Kiespijn door stress??????

Discussie in 'De lounge' gestart door mamabri, 3 jun 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Ik had er nog nooit van gehoord.

    Gisterenmiddag was ik aan het eten en ik kreeg een enorme kiespijn. Nog een keer kauwen en weer...De pijn was echt niet te harden! Dus direct mijn tandarts gebeld en ik kon vanmorgen terecht.

    Ik kreeg daarna nauwelijks meer eten of drinken naar binnen, dus ik had dorst, dat willen jullie niet weten. Tanden poetsen ging wel, mits ik er niet aan zat. Nu zit in die kies een vulling die er al 32 jaar in zit (ik heb maar 3 vullingen, de laatste is geplaatst toen ik 8 was).

    Eerst moest ik spoelen...nou een PIJN!! :$ Nou zegt hij, het is zeker geen dode zenuw, want dan voel je het niet. Hij wilde me dus zeker niet nog eens plagen door er water op te spuiten of aan te stippen (Godzijdank), allerlei testen gedaan (tikken, hij klonk gezond, op eerdere foto's was ook niets te zien) Zat ook geen ontsteking in, ik tandenknars niet, er was gewoon niets aan mijn kies te zien.

    Nou, dan kon het alleen óf een breuk zijn in de kies, of stress :( Een breuk leek hem zeer onwaarschijnlijk gezien de rest van mijn (volgens hem prachtige en oersterke) gebit. Stress kan wel heel goed (een aantal hier weten wel waarom) aangezien je bij stress wel onbewust op je kiezen kan bijten.

    Kreeg hij toch vervolgens ruzie met zijn assistente :$:$:$ Zij dacht aan een breuk, maar hij wilde eerst wat anders doen (slijpen om de druk eraf te halen en lakken tegen de gevoeligheid) aangezien hij het niet nodig vond om mijn oude vulling eruit te halen, want alleen dan kon hij bekijken of er een breuk in zat.

    Hij ging slijpen, zonder water, want dat deed nauwelijks pijn, wat inderdaad klopte, ik heb niks gevoeld. Toen de tand daar direct onder, dat deden ze met water. Maar de assistente hield de slang te hoog, zodat er water tegen mijn zere kies aan kwam, wat dus weer voor een enorme pijn zorgde. Hij dus echt heel nijdig tegen haar die slang lager te houden, omdat dat mij enorm pijn bezorgde......

    daarna hebben ze het gelakt en.....DE PIJN IS WEG!!!! :):):):) ik kan weer eten en drinken.

    Maar zoveel pijn door stress in een kies? Ik had er nog nooit van gehoord! Ben blij dat mijn tandarts het goed had gezien en niet direct mijn vulling eruit haalde omdat zijn assistente dat wilde.....
     
  2. wishtobe

    wishtobe Niet meer actief

    Nog nooit van gehoord. Wel fijn dat de pijn nu weg is :)
     
  3. Elf84

    Elf84 Niet meer actief

    Fijn dat het nu goed gaat! Stress (en vaak dus knarsen of klemmen) kan zeker voor kiespijn zorgen.
    Hou het wel goed in de gaten. De behandeling kan voor nu voldoende pijnverlichting geven, maar wellicht dat de oorzaak toch een breuk/barst kan zijn ;) en daardoor misschien wel iets met je zenuw.

    Wel lekker zeg, even ruzie boven je hoofd terwijl je dus zelf al stress had door de pijn ;)
     
  4. Miek89

    Miek89 Fanatiek lid

    15 apr 2013
    1.251
    177
    63
    Wat hierboven idd wordt gezegd. Je zou je partner kunnen vragen of hij merkt dat je s nachts knarst of klemt.
    Soms kan je het ook merken als je flink geklemd hebt s nachts dat je de volgende ochtend pijn hebt aan je onderkaak en/of nek.
    Vervelend dat de assistente er een discussie over probeerde te maken. Dat alleen al is een stressmomentje ;)

    Desalniettemin is het wel mogelijk dat er een breuk in je kies zit. Dat merk je vooral als je specifiek op die kies dichtbijt. Maar aangezien hij de kies ontlast heeft door te slijpen zal je daar nu niks van merken :)
     
  5. Kari

    Kari Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.363
    5
    38
    Google maar 's : Bruxisme. Misschien wordt het tijd voor een opbeetplaatje ;)

    Stress kan heel goed een veroorzaker zijn!
     
  6. Elf84

    Elf84 Niet meer actief

    Als bruxisme niet de oorzaak is, heeft een opbeetplaat ook niet zoveel zin ;) Een kies met een breuk of zenuwontsteking zal dan ook pijn blijven doen ;)
     
  7. tresje

    tresje Fanatiek lid

    13 jun 2011
    2.414
    0
    36
    Ik heb vorig jaar ook allerlei rare dingen gehad door stress. Ik had ook last van kiespijn en een zere tong. Waarschijnlijk duw ik mn tong snachts hard tegen mn gehemelte en mn kiezen stijf op elkaar...
     
  8. Kari

    Kari Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.363
    5
    38
    Eens, echter ter voorkoming van verdere gefractureerde elementen is dit wellicht een optie. Daarom zou ik verder onderzoek adviseren.
     
