Baby en kind

Help! Mijn kindje heeft luieruitslag

Help! Mijn kindje heeft luieruitslag
Help! Mijn kindje heeft luieruitslag
Elk kleintje dat ter wereld komt, moet wennen. Het lijfje van je kindje heeft immers negen maanden lang heerlijk naakt rondgezwommen in je buik. Nu wordt het ineens geconfronteerd met kleertjes en luiers. Dat kan weleens voor problemen zorgen. Eén van die problemen is luieruitslag. Het tere huidje van je baby is immers nog niet gewend aan al die verpakkingen.

Wat is luieruitslag?

Bijna alle kindjes hebben weleens last van luieruitslag. De rode, geïrriteerde en soms zelfs kapotte huid op en rond de billetjes kan voor veel jeuk en pijn zorgen. Gelukkig kan luieruitslag geen kwaad en is de aandoening goed te behandelen.

Hoe wordt luieruitslag veroorzaakt?

Luieruitslag wordt ook wel luierdermatitis genoemd. Het wordt veroorzaakt door het warme, vochtige klimaat in de luier. Een baby plast ongeveer veertien keer per dag en heeft ook nog eens twee keer ontlasting. De huid van de billetjes is heel erg gevoelig. De ontlasting en de urine bevatten stofjes die ervoor zorgen dat de huid gaat irriteren. Wanneer de huid opengaat door het schuren van de luier, trekken deze stofjes in de gevoelige huid. Als reactie wordt het huidje rood, schraal en vlekkerig. Soms is de huid zelfs bedekt met open, vochtige plekken, die lijken op schaafwondjes. Ook zijn er vaak kleine blaasjes te zien op de billetjes en in de liezen.

Verhelp luieruitslag!

Sommige mensen zweren bij ouderwetse middeltjes als maïzena of olijfolie op de billen. Natuurlijk kun je dit proberen, maar de beste remedie tegen luieruitslag is de huid schoon en droog te houden. Dat betekent dat je je kindje regelmatig moet verschonen. Je kindje heeft de minste kans op luieruitslag als de luier tenminste acht keer per dag verschoond wordt. Je kunt de huid droog houden door de billetjes tijdens elke verschoonbeurt in te wrijven met talkpoeder. Dit beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf en het neemt het vocht op, waardoor de huid droog blijft. Als je kindje al last heeft van luieruitslag, kun je het huidje voorzichtig wassen met lauw water. Droog het goed af en smeer de billetjes in met Bepanthen Baby Zalf. Deze speciale zalf verzacht de pijn en helpt de huid herstellen. Verder is het voor de baby heel prettig om eens zonder luier te liggen.

Schimmelinfecties

Een te natte of vochtige huid, maakt je kindje extra kwetsbaar voor schimmelinfecties. Je kunt deze infectie herkennen aan de hardnekkige uitslag. De rode bultjes kunnen uitgroeien tot kleine pusbultjes, die erg veel jeuk veroorzaken bij je kleintje. Een schimmelinfectie moet je behandelen met zogenaamde antischimmelzalf. Het recept hiervoor kun je halen bij je huisarts.