wel of geen borstvoeding?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door wendy424, 24 feb 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. wendy424

    wendy424 Fanatiek lid

    24 aug 2013
    1.293
    14
    38
    Weet niet of ik het hier goed plaats, maar weet niet zo goed waar ik het anders moet plaatsen.

    Bijna 3 jaar geleden ben ik moeder geworden van mijn eerste zoontje, ik wilde toen heel graag borstvoeding geven. Me eerste keer kolven in het ziekenhuis ging geweldig, ik kolfde gelijk 30cc, dag daarna zat ik al op 100cc per keer, melk in overvloed dus. Echter mijn zoontje wilde niet aan de borst drinken, hij deed gelijk zijn mondje dicht. De hele kraamweek heeft bij mij hierdoor in een schaduw gelegen, telkens weer proberen, steeds een huilend kind dat niet wilde drinken en tepels die vreselijk pijn deden. Op een gegeven moment had ik een lactatiedeskundige en 3 kraamverzorgsters om mijn bed staan en het lukte gewoon niet, uit een flesje dronk hij overigens perfect.

    Na een week ben ik met 40 graden koorts flauwgevallen met de kleine in me armen door een combinatie van de GBS bacterie en een borstontsteking. Mijn melk productie was daarna helemaal weg en omdat ik antibiotica had gekregen wilde ik ook het ook niet meer proberen op te wekken om de melkproductie weer op gang te krijgen, eigenlijk was ik heel erg opgelucht dat ik over kon gaan op fles voeding.

    Nu ben ik weer zwanger en weet niet wat ik moet doen, dit wordt mijn laatste kindje en ik wil dit kindje natuurlijk ook het allerbeste geven maar ik wil ook heel graag genieten van mijn kraamweek, het gaat allemaal al zo snel en zeker omdat dit de laatste keer wordt.

    Ook heb ik nu natuurlijk een jongetje van bijna 3 lopen die ook aandacht wil, is het dan verstandig om borstvoeding te gaan geven? wat als het weer niet aan de borst wil drinken?

    Hebben jullie advies voor mij om een keuze te maken?
     
  2. Lisa2

    Lisa2 Fanatiek lid

    21 apr 2013
    3.532
    1.550
    113
    Ik zou het gewoon proberen. Hier ging het bij de eerste ook helemaal niet. Maar ik wil het zeker nog eens proberen. Ik wil erg graag dat het lukt. Maar lukt het niet dan ga ik niet blijven aanmodderen en over op de fles. En overstap is zo gemaakt als het niet lukt toch.
     
  3. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.634
    113
    Ik zou het gewoon proberen, en bekijk het met de dag. Beslis voor jezelf van tevoren (in overleg met je partner) waar je grens ligt. Dus is dat voor jou wanneer je voedingen moet gaan kolven omdat het live niet meteen lukt dan is dat jouw grens. Maar dit kan ook zijn dat je bijv. gigantische kloven hebt. Laat je partner je eraan herinneren als je die grens bereikt want ik weet uit ervaring dat wanneer je onder invloed van de hormonen bent je niet zo makkelijk keuzes kunt maken. Ik ga het dit keer ook weer proberen, maar wil mezelf eerder een halt toeroepen als ik het niet trek, dus ik wil echt die grenzen afspreken met mijn man. :)
     
  4. Donutlover

    Donutlover Fanatiek lid

    1 jan 2017
    3.316
    1.730
    113
    Ik zou het ieder geval proberen en er gewoon open in gaan..
    Dat deed ik ook bij de tweede, wilde niks foceren en wilde ook niet grenzen over gaan.
    Soms zie ik echt mensen er die hard voor gaan en zich zelf er helemaal
    Voor weg cijferen maar dat wilde ik dus niet.

    Lukt het ? Dat is fijn , gaat het niet? Dan niet
    Dat was een beerje het idee.

    Uit eindelijk liep t toch niet zo fijn en ben ik toch mijn grenzen over gegaan om het te laten 'werken' 🙈😂 uit eindelijk 7 maanden bv gegeven.
     