  9. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Nou...ik heb iets te hard gejuicht:):):(. Was vanavond een toetje aan het eten en ineens wéér....PIJN!! Ik kijk het nog even aan tot morgen, anders ga ik weer bellen :(

    Volgens mijn man knars ik niet 's nachts.
     
  10. tresje

    tresje Fanatiek lid

    13 jun 2011
    2.414
    0
    36
    Ben je verkouden op het moment? Mijn zus had erge kiespijn. De tandarts kon niets vinden. Toen bleek dr bijholte ontstoken!
     
  11. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Nee, ook niet geweest, had de tandarts ook gevraagd trouwens. Mijn man heeft dat een maand of 3 terug wel gehad, kiespijn en bleek dat hij bijholteontsteking had.

    Het is echt alleen bij koud eten/drinken. Ik kan eraan zitten, kan erlangs poetsen (alleen dus niet op het platte vlak) zoals gezegd is hij geslepen, doet allemaal echt geen pijn. Alleen bij contact met iets kouds: :$:$:$:$
     
  12. julialove

    julialove Actief lid

    23 dec 2014
    152
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb ook bepaalde gevoelige plekken in mijn gebit waar ik pijn aan heb als ik iets kouds eet of drink en het komt er langs.

    Bij mij komt dit doordat er bepaalde kiezen en stukken in mijn gebit geboord en gevuld zijn. Dit heeft die plekken zo gevoelig gemaakt dat ik daar moeilijk koud eten of drinken kan verdragen. Onlangs was het bij 1 kies zo erg dat ik langs de tandarts ben geweest, de oude vulling is er uit gehaald en de kies is opnieuw gevuld. Op die plek heb ik er nu ook veel minder last van, maar gevoelig blijft het wel.

    Bij jou is het zo plots dat het mij lijkt dat de vulling niet goed meer is. Je geeft zelf aan dat de vulling er al lang in zit, en ook deze kan slijtage vertonen. Als er dan een opening ontstaat en er komt iets kouds langs dan kan dat klachten veroorzaken.

    Mijn vulling zat er overigens ook al ruim 15 jaar in.
     
  13. Survivor

    Survivor Bekend lid

    23 okt 2011
    749
    8
    18
    Kokkin, knuffelaar, wasvrouw, schoonmaakster.. Mam
    Flevoland
    Zou kunnen. Als de spieren in de nek strakker komen te staan, heeft dat overal effect op, onder andere op de nek en kaak (zelf gehad). Dit kan zich uiten in kiespijn. Ook verstopte holtes kunnen dat veroorzaken.
    Maar ook kan het zo zijn dat als je lange tijd merendeels aan 1 kant eet, die kant overbelast kan raken. Ook dit kan zich uiten in kiespijn.
    En last but not least kan het ook zijn dat de kies overgevoelig is. Wat helpt (hier dan, heb meerdere gevoelige kiezen) is de sensitive tandpasta van elmex. Voor directe verlichting met je vinger inmasseren een minuutje ongeveer. Voor langere tijd even poetsen.
    Hopelijk komt het allemaal goed en word snel duidelijk waar het nou aan ligt.
     
  14. Queen

    Queen Fanatiek lid

    11 aug 2010
    1.066
    251
    83
    Mijn man heeft in een stresvolle periode inderdaad een kies laten barsten door 's nachts te klemmen. Knarsen deed hij niet maar dus wel klemmen met als gevolg een kies door midden gebroken.
    Hij heeft nu een siliconen bitje dat hij in zijn mond kan doen. Momenteel gebruikt hij hem niet omdat hij nu nergens last van heeft.
     
  15. Kwek

    Kwek Fanatiek lid

    16 mei 2009
    3.033
    1.139
    113
    Centrum België
    Heb ook eens gehad dat ik m'n mond nog amper open kreeg van de pijn. Bleek stress te zijn - ik zou enkele dagen later mijn uitslag krijgen ivm eindexamen aan de hogeschool. Tandarts zei dat dit een typisch moment was voor tandpijn owv stress...

    En 2 jaar geleden zat ik ook in de stoel omdat de pijn niet te harden was. Dit was nog een uitloper van een ontsteking aan de sinussen...
     
  16. Mykelti

    Mykelti VIP lid

    3 apr 2010
    11.110
    3
    0
    Heeft de tandarts wel een foto gemaakt?
    Wellicht heb ik er overheen gelezen.
     
  17. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Ja je hebt het over 'eerdere foto's' maar er kan wel wat veranderd zijn hè? Hij moet en een 'solo' foto maken van je wortel en een bitewing van je kies. Ik heb ook ooit gehad wij jij omschrijft en het ging toch echt om een breuk dus ik denk dat de assistente gelijk heeft.

    Ik zou zeggen, oude vulling weg laten boren, bekijken hoe het eronder er uit ziet en zonodig een kroon er op. Misschien zit er een breuk ergens halverwege of zo wat niet direct bovenop zichtbaar is. En anders duid dat soort pijn vaak op een ontstoken wortelkanaal dus is een wkb misschien nodig...

    Veel sterkte ermee.
     
  18. Elf84

    Elf84 Niet meer actief

    Mee eens :)

    @mamabri: Heb je een nieuwe afspraak gemaakt?
     

Deel Deze Pagina