Baby en kind

Opvoeden, waar begin ik?

Opvoeden, waar begin ik?
Opvoeden, waar begin ik?
Een kindje krijgen betekent niet alleen verzorgen, maar ook opvoeden. En dat is best lastig. Want wanneer begin je daar eigenlijk mee?

Er zijn talloze dikke pillen geschreven over opvoeden. De ene pedagoog beweert dat de opvoeding al begint als je kindje een klein baby’tje is. En de ander zegt dat opvoeden pas begint als je kindje gaat praten. Al die verschillende meningen kunnen erg verwarrend zij voor jou, als kersverse mama. Want jij wilt gewoon weten waar je aan toe bent. Daarom hebben we alvast een aantal basishandvatten voor jou op een rij gezet. Natuurlijk kun je die handvatten op je eigen manier toepassen. Het is immers jouw kindje. En jij weet wat het beste is voor hem of haar.

Communicatie

De basis van elke opvoeding is communicatie. Een kindje, hoe klein hij of zij ook is, probeert al contact met jou te leggen. Dat begint al in de buik. Wanneer je druk bent, krijg je last van harde buiken. Zo waarschuwt je kindje je dat je tegen je grens aan gaat lopen. Wanneer je je hand op je buik legt zal je kindje zich daar tegenaan schurken. Dat is zijn of haar manier om contact met je te leggen.

Huilen

Wanneer je kindje geboren is, zal het alleen maar communiceren door te huilen. Dit is de enige manier waarop je kindje jou duidelijk kan maken dat er iets niet in orde is. Maar niet ieder huiltje is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om de huiltjes van je kindje goed te leren kennen. Zo weet je al snel of het huilt omdat het pijn heeft, of omdat je baby’tje gewoon moe is. Later zal hij ook met je gaan communiceren door naar je te kijken of met zijn kleine knuistjes je haren vast te grijpen.

Hier begint de opvoeding…

Je kunt pas echt met de opvoeding beginnen als je kindje begint te kruipen en de wereld om zich heen gaat ontdekken. Dat is ook het moment dat er gevaren op hem of haar afkomen. Je kindje zal daarmee om moeten leren gaan. Als jij hem of haar niet waarschuwt, zal je kindje binnen de kortste tijd in de problemen komen. En dat wil je natuurlijk niet. Je zult daarom regelmatig tegen je kindje moeten zeggen dat iets niet mag. Het enige probleem is dat hij of zij dat nog niet goed begrijpt. Zorg er daarom voor dat je woorden altijd gepaard gaan met een gebaar; zoals het weghalen van de handjes van je kindje van het verboden terrein of je kindje ergens anders neerzetten.

Alternatief aanbieden

Daarnaast is het belangrijk dat je een alternatief aanbiedt. Zet een nieuw speeltje voor hem neer en help hem even op weg. Zo leert hij niet alleen dat bepaalde dingen niet mogen, maar dat er ook heel veel dingen zijn die wel mogen. Houd vooral contact met je kindje, zodat je deelneemt aan zijn leefwereld. Zorg voor veel positieve aandacht.

Uitleg geven

Als je kindje wat ouder wordt, kun je je kindje gaan vertellen waarom je iets wilt. Natuurlijk begrijpt je baby dat niet direct. Maar toch is het handig voor later. Zonder dat hij het merkt, slaat hij namelijk al je woorden al op. Wanneer het oud genoeg is, legt hij de juiste connecties tussen die woorden. Op dat moment gaat hij ook begrijpen wat jouw ‘nee’ betekent.

Grenzen stellen

Als mama voel jij het best aan wanneer de tijd van opvoeden is aangebroken. Je zult grenzen moeten stellen. Dat is misschien niet altijd leuk, maar het geeft je kindje wel veel veiligheid. En dat heeft hij, naast heel veel liefde en warmte, nodig om een stabiele en evenwichtige volwassene te worden. En dat is uiteindelijk wat elke mama wil.