naar wat ik altijd begrepen heb niet langer dan een week, omdat er veel eiwitten inzitten. Het bederft sneller dan een rauw ei,,,maar goed als je op die verpakte gekookte eieren in de supermarkt kijkt zijn die langer goed te houden. daar zit meestal ook een bescherm laagje op.
Ik zou het niet weten, zelf zou ik het niet langer dan 1 of 2 dagen bewaren..... Ik heb het er niet zo op moet ik zeggen. Dan gooi ik ze liever weg en kook ik nieuwe.
Effe opgezocht voor je, mn geheugen is toch nog niet helemaal slecht geloof ik hihi. Rauwe eieren zijn vijf tot zes weken houdbaar nadat ze zijn gelegd. Een hardgekookt ei kun je beter niet langer bewaren dan een week na het koken. Waarom bederft een hardgekookt ei eerder dan een rauw ei? Een ei zit vol eiwitten. Volgens diervoedingsdeskundige Wim Thielen uit Venray beschermen deze de voedingsstoffen voor het kuikentje in het ei. Het zijn natuurlijke conserveringsmiddelen. Voor een gezonde groei is het kuikentje aangewezen op verse voeding. De eiwitten zorgen ervoor dat het ei langer houdbaar blijft. Worden de eiwitten gekookt, dan verliezen ze deze eigenschap. Ze zijn namelijk opgebouwd uit aminozuren. In een rauw ei gebeurt niets met die aminozuren. Daarom zijn rauwe eieren zonder veel problemen langere tijd te bewaren. Kook je de eieren dan verandert de losse structuur van de aminozuren in een vaste. Die verandering beïnvloedt de houdbaarheid ongunstig. Erdie Burema van het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren geeft aan dat de wetenschap ervan uitgaat dat de zuurgraad van een ei daarbij een rol speelt. Harold McGee, schrijver van het boek 'Over eten en koken', denkt dat het met name die zuurgraad is, die de versheid van het ei bepaalt. Door het stollen van de eiwitten tijdens het koken van de eieren verandert die zuurgraad. In het ei ontstaan dan allerlei verbindingen. Zo gaat het eivlies kleven aan het eiwit. Deze verbindingen en klevingen zorgen er voor dat het ei maar beperkt houdbaar is. De schaal van het ei is trouwens ook van belang voor de houdbaarheid. Door het koken, maar zelfs door het schoonwassen van een ei met een natte doek wordt deze beschermlaag aangetast. Het ei wordt poreus waardoor bacteriën de kans krijgen het ei binnen te dringen. Een hard gekookt ei kun je dan ook het beste een aantal dagen gepeld onder water bewaren
He wen dat vroeg ik me dus ook af. Heb nl afgelopen maandag van die geverfde eieren gekocht bij de Aldi. Die zijn tot na de pasen goed, volgens de houdbaarheidsdatum. Ik vond dat ookal vreemd en eet ze dus deze week maar op.