Baby en kind

Je baby in bad doen

Je baby in bad doen
Je baby in bad doen
Natuurlijk wordt je kindje na de geboorte nog niet echt vies. Toch is het heerlijk voor je kindje om af en toe eens lekker in bad te gaan. Je kindje heeft immers negen maanden lang in het warme vocht van je baarmoeder gedobberd en voelt zich vertrouwd met water om zich heen. Een badje geeft je kindje een gevoel van warmte en geborgenheid.

Je baby in bad doen

Voor de eerste keer je baby in bad doen, kan best spannend zijn. Je kindje is nog zo ontzettend klein en kwetsbaar. En het water maakt hem zo glibberig. Gelukkig helpt de kraamverzorgster je de eerste paar keer. Zij leert je hoe je je kindje het handigst uit en aan moet kleden, waar je op moet letten als je kindje in bad gaat en hoe je je kindje op de veiligste manier vast kunt houden.

Badthermometer

Er zijn een aantal belangrijke dingen waarop je moet letten als je je kindje in bad doet. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat het water waarin je kindje gebadderd wordt, niet te warm of te koud is. Om dat goed in de gaten te houden, heb je een speciale badthermometer. Deze staat ook op je baby-uitzetlijst. Je kunt de thermometer in het water leggen, terwijl je het badje vult. De beste temperatuur voor het babybadje is 37 graden.

Welk badje?

Het meest comfortabele badje is de Tummy Tub. Dit lijkt een soort emmer, waarin de baby rechtop zit. Hierin kan de baby een natuurlijke foetushouding aannemen. Dit is een mooie geborgen en veilige houding waarin de baby goed tot ontspanning kan komen. Doe het badje of de Tummy Tub nooit helemaal vol. Het gaat erom dat je kindje in elk geval tot zijn schoudertjes in het water kan.

Temperatuur omgeving

Zorg tijdens het badderen natuurlijk dat de omgeving lekker warm is. Zo krijgt je kindje het tijdens het uit- en aankleden ook niet koud. De perfecte temperatuur voor een kinderkamertje is 24 graden. Zorg dat je de handdoek en de kleertjes alvast lekker op de verwarming klaarlegt. Zo zijn ze lekker warm als je kindje uit bad komt. Vaak droog je de baby in het begin af met hydrofieldoeken of luiers. Dit zijn witte vierkante doeken die het water makkelijk opnemen.

Neem de tijd!

Neem lekker de tijd om je kindje te wassen. Gebruik daarvoor speciale babyshampoo of badgel. Deze babyshampoo heeft geen sterke parfums, die het babyhuidje kunnen beschadigen. Droog je kindje af met een zachte, warme doek. Let daarbij extra op de hals, navel, billen, liezen, plasser, teentjes en oksel. Deze huidplooien moeten goed droog zijn, anders krijgt je kindje huiduitslag.

Masseren

Ook na het badderen kun je het huidje van je kindje lekker inmasseren met baby-olie. Zo voorkom je dat zijn huidje droog wordt en geef je het huidje extra bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bovendien ruikt je kindje heerlijk als je hem extra insmeert met baby-olie, zodat je nog uren na kunt genieten van het badderen.