Baby en kind

Je baby aangeven bij de gemeente

Je baby aangeven bij de gemeente
Je baby aangeven bij de gemeente
Wanneer je baby geboren is, moet je je baby aangeven bij de gemeente. Dit betekent dat je kindje officieel geregistreerd wordt als inwoner van Nederland. Daardoor kan hij later deelnemen aan alle sociale voorzieningen. Het aangifte doen van geboorte is verplicht.

Wanneer moet je je baby aangeven bij de gemeente

Binnen drie dagen na de geboorte moet je aangifte doen in de gemeente waarin je kindje is geboren. Deze aangifte wordt meestal gedaan door de vader. Wanneer er geen vader aanwezig is, kan dit worden gedaan door iemand die aanwezig was bij de geboorte. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, de kraamverzorgster of de verloskundige zijn. Soms is er niemand aanwezig bij de geboorte en kan de moeder zelf geen aangifte doen. Dan moet de persoon van de woning waar het kind is geboren aangifte doen. Wanneer het kindje in het ziekenhuis is geboren en er is niemand om het aan te geven, moet het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek waar het kind is geboren, aangifte doen.

Wat heb je nodig?

Om aangifte te kunnen doen, moet je een aantal belangrijke documenten kunnen tonen. Zoals een geldig paspoort of ID-kaart van degene die aangifte doet en een geldig paspoort of ID-kaart van de moeder. Daarnaast kun je eventueel een geboortebericht van de arts of verloskundige (als je kindje in een ziekenhuis is geboren), een akte van erkenning, een akte van naamskeuze (als bij erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam je kindje krijgt) en een trouwboekje gebruiken.

Geboorteakte

Bij de geboorteaangifte van je kindje maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een zogenaamde geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van je kindje. In deze akte staan alle namen van je kindje. Controleer voordat je de geboorteakte ondertekent even goed of de namen goed geschreven zijn. Kom je er later toch achter dat de namen niet goed geschreven zijn? Dan kun je de namen via de gemeente laten verbeteren.

Naast de geboorteakte krijgt je kindje vanaf het moment van aangifte een Burgerservicenummer (BSN). Dit nummer is een uniek persoonsnummer dat ervoor zorgt dat al je gegevens makkelijk te koppelen zijn. Zo kun je gebruikmaken van alle voorzieningen die de overheid je biedt, zoals school en ziekenhuis.

Geboorteaangifte bij een doodgeboren kindje

In sommige gevallen gaat het mis tijdens de zwangerschap. Je kindje kan dan levenloos ter wereld komen. Dit is natuurlijk verschrikkelijk. Als je kindje dood wordt geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet je als ouder toch aangifte doen. De akte van geboorte wordt dan in het overlijdensregister opgenomen. Dit geldt ook voor ouders van wie het kindje overlijdt binnen de aangiftetermijn van drie dagen. Er wordt dan zowel een akte van geboorte als een akte van overlijden opgemaakt.

Digitaal aangeven

Bij een aantal gemeenten is het nu ook mogelijk om digitaal een geboorte aangifte te doen. Dit kan dan via een burgerzaken-app. De aangifte verloopt via je DigiD. Het is nog niet helemaal digitaal, want je moet alleen nog naar het gemeentehuis om een handtekening te zetten. In de toekomst is een digitale handtekening voldoende, maar daar is een wetswijziging voor nodig.