Baby en kind

Hoe maak je je huis veilig?

Hoe maak je je huis veilig?
Hoe maak je je huis veilig?
De eerste maanden ligt je kindje misschien nog vaak in zijn bedje. Maar daarna gaat het langzaam maar zeker op onderzoek uit. En daarbij is één ding belangrijk; je kindje moet zich veilig kunnen bewegen in huis.

Al vanaf de eerste dag dat je baby geboren is, wil je maar een ding; je kindje beschermen! Een heel natuurlijk instinct dat nagenoeg elke ouder bij zich draagt. Daarom wil je er alles aan doen om je kindje een veilige omgeving te bieden. Hoe maak je je huis veilig?

Veilig slapen

Veiligheid begint al op de eerste dag na de geboorte; je kindje moet slapen in een veilig bedje. Zo moet een kinderbedje voldoen aan een aantal veiligheidseisen. Koop een wieg of bedje waarvan de zijwanden luchtdoorlatend zijn. Het is verstandig het bedje van je kind kort en strak op te maken, zodat je kindje het niet te warm krijgt. Om warmtestuwing te voorkomen is het belangrijk gebruik te maken van een katoenen dekentje. Een kussentje is niet nodig tot het kindje ongeveer twee jaar is.

Koop ook een goed matras. De stevigheid die een matras aan jouw baby’s ruggetje biedt, is van belang voor de ontwikkeling van zijn spieren, rug, nek en hoofd. Wil je het bedje een andere kleur geven? Gebruik dan speciale verf op waterbasis. Deze is niet giftig wanneer je kindje zijn tandjes in de bedrand zet.

Veilig ontdekken

Als kindertjes groot worden, zullen ze vaak ongelukjes krijgen. En daar is niks mis mee. Maar de nieuwsgierigheid van je kindje zorgt ook voor extra risico’s. Zorg daarom dat je op tijd de juiste veiligheidsmaatregelen neemt om serieuze valpartijen te voorkomen. Deuren, ramen en trappen kunnen een nachtmerrie zijn!

Onschuldige nieuwsgierigheid kan aflopen in een bezoek aan het ziekenhuis, wanneer je kindje met zijn vingertjes klem komt te zitten tussen een paar scharnieren of een deur. Draadjes, snoeren of een touwtje; het kan allemaal gevaarlijk zijn omdat je kindje erin verstrikt kan raken. Zorg daarom dat je je huis zo veilig mogelijk inricht. Gelukkig zijn er allerlei producten te koop die je kunnen helpen om het voor je kind veilig te houden. Variërend van deurbumpers om kindervingers te beschermen tegen dichtvallende deuren, traphekjes om de trap voor kleine kinderen onbereikbaar te maken, hoekbeschermers voor de tafels en kastjes en kinderveilige sluitingen voor de keukenkastjes. Let ook op beschermers voor je stopcontact; kleine kindervingertjes kunnen behoorlijk wat schade veroorzaken.

Pas op glas!

Ook glazen wanden of ramen kunnen een gevaar betekenen voor je kindje. In zijn of haar enthousiasme kan hij makkelijk tegen het onzichtbare glas aan rennen en zich behoorlijk bezeren. Maak daarom grote glasoppervlakken zichtbaar door er stickers op te plakken of iets voor het glas te hangen. Meer handige en praktische tips over veiligheid kun je vinden op de website van VeiligheidNL.