilde even zeggen dat jullie het super doen!!
     
  5. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    Hier sinds 36 weken zwangerschap (dus nu dik 2 maanden) preventief op Koemelk- en Sojavrij dieet ivm hele grote kans op deze allergieen omdat onze oudste dit ook erg heftig had. Koemelk en soja zijn al bevestigd (helaas) en momenteel eet ik ook niks van noten meer omdat ze hier ook op reageert.
    Ik heb eigenlijk totaal geen moeite met het dieet, wat ik wel verwacht had.
    Maar door de ervaring met onze oudste weet ik al zoveel alternatieven en is mn kookkunst er ook al 1,5 jaar op aangepast dus het is nu eigenlijk een kleine moeite :)
    Al moet ik wel bekennen dat ik op zn tijd heel erg kaas mis en slagroom!
     
  6. dreumesmama

    dreumesmama Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.723
    0
    0
    Mar999, wat knap dat je het al ruim een jaar volhoudt! Hoe is het gegaan bij jullie met de bijvoeding?
    Ik ben wel bij een dietiste via de kinderarts, volgens mij weet zij ook wel hoe het allemaal zit.

    Linnie, wat een goeie tip! Ga ook eens zoeken naar dat koekboek, die muffins oh dat klinkt goed!
    En ik heb vanmiddag ook probiotica gehaald, hopelijk brengt dat wat rust in mijn buik.
    Jij gaat ook al richting het jaar, heb je voor jezelf in gedachte hoe lang je wilt doorgaan?

    Marlayne, dank je wel! Lief van je

    Kristel, wel fijn dat je er al zo vroeg bij was!
    Avondeten is bij mij ook niet het probleem, ik weet alleen nog steeds overdag niet zo goed wat ik moet eten.

    Ik heb vandaag weer contact gehad met de dietiste omdat ik mezelf niet echt goed voel. Ze denkt dat ik meer vetten moet eten. En sowieso wat meer van alles.
    Maar ik vind het wel lastig, ik zit momenteel niet echt lekker in mijn vel en daardoor heb ik erg weinig eetlust. Maar daardoor val ik weer teveel af en heb helemaal geen energie meer.

    Wat ik ook wel moeilijk vind is dat ik het toch wel als verplichting zie het dieet en de bv. Ze drinkt erg slecht uit een fles en neocate is zo vies dat dat eigenlijk geen optie is, maar daardoor zit ik er dus wel aan vast.
     
  7. red88

    red88 VIP lid

    3 dec 2008
    13.137
    0
    0
    Probeer voor jezelf lekkere alternatieven te bedenken, dat werkte hier het beste om het goed vol te houden.

    Ik had hier best veel Lays naturel chips. Volkoren biscuitjes Aldi, veel fruit.
    Af en toe sorbetijs van AH.

    Ik at hier echt flink. Had de hele dag door honger dus at met gemak 8-10 boterhammen, 2 borden avondeten, 3 stuks fruit, half pak biscuitjes en s avonds een bakje chips.
    Hier ook geen last gehad dat ik me niet goed voelde ofzo.
    Viel ook nog af dus wat wilde ik nog meer haha.

    Hier in totaal een jaar op dieet geweest en kan nu alles weer eten ondanks dat ze haar allergieen nog wel heeft.
    Alles smaakt nu ook dubbel zo lekker hoor!

    Cake en appeltaart heb ik ook vaak gebakken. Vooral appeltaart is makkelijk zonder ei.

    Met ei kun je ook bastognekoeken en jodekoeken eten.

    Buiten de deur vond ik het lastigst. Nam vaak een patatje, eigen mayo mee met heel weinig ei.

    Vervelend dat je het als verplichting ziet! Hier wilde ik dat ze perse bv kreeg maar dat is me eigenlijk nooit zwaar gevallen (op de onrust van de eerste 2 maanden en later de nachten na).
    Wat ik nu wel lastig vind is dat ik geen alternatief heb.
    Havermelk en rijstemelk lust ze niet. Soja is nog geen optie.
    Ik begin nu aan een 2e te denken en als m'n productie er achteruit gaat, heeft zij geen zuivel. Misschien stopt ze ermee en wat moet ze dan?
    Dat houdt me wel wat bezig. Maar misschien loopt dat ook allemaal wel los.
     