  5. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    De problemen waar jij tegen aan bent gelopen,zijn best extreem...de meeste opstart-problemen zijn gewoon met professionele hulp (van een lactatiekundige , geen kraamhulp,vk,of cb) uiteindelijk, met geduld, op te lossen.
    Dat je weer een kindje krijgt die hetzelfde gedrag zal vertonen, die kans is echt heel, heel erg klein. Zal het meteen perfect lopen? Ja dat kan. Maar het kan ook niet.
    Zorg dat je het nummer van een lactatiekundige in je mobiel hebt staan, en vraag om een kraamhulp met gedegen kennis mbt borstvoeding .Dan is je voorbereiding al top.

    Ik snap je gedachte over je zoontje van 3, maar dat zou dan feitelijk betekenen dat geen een moeder een 2e kindje zelf zou kunnen voeden.? ...Elke baby moet nu eenmaal eten, of het nu borst of fles is, en elke eerstgeborene zal dus moeten wennen aan het hebben van een broertje of zusje.
    In de praktijk gaat dat gewoon prima👍
     
  6. Klavrtje4

    Klavrtje4 Bekend lid

    15 mrt 2016
    756
    1
    0
    Ik ben pas de eerste keer bevallen maar heb echt heel veel gehad aan mijn 60-jarige kraamhulp. Die kon echt zoveel praktische tips geven, en borstvoeding loopt ook super goed.
    Maar mocht het toch niet lukken dan is dat niet erg, je doet gewoon je best dus laat je niks aanpraten hoor. Met de fles worden ze ook groot!
     
  7. Leniemienie

    19 dec 2014
    81
    5
    8
    België
    Ik heb zelf bij mijn eerste 9 maanden borstvoeding gegeven. Alles is toen heel vlot gegaan dus ik hoop bij de tweede ook. Ik ben echter realistisch genoeg om te beseffen dat het deze keer moeilijker kan verlopen. Mijn zus heeft nu bij haar tweede heel veel problemen met de borstvoeding. Ik had het in haar plaats al lang opgegeven.
    Dus ik sluit me aan bij het advies van de rest hier: probeer het en als het ook deze keer moeilijk verloopt dan schakel je toch gewoon over!

    Ik hoop voor jou dat het deze keer lukt want het is toch iets speciaal en na die eerste zware weken oh zo gemakkelijk. Je hoeft de temperatuur niet te checken, geen afwas, geen gedoe met steriliseren, en onderweg heb je de voeding altijd bij. :)
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ook ik zou zeggen: probeer het. Maar alleen als je er zelf achter staat!

    Hard werken is het toch, in zo'n kraamweek. Ook als je de fles geeft moet je weer wennen aan het babyritme, aandacht verdelen tussen oudste en jongste. En oh ja, als je tussendoor tijd over hebt moet je ook nog herstellen van de bevalling. Borstvoeding is in het begin vaak even extra hard werken. Jij hebt nu de ervaring dat het ondanks hard werken niet is gelukt. Dan is al dst harde werk voor je gevoel misschien 'voor niets' geweest. Maar: wat als het nu wel lukt? Dan is dat harde werk echt een investering omdat het daarna juist gemak oplevert.

    Volgens mij heb je bij flesvoeding altijd twee handen nodig. Een arm waar de baby op ligt en een hand voor de fles. Bij borstvoeding hield ik, zodra het eenmaal goed liep, altijd een hand over. Die kon ik prima gebruiken: de oudste naast ons op de bank met mijn arm om zich heen. Of die arm gebruiken voor een voorleesboek. Of een boterham mee smeren, drinken inschenken... ideaal juist, borstvoeding.

    Als het lukt, denk ik echt dat je er voordeel aan zult hebben. Lukt het niet, kun je altijd nog overstappen op de fles. Je kunt je nu voornemen om die knoop eerder door te hakken. Je kunt altijd de overstap maken van borst naar fles. Andersom lukt niet.
     
