Zijn producten wel zo veilig en gezond voor jou en je kind?

Discussie in 'De babyuitzet' gestart door bosi333, 16 apr 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Ooit heb ik bij een wereldwinkel gewerkt en werd ik veel geconfronteerd met natuurlijke en fair trade producten. Ik heb daar toen veel geleerd over welke producten nu eigenlijk wel en niet zo verantwoord zijn ( E- nummers et cetera). Eigenlijk toen niet echt bij stil gestaan. :(


    Ik ben er weer helemaal mee bezig, vooral nu ik Isabella heb. Ik ben dus ook al een tijd aan het googlen geweest en kwam dit tegen:

    Green Jump, een blog over gezondheid van je kind en de combinatie met de zorg voor het milieu.

    http://greenjump.wordpress.com/about/


    Echt heel interessant. Ik wist echt niet dat zo veel producten onveilig zijn. Dat zet me dus echt aan het denken. Die E nummers of de kinderkamer vol met “onverantwoorde” spullen. Er staan gelukkig wel goede tips bij.


    Zijn meer mensen hier mee bezig? Wat vinden jullie hier nou van?
     
  2. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.585
    3.475
    113
    Interessant, maar ik houd me er (tja, waarschijnlijk gemakzucht) maar tot op bepaalde hoogte mee bezig. Ik koop bijna altijd biologisch vlees, regelmatig biologische groenten (als de prijs niet te extreem verschilt) en vaak biologische melk.
    Ik heb net even zitten lezen op de link. De baby krijgt een helemaal biologisch verantwoord hangwiegje met matrasje (ik vond het mooi meegenomen, maar in eerste instantie ging ik toch voor het uiterlijk), maar met gewone katoenen lakentjes en dekentjes. Ik was ze voor gebruik goed en heb een 'superspoelprogramma' op mijn wasmachine, dat ik de eerste keer altijd gebruik.
    Er zal vast een heleboel troep overal in zitten, maar ik kan me er gewoon niet altijd toe zetten om dat allemaal uit te zoeken, wie weet dat ik onbewust ook wel gewoon oogkleppen op houd, is gewoon makkelijker.
    Ik heb nog wel eens van die biologische schoonmaakmiddelen gebruikt, maar het resultaat was vaak treurig, dus ben ik weer terug gegaan naar allerlei agressievere kunstmatige schoonmaakmiddelen.

    Ik heb nog een vraagje: in hoeverre maak je je kind bewust van het milieu en hoe ze er mee om moeten gaan? Zijn er moeders hier op het forum die hun kinderen daar wat over leren, vanaf welke leeftijd en in hoeverre?
     
  3. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Ik heb de link even bekeken, maar hoe komt deze mevrouw aan haar informatie? Waarom zou ik alles wat zij zegt voor waarheid aannemen?
     
  4. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Ik ga even naar haar blog en stel haar de vraag ( via email als ik dat kan vinden, ha ha) , misschien wil ze het toelichten inderdaad.

    Geen gekke vragen.

    Leuke vraag ook Jo79. Ik ben er in zoverre bewust mee bezig door altijd afval weg te gooien in de prullenbak ( en niet op de grond) Verder is Isabella nog klein en weet ik het ook niet zo goed.
    Het zijn nu wel kritieke tijden voor de wereld en zelfs veel grote bedrijven gaan nu "groen" worden.
     