  8. dreumesmama

    dreumesmama Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.723
    0
    0
    Red, ik zie de bv ansich ook helemaal niet als verplichting hoor, ik geniet er juist erg van.
    Het is meer dat ik er nu echt aan vast zit, kan het niet goed onder woorden brengen en is ook helemaal niet logisch want ik wil helemaal niet stoppen ;)
    Lastig dat zuivel dilemma, kan ze echt geen koemelkeiwit verdragen dus ook geen kaas ofzo?

    Ik eet nu 5 boterhammen per dag, 's avonds normale portie en tussendoor fruit, ontbijtkoek (wat inmiddels mijn neus uitkomt)
    en wat gedroogd fruit/ handje noten.
     
  9. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Je kan toch gewoon plantaardige margarine eten? Lekker aardappels bakken ofzo. Margarine op brood, extra olijfolie door sauzen, lijnzaadolie door je bakje cruesli. En vaak een vet visje als je er van houdt: haring, paling, zalm, makreel.
     
  10. Bri

    Bri Niet meer actief

    Persoonlijk zou ik niet (alleen) het advies van een diëtist inwinnen, maar ook van een allergoloog. Die weet meer (hoewel ook niet alles, want er is nog veel niet bekend) over het ontstaan van allergieën dan een diëtist.

    Ik was gisteren met mijn zoontje op controle bij de allergoloog. Hij is zeer heftig allergisch voor cashew, en omdat dit de enige notensoort is die ik tijdens zwangerschap en BV heb gegeten, uitte ik mijn vermoeden dat het daardoor is ontstaan.
    Daarop zei de allergoloog dat het eigenlijk juist heel goed is dat ik cashew heb gegeten, omdat het vermoeden bestaat dat het immuunsysteem zich daardoor ontwikkelt.

    Zij vertelde dat in Engeland jarenlang het advies is gegeven geen pinda's te eten tijdens BV, om hiermee allergie te voorkomen. Wat bleek nou? Onder deze baby's kwam juist méér pindaallergie voor dan op basis van erfelijkheid verwacht mocht worden. Hieruit is de hypothese ontstaan dat preventief vermijden van allergenen averechts werkt.

    Deze hypothese is wel in tegenspraak met mijn bevinding (zoon is allergisch voor de enige nootachtige die ik gegeten heb tijdens BV; ik ben zelf nl allergisch voor alle andere types en dus heb ik die volledig vermeden; en daar reageert hij helemaal niet op). Maar toch wilde ik het jullie niet onthouden.

    Mijn tip? Besluit niet zelf tot een preventief dieet, maar laat je voorlichten door een allergoloog, en maak dan je afweging.
    Als al is gebleken dat je kind overgevoelig is voor bijvoorbeeld koemelk of ei die via jouw melk binnenkomt, dan is het weer wat anders. Maar als er vooralsnog géén aanwijzing is voor zo'n overgevoeligheid, zou ik voorzichtig zijn met zelf (of met een diëtist) experimenteren met eliminatie.
     
  11. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    Preventief alles mijden is idd geen goed idee volgens sommigen.
    Zo worden er ook wel eens adviezen gegeven om gedurende de hele zwangerschap al bepaalde allergenen te mijden (zoals koemelk) als je kind een verhoogde kans heeft op allergieen.

    Hier tijdens de zwangerschap iig lekker alles gegeten; heerlijk! :p
    Ik ben preventief op dieet gegaan met 36 weken zodat ik er zeker van kon zijn dat er geen koemelk- en sojaeiwitten in mn borstvoeding zouden zitten ten tijde van de bevalling.
    Velen (dietiste oa) keurden dit ook af, vonden het vroeg genoeg om pas te beginnen als mn dochter geboren zou zijn, maar ik heb met mn oudste dochter zo'n slechte begintijd gehad doordat ze ziek was van haar allergieen en dit wilde ik koste wat het kost voorkomen.
    Nu is Philine alsnog "ziek" geworden doordat ik wel noten bleef eten en ik heb per ongeluk iets gegeten met melk waar ze ook heftig op reageerde, dus wat dat betreft is de start nog steeds niet "perfect" geweest, maar iig al beter dan bij onze oudste dochter :)
     
  12. Bri

    Bri Niet meer actief

    Toch is het wel wonderlijk hoe dat gaat.... Jouw dochter reageert dus ook op de noten via jouw melk?
    Ik heb echt flink wat cashew gegeten tijdens de BV, en nooit maar dan ook nooit een reactie gemerkt bij mijn zoontje. Ja, hij had wel een gevoelige huid (eczeem), maar niet zó extreem dat je op zoek moest naar een reden; was een keer extra spoelen en verder de huid goed vet houden (en af en toe hormoonzalf smeren) hielp voldoende.
    En toen hij voor het eerst een heel klein beetje cashew at (hap van een broodje waar pesto op zat, met cashew erin), reageerde hij meteen heel erg heftig. Zijn waardes uit de allergietesten waren toen ook enorm hoog. Zo gek, dat het ene kind dan wel op BV met allergenen reageert, en het andere helemaal niet, terwijl het wél enorm allergisch is....
     
