Gezondheid

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

blaasontsteking
blaasontsteking
Sommige vrouwen hebben er regelmatig last van, terwijl andere het nog nooit hebben gehad; blaasontsteking. Een lastige, maar goed te behandelen aandoening.

Wat is blaasontsteking?

Een blaasontsteking, ook wel cystitis of urineweginfectie genoemd, is een ontsteking van de blaaswand. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die zich via de urinebuis naar binnen dringen en zich in de blaaswand nestelen. Het lichaam probeert van deze bacteriën af te komen, door middel van een infectie.

Acute of chronische blaasontsteking

Blaasontsteking komt vaak voor. Vooral vrouwen kunnen er regelmatig last van hebben. Meestal gaat het hierbij om een acute blaasontsteking. In geval van een chronische blaasontsteking, is de blaaswand continu ontstoken door bijvoorbeeld een beschadiging van het slijmvlies van de blaaswand. Een chronische blaasontsteking komt gelukkig niet zo vaak voor.

Wat zijn de symptomen?

Blaasontsteking veroorzaakt vooral veel pijn in de onderbuik en een branderige pijn bij het plassen. Doordat je blaas door de ontsteking minder makkelijk kan ontspannen, plas je vooral kleine beetjes. Daarnaast kun je last hebben van koorts. Je lichaam probeert de infectie te bestrijden, en gooit de temperatuur van je lichaam omhoog in de hoop de bacteriën te doden. Als je blaasontsteking hebt, is je urine waarschijnlijk wat troebel en ruikt deze sterk. Soms zit er zelfs wat bloed bij. Als je last hebt van (meerdere) symptomen kun je je urine laten testen bij de huisarts op een blaasontsteking.

Oorzaken blaasontsteking

Zoals al eerder gezegd wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën die zich in je blaas nestelen. Deze bacteriën kunnen op verschillende manieren in je blaas terechtkomen. Eén van de belangrijkste oorzaken is het verkeerd afvegen van je billen. Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de poepbacteriën naar de urinebuis toe. Dit betekent dat de bacteriën nog maar een korte weg hoeven af te leggen naar de blaas toe. Zo is de E. colibacterie uit de darmen een belangrijke veroorzaker van blaasontsteking.

Ook een slechte hygiëne en te nauwsluitende kleding en ondergoed kunnen een ideale situatie creëren voor bacteriën en schimmels. Door de warme en vochtige omgeving vermenigvuldigen de bacteriën zich optimaal. Maar ook geslachtsgemeenschap kan de oorzaak zijn van blaasontsteking. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën makkelijker dicht bij de urinebuis komen. Vooral vrouwen kunnen hier last van hebben.

Blaasontsteking en zwangerschap

Een andere belangrijke oorzaak van blaasontstekingen is zwangerschap. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden alle spieren een beetje slapper. Ook de spieren van de blaaswand. Dit heeft als gevolg dat je minder goed kunt uitplassen. Daarnaast wordt je weerstand vaak wat minder tijdens je zwangerschap. Hierdoor ben je extra vatbaar voor een blaasontsteking.

Voorkomen van blaasontsteking

Met een goede hygiëne voorkom je al veel blaasontstekingen. Daarnaast is het belangrijk voldoende te drinken, en goed uit te plassen. Dit laatste doe je door goed rechtop te gaan zitten tijdens het plassen. Wacht tot de laatste druppels uit je blaas zijn, voordat je afveegt. Let erop dat je nooit van achteren naar voren afveegt. Dit kan ongewenste bacteriën ongewild vrij spel geven. Zorg er bovendien voor dat je op tijd naar het toilet gaat. Hiermee voorkom je dat je plas te lang in de blaas zit en geef je ongewilde bacteriën zo min mogelijk de ruimte.

Behandeling blaasontsteking

Veel vrouwen rennen direct naar de huisarts voor een antibioticakuur als ze last hebben van een blaasontsteking. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet de meest gezonde manier is om je blaasontsteking te bestrijden. Bovendien zijn heel veel vrouwen, door het vele gebruik, resistent geworden voor antibiotica. Een gezond en natuurlijk middel waarmee je je blaasontsteking te lijf kan gaan is ROTER Cysticare. De vijfdaagse kuur helpt direct tegen het vervelende gevoel en gaat bovendien de infectie efficiënt te lijf. De combinatie van het Xyloglucaan en Gelatine, dat gemaakt wordt uit verschillende planten, pakt het probleem bij de wortel aan: het legt een beschermende film in de darm en verhindert dat de E. colibacterie zich gaat verspreiden. Daarnaast zorgen de hibiscus en propolis ervoor dat de bacterie wordt teruggedrongen in de blaas.

Terugkerende blaasontstekingen

Heb je last van continu terugkerende blaasontstekingen? Zorg dan dat je extra alert bent op je hygiëne. Ga direct na het vrijen even naar het toilet om te plassen. Hiermee voorkom je dat ongewenste bacteriën de blaas binnendringen. Blijf ook voldoende drinken. Helemaal voorkomen kun je het niet. De ene vrouw is nou eenmaal gevoeliger voor blaasontsteking dan de andere vrouw. Maar door de juiste maatregelen te nemen, kun je in elk geval erger leed voorkomen.

Dit artikel wordt je aangeboden door ROTER.