Baby en kind

Allergieën bij baby’s

Allergieën bij baby’s
Allergieën bij baby’s
Als je kindje eenmaal geboren is, doe je er alles aan om het te beschermen. Je geeft het borstvoeding, koopt de meest zachte kleertjes en smeert het huidje van je kindje in met de zachtste crèmes. Toch komt er een moment waarop je kindje bloot komt te staan aan schadelijke stoffen van buitenaf. Als het immuunsysteem van je kindje goed is ontwikkelt, is dat helemaal niet erg. Maar soms maakt zelfs dat immuunsysteem wel eens een foutje, en ontwikkelt je kindje een allergie.

Wat is een allergie?

Om het lichaam van je kindje te beschermen tegen schadelijke stoffen, heeft je baby een afweersysteem. Dit afweersysteem wordt ook wel ‘immuunsysteem’ genoemd. Wanneer een schadelijke stof in het lichaam komt, gaat het immuunsysteem hiertegen in de aanval. Je kindje krijgt dan bijvoorbeeld koorts. Soms is het immuunsysteem van je kindje nog niet helemaal goed ingesteld. In dat geval reageert het immuunsysteem ook op niet-schadelijke stoffen. We spreken dan van een allergie. De niet schadelijke stoffen waarop het lichaam van je kindje onnodig reageert, noemen we ook wel allergenen. Bekende allergenen zijn huisstofmijt, eiwitten, gluten en pollen (stuifmeelkorreltjes).

Welke soorten allergieën bij baby’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten allergieën die bij baby’s voor kunnen komen. De meest bekende is de voedselallergie. Symptomen van voedselallergie zijn krampjes, overmatig spugen en huidproblemen, zoals eczeem. Vaak krijgt je kindje deze symptomen voor het eerst als je stopt met de borstvoeding. Er komen dan ‘vreemde’ stoffen in het lichaam van je kindje. Het immuunsysteem is hier nog niet op ingesteld en zorgt voor een (onterechte) reactie.

Koemelkallergie

De meest voorkomende voedselallergie in het eerste levensjaar is koemelkallergie. Deze allergie ontstaat vaak als kinderen overgaan van borstvoeding naar volledige flesvoeding. Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van koemelkallergie is het feit dat het maagdarmkanaal van je kindje nog niet helemaal volgroeid. In de darmwand zijn kleine openingen, waardoor de belangrijke stoffen uit het voedsel naar het bloed kunnen. Omdat bij baby’s deze openingen nog behoorlijk groot zijn, kunnen hier relatief grote gedeelten eiwit passeren. Hierdoor kan gemakkelijker voedselallergie ontstaan.

Contactallergie

Naast koemelkallergie kan je kindje ook last krijgen van een zogenaamde ‘contactallergie’. Deze allergie ontstaat als het babyhuidje van je kindje in contact komt met een bepaald allergeen, zoals wasmiddel. Hierdoor kan je kindje last krijgen van eczeem of bijvoorbeeld dauwworm. Dauwworm herken je aan de droge, rode en schilferige plekjes op de huid van je baby. Dauwworm jeukt erg, waardoor je kindje soms erg huilerig en onrustig kan zijn. Soms komt er vocht uit deze plekjes en komen er gelige korstjes op de huid.

Inhalatieallergie

Naast voedselallergie en contactallergie is er ook de zogenaamde inhalatieallergie. Dit zijn allergieën die veroorzaakt worden door het inademen van bepaalde allergenen, zoals huisstofmijt, pollen of parfum. Je kindje kan dan last krijgen van astma of bronchitis. Het kan hierdoor erg benauwd worden. Neem tijdig contact op met je huisarts als je kindje hier last van heeft. Hij kan zorgen voor een zogenaamde ‘puf’, een inhalatieapparaat wat je kindje verlichting geeft tijdens benauwde momenten.

Heeft mijn baby last van een allergie?

Soms is het niet duidelijk of je kindje last heeft van allergie. De symptomen van een allergie hangen af van het soort allergeen dat het immuunsysteem van je kindje prikkelt. Zo kan een voedselallergie zorgen voor vervelende krampjes, verstopping, diarree of kolieken. Daardoor zal je kindje vaker huilen en laat het zich moeilijk troosten. Ook spuugt je kindje vaak. Je kindje heeft de meeste problemen direct nadat hij of zij voeding heeft binnen gekregen. Contactallergie uit zich juist vaak in huidirritaties, terwijl een inhallatieallergie vooral benauwdheid of verkoudheid veroorzaakt. Afhankelijk van de soort allergie en de ernst van de symptomen zal de arts je kindje eventuele medicatie voorschrijven.

De behandeling van een allergie

Wanneer je denkt dat je kindje last heeft van een voedselallergie, kun je het best contact opnemen met de kinderarts bij het consultatiebureau. Deze kan met behulp van allergietesten en bloedonderzoek kijken of er inderdaad sprake is van een allergie. De beste behandeling tegen allergie is om de allergenen die de allergie veroorzaken te vermijden. Dit kun je doen door de ingredienten op de verpakking goed te lezen. Als je het lastig vind om het juiste voedingspatroon voor je kindje te bepalen, kun je de hulp inroepen van een diëtist. Een aantal diëtisten heeft zich gespecialiseerd in voedselallergie. Kijk voor informatie op de website van de Stichting Voedselallergie.

Allergie of infectie?

Het is belangrijk dat je een allergie niet verward met een infectie. Elk kindje maakt in zijn eerste levensjaar meerdere infecties door om het immuunsysteem te versterken. Het is belangrijk dat je kindje een gezond eetpatroon ontwikkeld. Wees dus voorzichtig met het op eigen initiatief weglaten van bepaalde voedingsstoffen. Overleg altijd met je huisarts, consultatiebureau-arts over de behandeling van de allergie.