  13. dreumesmama

    dreumesmama Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.723
    0
    0
    Bri, wonderlijk hoe dat in elkaar zit he met bv en allergieen.
    Over je eerdere post, wij zijn bij de kinderarts terecht gekomen vanwege de vele klachten die onze dochter had toen ze 5 weken oud was. Hij vermoede kma en ik ben op dieet gegaan. Ze bleek ook op soja te reagere toen ik dit als vervanger van melk wilde gaan gebruiken.

    Het kan dus wel dat ze alsnog een notenallergie blijkt te hebben ook al reageert ze er nu niet op via de bv.

    Vind het straks gaan bijvoeden ook wel erg spannend moet ik zeggen.
     
  14. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    #14 Kristel86, 11 okt 2011
    Laatst bewerkt: 11 okt 2011
    Ja ik heb geen idee hoe dat zou kunnen..
    Ik kan wel hypothetisch iets bedenken, maar het woord zegt het al; het is puur een gedachtespinsel van mijn bovenkamer ;)

    Sorry, erg offtopic even, maar wil t nu toch even kwijt :D

    Eens even kijken hoe ik dit ga verwoorden:
    Bij pasgeboren baby's zijn de darmen nog niet volledig ontwikkeld, er bevinden zich een soort "gaten" waar bepaalde eiwitten makkelijk kunnen passeren en zo in de bloedbaan terecht komen. Een kind wat allergisch aangelegd is zal hier op reageren, want deze eiwitten horen niet in zn geheel in de bloedbaan terecht te komen. (vandaar dat voorverteerde koemelkeiwitten in bijv. Pepti vaak al voldoende is voor de meeste kindjes)

    Ik heb zelf nogal "zwakke" darmen en reageer dan ook vrij snel op bepaalde soorten voedsel met mn stoelgang (laat ik t zo even zeggen).
    Stel nou dat mijn darmen zodanig "zwak" zijn dat ze ook bepaalde eiwitten in het geheel doorlaten en deze dus zo in mijn bloedbaan terecht komen.
    Moedermelk wordt geproduceerd uit het bloed van de moeder.
    Als er hele eiwitten in t bloed zitten klinkt t logisch als/dat deze ook in de borstvoeding terecht komen en zo het kind er dus ook op reageert.

    Bij een moeder met goede darmen zullen er misschien maar kleine, voorverteerde, deeltjes eiwit in het bloed terecht komen en zo ook in de borstvoeding. De kans op een allergische reactie is bij voorverteerde deeltjes eiwit al vele malen kleiner dan bij hele eiwitten (zo dus terugkomend op het feit dat de meeste kindjes met KMA genoeg hebben aan Pepti - voorverteerde deeltjes eiwit).
    Tenzij het kindje ook "zwakkere" darmen dan "gemiddeld" heeft (wie weet heeft hij/zij dit van de moeder "gekregen") en zo dus zelfs op t kleinste spoortje al reageert.


    Nogmaals, dit is puur hypothetisch en gewoon een gedachtespinsel van mij, maar wie weet zit er wel een kern van waarheid in. Ben ik wel eens benieuwd naar :D

    Er zitten ook vast een hoop haken en ogen aan, maar ik heb soms nogal moeite om mijn, soms erg complexe, gedachtengang in woorden uit te brengen ;)
     
  15. dreumesmama

    dreumesmama Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.723
    0
    0
    Kristel, ik vind het eigenlijk wel logisch klinken!
    Ook ik heb "gevoelige" darmen, maag en mijn dochters ook. Als ik over zou gaan op fv (wat ik niet van plan ben hoor!) zou ze ook neocate krijgen, pepti en nutramigen reageert ze ook nog op.
    Maar of het ook zo zit, weet ik dus ook niet ;)
     