  5. Coco

    Coco VIP lid

    31 aug 2007
    6.135
    0
    0
    omg. Rotterdam
    Ik ben in zoverre met het milieu bezig dat ik afval scheid, niet onnodig in elke winkel een plastic tasje neem enz. Maar aan de andere kant ga ik vaak weer gewoon met de auto naar mijn werk terwijl het maar 10 minuutjes fietsen is.
    Qua voeding (vooral voor de kleine) kies ik vaak voor biologisch. Bij de supermarkt hebben ze tegenwoordig een ruime keuze in biologisch groente en fruit en zuivel nemen we altijd biologisch. Vlees daarentegen vind ik echt te duur. Als je dan iedere avond een lekker lapje vlees op je bord wilt hebben ben je echt een vermogen kwijt.
    Voedingen met E-nummers.. voor de kleine let ik daar wel op, voor mijzelf wat minder. Ik bekijk wel alle verpakkingen, maar neem het vaak toch mee naar huis.
    Ook gebruik ik biologische schoonmaakmiddelen (Ecover). Ik ben er juist erg tevreden over, dus de meningen verschillen. En ik vind het ook zooo lekker ruiken.
     
  6. debora21

    debora21 VIP lid

    4 jul 2007
    12.280
    0
    36
    Noord Brabant
    Ik ben er al een tijdje mee bezig. We letten ook op ons afval en verpakkingsmaterialen. Proberen zoveel mogelijk biologisch te kopen. Ook qua stoffen. Bv handdoeken van bio katoen. Maar het lukt niet altijd. Ook zijn veel bio/eco producten vaak duurder. En dat laat onze beurs niet altijd toe.
    Ik wil wel graag dat Finn dit ook mee krijgt. Te beginnen met geen rotzooi op straat gooien inderdaad!
     
  7. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    Op het eerste gezicht een leerzame site. Ik ga mij er eens verder in verdiepen, want het is zeker een onderwerp wat mij bezig houdt.
    Mijn dochtertje heeft allergien en daardoor ben ik bewuster bezig met eten. Ik ben nu verplicht om op elke verpakking te kijken welke ingredienten een product bevat en dan kom je nogal eens voor verrassingen te staan. Een confrontatie voor mezelf: heel vaak weet ik niet eens wat ik eet!
    Wat betreft de zorg voor het milieu ben ik mezelf wel aan het ontwikkelen. Ik pak zo min mogelijk de auto, scheid afval, hang de was aan de waslijn i.p.v. de droger. Het kan altijd beter en ik wil het ook nog beter. Waar ik bijvoorbeeld aan denk is meer biologische streekproducten kopen.
     
  8. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    Ik lees net nog even de site verder door en wil het hier ook nog even noemen als tip.
    Bij Oxfam Novib kan je cadeautjes geven aan kinderen die leven in armoede. Bijvoorbeeld een vaccinatie, een muskietennet tegen malariamuggen of een voetbal. Regelmatig doe ik dit bij vrienden of familie die aangeven dat ze écht niet weten wat ze willen op hun verjaardag. Dan denk ik: ik weet nog wel mensen die iets hard nodig hebben.
    Dus als je zwanger bent en je weet niet wat voor kraamcadeau's je moet vragen, of je hebt genoeg financiele middelen om het zelf te doen: http://www.oxfamnovib.nl

    Mmm.. het lijkt wel een beetje een reclame. Maar voor een goed doel maak ik graag reclame.. haha!
     
  9. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Ja daar denk ik ook aan, meer bij de boer om de hoek kopen.

    Ik fiets ook zoveel mogelijk en de was zeker het liefst aan de waslijn. ( ruikt ook zo lekker altijd)

    Ecover ken ik niet, ik zal eens opzoek naar dat schoonmaakmiddel.
     
  10. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Dat is helemaal niet erg Line, juist heel goed.

    Geweldige link.

    Ik doe het altijd bij KiKa. Die beer is erg zacht en mooi en ik geef die graag als cadeau
     
  11. ManonGJ

    ManonGJ Actief lid

    16 apr 2009
    206
    0
    0
    Barendrecht
    Hoi,

    Ik ben Manon en ik schrijf het blog waar Bo naar verwijst. Ik kreeg een mailtje van Bo met de vraag of ik even in dit topic wilde kijken en wilde reageren. Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben 33, ben getrouwd en heb een dochtertje Lana, ze wordt in juli 4 jaar.