  9. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.260
    3.497
    113
    Hier is de borstvoeding bij de 1e ook uitgelopen op een drama. Aanhappen en drinken deed vreselijk zeer, baby met hele sterke zuigkracht en mama met hele gevoelige tepels en binnen no-time kloven. Baby dronk niet effectief en was niet verzadigd. Met kolven kolfde ik ook ruim voldoende, maar hij ging op een gegeven moment ook de borst weigeren. Toen dus voor ons beiden rust over gegaan op de fles en na een paar weken flesvoeding, was een hele verademing.
    Maar nu zwanger van de 2e wil ik het toch wel weer proberen. Ik wil nu bv. van tevoren wel tepelhoedjes in huis hebben, de vorige keer wist ik daar niet van en toen de lactatiekundige ze aan me gaf was het voor mij eigenlijk al klaar met de borstvoeding. Verder hoop ik dat de ervaring van de vorige keer ervoor zorgt dat ik nu eerder aan de bel trek mocht dat nodig zijn. Bij zoontje gaf de kraamzorg aan dat het er allemaal wel prima uit zag toen ik op dag 4-5 aangaf dat het zo ontzettend zeer deed, werd toen op spruw geschoven.
    Maar wat ik ook heel sterk heb, ik ga niet meer zo lopen tobben als bij ons zoontje. Ik ga door zolang ik me er goed bij voel en zolang het lukt en de baby het ook prettig vind, bij zoontje had ik dat idee ook totaal niet. Hij was al maar aan het huilen en met de fles gelijk al een stuk tevredener en voldaan. Achteraf gezien zoog hij waarschijnlijk m'n tepel plat, knelde hem een soort van af, waardoor de melkstroom werd geblokkeerd.
    Dus ik zou zeggen, gewoon weer proberen, maar bedenk ook voor jezelf tot hoever je wilt gaan. Dat geeft mij nu wel rust, baby's groeien ook prima op flesvoeding. ;)
    Maar probeer je het niet, dan kan je heel lastig later als nog naar borstvoeding overstappen als je spijt krijgt. Andersom is de overstap zo gemaakt.
     
  10. wendy424

    wendy424 Fanatiek lid

    24 aug 2013
    1.293
    14
    38
    Bedankt voor al jullie reacties, zitten een hoop dingen tussen waar ik wat aan heb, ik denk dat ik er toch maar voor ga en lukt het niet dan kan ik idd altijd stoppen.

    Ik had overigens ook een super lieve kraamverzorgster met bergen geduld en veel verstand van borstvoeding, alleen dat kleine eigenwijsje van mij werkte niet mee, ook niet met tepelhoedjes niks werkte, alleen een flesje.

    nogmaals dank voor jullie reacties
     
  11. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.983
    5.815
    113
    Inderdaad gewoon proberen. Ik heb 2 keer slechts 6 weken borstvoeding uit de fles gegeven, wilden allebei niet aanhappen, kraamzorg was er helaas niet al te veel mee bezig, ondanks mijn duidelijke vraag.

    Bij de derde (andere kraamzorgorganisatie) heb ik er nogmaals nadrukkelijk om gevraagd en heb het nogmaals een kans gegeven. Maar.. wel met de grens dat ik niet zou gaan kolven. Dus of aan de borst, of flesvoeding. Niet meer dat gekloot met die kolf elke 3 uur.
    En die heb ik toch maar mooi 6 maanden kunnen geven.
    3X was scheepsrecht. :)

    En mijn zoon was ook ondeugend bij het geven van de fles aan z'n zusje hoor, dus borst of fles maakt in die zin niks uit ;)
     
  12. Zara123

    Zara123 Bekend lid

    25 sep 2015
    654
    26
    28
    Het lijkt mijn verhaal wel. Bij de oudste ging het ook helemaal niet, ze dronk niet goed aan de borst en heb heel lang aangemodderd want ik wilde zo graag dat het zou lukken. Uiteindelijk toch gestopt, het was gewoon echt niet te doen. Nu bij mijn zoontje toch gaan proberen (zit ook drie jaar tussen) en wat een verschil! Hij drinkt vanaf dag 1 heel goed aan de borst en drinkt ook heel effectief. We zijn nu met maximaal 15 minuutjes klaar en hij is ook goed verzadigd.

    Je kan het altijd proberen. Ik had wel voor mezelf voorgenomen nu sneller over te gaan op flesvoeding als het niet zou lukken. Ik ben er wel wat relaxter ingegaan en zou het nu niet koste wat kost gaan proberen. Lukt het niet prima, maar gaat het niet is het ook goed. Ik denk wel dat dat onbewust heeft geholpen.
     

Deel Deze Pagina