  16. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    Hier dus precies hetzelfde :)
    Yentle had echt Neocate nodig, op andere voedingen reageerde ze ook nog steeds. En nu nog steeds heeft ze vrij gevoelige darmen.
    En zo ook mijn moeder; mijn moeder heeft de ziekte van Crohn (erg gevoelige darmen dus :p).
    Zelf heb ik ook een lichte mate van KMA (Ik kan wel zuivel verdragen, maar geen grote hoeveelheden) + nog een hoop andere allergieen. Wie weet heb ik het dus weer van mijn moeder genetisch doorgekregen dat ik gevoelige darmen heb; dit doorgegeven aan mijn dochters en mijn aanleg voor allergieen heb ik sowieso doorgegeven. Allergische aanleg + gevoelige darmen aanleg = Heftige allergie, zelfs op t kleinste spoortje? ;)

    (het staat er volgens mij een beetje krom, maar ik vind t echt lastig ;))
     
  17. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik kan je hypothetische gedachtenspinsel ook wel volgen. En het klinkt zo op het oog (huh? klinkt op het oog.... nouja... ;)) best logisch ook.
    Ik heb in elk geval niet echt gevoelige darmen of zo; in elk geval op de dingen waar mijn zoon allergisch voor is reageer ik niet. Dat zou dus kunnen betekenen dat bij mij de cashew-eiwitten goed waren afgebroken voor ze in m'n bloedbaan kwamen, en dus in de melk. Pas op het moment dat hij die eiwitten zelf binnenkreeg, ging het mis.

    Géén idee of dit ook echt klopt, maar ik vind het een interessant spinsel van je!
     
  18. dreumesmama

    dreumesmama Fanatiek lid

    11 jan 2010
    1.723
    0
    0
    In onze beide families komen ook veel allergieen voor. Al heb ik geen voedsel maar luchtweg allergieen. (huistofmijt, dierebhaar, parfum etc.)
    Mijn oudste heeft een lactose intolerantie. Mijn vader en broertje hebben ook astma

    Ik hoop echt dat al die dingen mijn meiden bespaart blijven.

    (sorry voor evt. taalfouten, zit met telefoon te inettwn tijdens kolven op werk ;) )
     
  19. Linnie1985

    Linnie1985 Fanatiek lid

    17 mrt 2010
    3.406
    0
    0
    NULL
    Gouda
    De probiotica doet hier goed z'n werking, echt heel fijn!

    Ik geef mijn dochter borstvoeding zolang als zij dat wil, zij mag bepalen wanneer we stoppen. Als ze allergisch blijft, blijf ik dus net zo lang op dieet. Maar ik heb stiekem de hoop dat ze er rond 1 a 1,5 jaar overheen is. Of zoals red zei: dat ze dan niet meer via de bv erop reageert.

    Als je helemaal niets met ei kan eten en je van mayonaise had, Bruno Fischer Mayonaise is vrij van melk, ei en soja. Te koop bij veel natuurwinkels. Ik bestel eens in de zoveel tijd een hele tree. Haha, ik hou van mayo. En knoflooksaus en kerriesaus...:)

    @Kristel, ik kan je spinsel ook volgen.
    Ik heb zelf ook heel gevoelige darmen. Mijn dochter ook.
    Maar hier speelt erfelijkheid ook een grote rol. Mijn zus en ik hebben tot onze 1ste jaar ook KMA gehad. Helaas heb ik maar 6 weken bv gekregen en daarna over op de fles. Ik heb ook nog steeds last van eczeem (hoewel dat sinds ik op dieet ben ook al iets minder is).
     
  20. Linnie1985

    Linnie1985 Fanatiek lid

    17 mrt 2010
    3.406
    0
    0
    NULL
    Gouda
    Voor degene die geïntresseerd zijn in het muffin recept:

    100 gram witte basterdsuiker
    100 gram bruine basterdsuiker
    100 gram plantaardige margarine
    200 ml water
    halve theelepel fijne zeezout
    265 patent tarwebloem
    half zakje bakpoeder

    Doe de suiker, boter, water en zeezout in een pannetje en laat smelten. Haal het daarna van het vuur en laat handwarm worden.

    Meng bakpoeder en tarwebloem met elkaar en zeef het.

    Meng het mengsel met de bloem en giet in muffinvormpjes (dit recept is goed voor zo'n 12 muffins).
    Voorverwarmde oven op 160 graden en muffins ongeveer 35 minuten in de oven.

    Ik maak ze vaak met chocolade. Twee lepels cacaopoeder bij het bloem en gehakte extra pure chocolade op het laatst door het mengsel en bloem.

    Of appelkaneel. Beetje kaneel door het bloem en geraspte appel door het mengsel en bloem.
     

Deel Deze Pagina