Hoe weet ik wanneer mijn meloen rijp is?

Discussie in 'De lounge' gestart door DeeLighT, 31 aug 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.642
    552
    113
    Vorige keer had ik er een op de gok opengesneden. Getsie keihard en bijna zuur.

    Nu heb ik een grote gele en vind ik het zonde als ik hem opensnij voor niks.... Weet niet wat voor soort het is. Hij is geel, ovaal en ongeveer 20-25cm. Hihi.
     
  2. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Gewoon een galia meloen? ff drukken, als ie hard is is ie nog niet lekker..
     
  3. Devy

    Devy Fanatiek lid

    23 aug 2008
    3.437
    1
    0
    Tilburg
    Hij moet al door de schil heen een lekkere meloengeur afgeven. Ik vind hem het lekkerst als hij echt goed rijp is en dan ruik je ze meestal al van een afstandje. Ook kun je aan de onderkant controleren, geeft die mee als je erop duwt dan is hij rijp.
     
  4. lindavg

    lindavg Fanatiek lid

    25 feb 2007
    1.458
    0
    0
    Verkoopster in speelgoedwinkel
    Hoogvliet
    Hier snij ik hem meestal in stukken als ik de keuken inloop en ik ruik hem al van afstand.
    Dan zijn ze volgens mij het meest rijp en lekker.
     
  5. Ckialita

    Ckialita Bekend lid

    28 jan 2009
    993
    0
    0
    Dat is een suikermeloen, lijkt op een galia, maar echt nog tien keer lekkerder :p
    Hij is rijp als je de kamer in loopt en hem ruikt en denk 'Oeoeoeoe ik wil meloen ;)' Oftewel, zolang je hem niet ruikt, laten liggen :)
     
  6. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Je ruikt het vanzelf inderdaad!
     
  7. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.642
    552
    113
    :$ Okee dan, het kreng ligt er al ruim een week hahaha.

    Bedankt voor de tips.
     
  8. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Grappig, ik wist niet dat je dat ook zo goed kon ruiken dan.. Hier is het meestal een kwestie van even goed voelen of hij al wat zachter wordt. Maar ga eens opletten of ik hem ook goed kan ruiken ;)
     
  9. Engeltje1

    Engeltje1 Niet meer actief

    Zou ik ook hier mijn vraagje mogen stellen ipv een nieuwe openen ;)

    Hoe weet ik of mijn pruim goed is? Gister nam ik een hap en hij was nog geel en hard van binnen :(

    Normaal zijn ze lekker zacht en beetje oranje achtig.

    Maar als ik er een beetje in knijp voelt hij wel zacht aan de buitenkant :(
     
  10. Devy

    Devy Fanatiek lid

    23 aug 2008
    3.437
    1
    0
    Tilburg
    Pruimen rijpen niet echt na dus ze moeten al bijna rijp geplukt worden. Ze worden wel zachter naarmate je ze langer in huis hebt, maar ze smaken dan best flauw en niet lekker zoet. Dat is dus een beetje een probleem met het testen of ze rijp zijn zonder een hap te namen, want als ze rijp zijn kun je ze namelijk ook een beetje indrukken (maar ze moeten nog wel wat stevig zijn).
     
  11. Engeltje1

    Engeltje1 Niet meer actief

    nou denk dat ik dan maar over een paar dagen weer een hap neem. misschien dat ze dan goed zijn haha
     
  12. tulip

    tulip Niet meer actief

    Hier schoonzus van een groentenboer;):

    even over de meloen, het indrukken is de grootste onzin die er ooit bestaan heeft. Stel je namelijk voor dat de meloenen bij ah of andere super in de aanbieding zijn. Heel veel mensen denken namelijk dat je moet drukken om te kijken of die rijp is (in het midden zeg maar he, dat gele rondje) nou voor jou hebben misschien wel 20 mensen in die meloen gedrukt, nou dan wordt die vanzelf zacht, ook al is de meloen niet rijp.

    wat Linda zegt klopt, een rijpe meloen ruik je al van een afstand.
     
  13. Devy

    Devy Fanatiek lid

    23 aug 2008
    3.437
    1
    0
    Tilburg
    @Tulip Daar heb je een heel goed punt. Ik koop meestal de meloenen bij de groentenboer en daar zit niet iedereen te porren in die dingen. :) Maar het onderste deel wordt naar mijn ervaring wel zachter als hij rijp is (en dan niet omdat ik zelf er de hele tijd in zit te prikken).
     
  14. zustertje

    zustertje Niet meer actief

    Nooit in fruit knijpen/duwen:$ Wordt er niet beter van krijg je druk plekken van.

    Een meloen ruik je en je kan het zien aan de bovenkant zien dan is de schil gebarsten.
     
  15. Ellen291982

    Ellen291982 Niet meer actief

    ik druk er altijd op om te kijken of hij wat zacht is en anders eraan ruiken dat werkt ook. als hij lekker zoet ruikt is hij rijp
     
  16. lieselot84

    lieselot84 Fanatiek lid

    11 okt 2008
    4.362
    0
    36
    Adm. mw.
    Overijssel
    ik ruik in de winkel altijd aan het kontje. als hij al zoet is, dan neem ik hem mee en laat ik hem thuis nog een paar dagen buiten de koelkast liggen.

    Soms helpt het om andere fruitsoorten in dezelfde schaal te leggen, dat bevorderd het rijpingsproces.
     
  17. Pluis81

    Pluis81 VIP lid

    16 mrt 2010
    6.445
    2
    0
    Pedagogisch werker
    Brabant jonguh!!
    Dochter van een tuinder:D

    Een meloen is idd rijp als hij lekker zoet ruikt.

    Het verhaal van het indrukken is geen fabeltje: als het "kontje" een beetje meegeeft heb je een rijpe meloen en je moet wel haar hard gaan duwen op een onrijpe meloen wil je het kontje beurs maken.
    Dit geldt dan wel voor een galia-meloen. Bij een honingmeloen moet je juist aan de zijkanten voelen of het breedste deel zacht is.

    Nog een ander kenmerk: de steelaanzet gaat scheuren als de meloen rijp is. Ook kan het steeltje scheuren of er al af zijn.

    Een tip als je een galia-meloen koopt: Zoek er eentje uit met een mooi stevig "net" erop,die zijn het allerzoetst. Heeerlijk!
     
  18. Bolly

    Bolly Fanatiek lid

    27 sep 2009
    2.125
    0
    0
    eigen onderneming
    zuid holland
    even aan de onderkant drukken,, voelt hij zacht aan dan is hij goed je kan het soms ook even ruiken,, ruik je een licht zoetige geur dan is hij ook goed, watermeloen moet je op tikken klinkt hij hol dan is hij goed
     

Deel Deze Pagina