    Sinds ik zwanger was van Lana ben ik me gaan verdiepen in producten waar ongezonde stoffen in zitten en dat begon eigenlijk met eten.

    Nu eten we zoveel mogelijk biologisch en als ik iets koop wat niet biologisch is, dan zijn het producten waarvan ik weet dat ze wel redelijk oké zijn. Bijvoorbeeld mango's hebben een vrij dikke schil waardoor het gif niet zo makkelijk naar binnen komt en daarom zijn die nog wel te doen.

    De onderwerpen waarover ik schrijf zijn allemaal onderwerpen waar ik me de afgelopen jaren in heb verdiept en waarover ik informatie heb verzameld uit boeken, websites, kranten enzovoort. Het is voor mij heel belangrijk om zeker te weten dat wat ik opschrijf in ieder geval onderbouwd wordt door betrouwbare bronnen omdat ik niet wil overkomen alsof ik doordraaf of paranoia ben.

    Vaak verwijs ik ook naar die bronnen. Bijvoorbeeld de informatie over het E-nummer wat in de VS verboden is en hier niet, komt uit het boekje 'Wat zit er in uw eten'. De informatie over dat er nog steeds verboden weekmakers zitten in speelgoed enzo, komt van de website van de Voedsel en Waren autoriteit.

    Natuurlijk zijn er altijd bronnen die het tegendeel beweren. Ik probeer gewoon mijn gezonde verstand te gebruiken en risico's uit te sluiten. Als het voor mij redelijk eenvoudig is om iets ongezonds te vermijden, dan doe ik dat. Dat is ook wel één van de doelstellingen van mijn verhalen om te laten zien hoe je het op een makkelijke manier kunt doen.

    Ik heb zelf gemerkt dat het erg veel tijd kost om de informatie te verzamelen en een beetje helder voor mezelf op een rij te krijgen, daarom wilde ik er ook graag over schrijven. Ik begrijp van sommige dingen ook niet dat er niet meer publiciteit aan wordt gegeven door de overheid enzo. Bijvoorbeeld in 7,5% van de niet-biologische komkommers zitten zoveel resten van bestrijdingsmiddelen dat het voor kleine kinderen een acuut gezondheidsrisico betekent (kun je vinden op http://www.weetwatjeeet.nl , zijn publicaties van onderzoeken van de voedsel en waren autoriteit). Waarom komt dat niet groot in het nieuws??

    Gezondheid van Lana is voor mij dus nummer 1. Het milieu komt daarna. Ik rij zelf nog veel te veel auto. Daar zit voor mij echt een enorm verbeterpunt.

    Ik probeer Lana kleine dingen te leren zoals het licht uit doen, de kraan uitdoen, niet zomaar dingen weggooien, nooit iets op de grond gooien, op de fiets te gaan zodra het kan, uitleggen wat biologisch is

    (en in de winkel wijst ze je er op.......dan zegt ze: waarom koop je dat, dat is niet biologisch.....en dan moet ik haar uitleggen dat dat ingredient niet biologisch is en dat ik het toch nodig heb voor een bepaald recept..... :eek: ),

    kleding en speelgoed door te geven aan andere mensen en uit te leggen dat het anders zo zonde is en ik lees ook etiketten met haar in de winkel als ze iets aanwijst wat ik echt niet wil kopen. Dat snapt ze natuurlijk nog niet allemaal, ze is nog klein, maar ik probeer het gewoon maar uit te leggen waarom ik bijvoorbeeld liever heb dat ze chocolade eet dan winegums.

    Nou het is een heel verhaal geworden voor een eerste post.

    Leuk forum trouwens en wat is het groot!!!

    Groetjes, Manon
     
  12. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    nou zal ik er even tegenin gaan dan....
    Mijn vader is fruitteler en loopt zich al jaren te irriteren aan de biologische trend.
    Allereerst wil ik wel even verschil maken tussen biologische groente en fruit en vlees. Van vlees weet ik niets, en ik vind biologisch vlees veel beter en lekkerder.

    Dan over groente en fruit;
    In de EU zijn strenge regels. Hier mag veel minder dan in de VS, China enz. Als je groente of fruit uit de EU koopt zit daar geen gif op, dat kan ik je verzekeren.
    Daarnaast zijn de regels voor biologisch en traditioneel geteelde produkten weinig verschillend. Biologen spuiten ook, dat weten veel mensen niet. Het echte onbespoten redt vaak de winkel niet eens... Er is ook nog een verschil tussen biologisch en ecologisch.

    Oftewel mijn conclusie, koop Nederlands produkt, of iig Europees als het niet anders kan. Sommige produkten kunnen niet eens bestaan zonder te spuiten, dus het is 1 dikke illusie als jij denk dat je onbespoten eet als jij dik betaald voor biologisch groente en fruit...
     
  13. ManonGJ

    ManonGJ Actief lid

    16 apr 2009
    206
    0
    0
    Barendrecht
    Hoi Guppie,

    Op de website van http://www.weetwatjeeet.nl kun je precies zien op welke producten resten van bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen en dat is zeer regelmatig op meer dan 90% van de producten (groenten en fruit). Deze resten overtreffen de wettelijke norm niet, maar ze zitten er wel op. (bijvoorbeeld 3,8 soorten gif op Nederlandse appels).

    In de biologische teelt mogen een beperkte aantal middelen ook gebruikt worden. Deze zijn terug te vinden in dit document van SKAL http://www.skal.nl/Portals/0/Nederlands ... ductie.pdf .

    Het verschil tussen biologisch en ecologisch is er in principe niet, kijk bijvoorbeeld ook hier op de site van het ministerie van Landbouw waar staat :

    Wat is het verschil tussen biologische en ecologische landbouw?
    Er is geen verschil. Internationaal worden verschillende woorden gebruikt om hetzelfde aan te duiden. De aanduidingen organic, ecologisch en biologisch betekenen hetzelfde: een landbouwwijze waarbij de natuur wordt gerespecteerd en waarbij geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In Nederland is de officiële benaming: biologische landbouw.

    http://www.minlnv.nl/portal/page?_pagei ... ode=BROWSE

    Ik ben ervan overtuigd dat er op biologische producten minder schadelijke stoffen aanwezig zijn dan op reguliere producten simpelweg omdat bepaalde producten gewoon verboden zijn.

    Groetjes, Manon
     
  14. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    O leuk dat je ook echt hebt gereageerd op het forum, :D

    Ja het is hier heel groot en erg gezellig, ;) . Kleine verhuizing gehad.


    Even on topic:

    Ik denk dat duurzaam kopen en verkopen echt nog een cultuuromslag moet krijgen in de maatschappij. Toch heeft Groenlinks daar toch al een hele tijd flink op gehamerd.

    Banken blijken nu ook steeds duurzamer en verantwoord te willen ondernemen. Triodos Bank die deed dat al. Daar kun je een spaarrekening openen en dan krijg je in plaats van de rente krijg je de eieren van een kip.
     
  15. ManonGJ

    ManonGJ Actief lid

    16 apr 2009
    206
    0
    0
    Barendrecht
    Daarom vind ik het ook zo leuk dat bijvoorbeeld C&A nu een bio cotton collectie heeft die gewoon dezelfde prijzen heeft als de normale collectie. Dan wordt het misschien ook bij een breder publiek bekend. Ook de H&M en de HEMA hebben al een paar dingetjes in bio katoen.
     
  16. Wilma

    Wilma VIP lid

    22 mei 2006
    6.396
    0
    0
    Uithoorn
    Denken de millieu bewuste dames hier dan ook na over inheemse planten soorten die gewoon in tuincentra te koop zijn maar vaak niet gekocht worden omdat de buitelandse plantjes veel leuker/populairder/aparter zijn?
    Er zijn er heel veel die je bijna niet meer tegen komt omdat het tegenwoordig gebruikelijker is de uitheemse in je tuin te hebben.
    Heb me rot gezocht naar de webpagina er over (toen ik nog enthausiast bezig was met mijn tuin inrichten was ik gericht naar die planten aan het zoeken) maar kan hem helaas nu even niet vinden.
    Maar is wellicht het overwegen waard. Want je kan wel denken, natuur is natuur. Maar ondertussen sterven er hele mooie interesante plantjes uit recht onder onze neus!
     
  17. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Ik woon in Duitsland en hier was laatst een reportage op de tv waaruit blijkt dat bio helemaal niet zo bio is. Vooral niet uit andere landen zoals China en India. Bio-katoen is helemaal niet zo bio als het lijkt en er worden nog steeds 'stiekem' allerlei middelen gebruikt (achter de rug van 'hulpverleners uit het Westen' om. Ook worden bio-boeren niet goed gecontroleerd omdat er te weinig controleurs zijn. Zelfs in Duitsland was bio niet zo bio als het lijkt.
    Conclusie: de enige echte bio-groente en fruit is fruit en groente uit je eigen moestuin want pas dan kun je 100% zeker zijn over wat er wel en niet gebeurt.
    Dat was in het programma Spiegeltv als ik me goed herinner.
     
  18. debora21

    debora21 VIP lid

    4 jul 2007
    12.280
    0
    36
    Noord Brabant
    Mijn man en ik hebben het hier wel vaker over: het staat zo mooi op de verpakking maar wie garandeert ons dat het ook echt zo is. Ik geloof het helaas ook niet altijd.
    Zo hebben wij ook eens een leuk gesprek gehad na aanleiding van het programma: keuringsdienst van waren! Dat ze ergens "ambachtelijk" op zetten ofzo en het uit een of andere fabriek komt.

    We hebben pas dit huis gekocht en de tuin is 1 grote zand hoop, maar die gaan we de komende tijd aanpakken. En er komt iig een moestuintje in! Dan weet ik zeker waar m'n worteltjes vandaan komen :D
     
  19. debora21

    debora21 VIP lid

    4 jul 2007
    12.280
    0
    36
    Noord Brabant
    Trouwens top dat Manon hier zelf even komt uitleggen over haar site!

    @guppie: ik probeer ook vaak er op te letten waar het eten geproduceerd is. Ik weet dat de regels hier vaak strenger zijn dan buiten de EU. Ook vind ik het logischer om iets van een boer uit Nederland te kopen dan iets dat helemaal hier heen is moeten komen, terwijl veel producten hier ook geproduceerd worden en net zo lekker zijn!
     
  20. ManonGJ

    ManonGJ Actief lid

    16 apr 2009
    206
    0
    0
    Barendrecht
    Ik geloof ook zeker dat er gesjoemeld wordt, ook met biologisch. Ik denk ook dat er producenten zijn die nét op het randje gaan zitten en producenten die echt vanuit overtuiging biologische producten leveren. Het is gewoon ook een sterk marketinginstrument.

    Ik geloof tegelijkertijd ook dat ik en mijn gezin minder gif binnenkrijgen als we zoveel mogelijk biologische producten gebruiken en daarom kies ik er wel voor. Dat er dan af en toe een product tussendoor glipt waar mee gesjoemeld is, doet niet af aan het feit dat de totale hoeveelheid rommel minder is.

    Goede tip trouwens van de planten!! Ik ben zelf niet zo'n enorme tuinierster en heb vooral stenen in mijn tuin. Ik ga binnenkort weer wat planten neerzetten en zal me eens verdiepen in echte Nederlandse planten. Als je die site nog vindt, dan ben ik heel erg benieuwd!
     

Deel Deze Pagina