Baby en kind

Overgewicht bij kinderen

Overgewicht bij kinderen
Overgewicht bij kinderen
Het is fijn als je kindje goed groeit. Maar soms kan het gebeuren dat je kindje iets ‘te hard’ groeit. In dat geval ontwikkelt je kind teveel lichaamsvet in verhouding tot de rest van zijn of haar lichaam. Je kindje lijdt dan aan ‘overgewicht’.

Ruim 10 procent van de Nederlandse kinderen heeft last van overgewicht. Wanneer je kind lijdt aan extreem overgewicht, noemen we dit ook wel morbide obesitas. Deze kinderen zijn zo zwaar, dat hun gezondheid direct gevaar loopt. Zo hebben kinderen met morbide obesitas op latere leeftijd een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsproblemen en bepaalde soorten kanker.

Is mijn kind te zwaar?

Om te kijken of je kind een gezond gewicht heeft, gebruiken we de zogenaamde BMI (Body Mass Index). Bij het berekenen van je BMI wordt het gewicht (aantal kilo’s) gedeeld door de lengte van het kind in het kwadraat. De uitslag hiervan geeft aan of je kind een gezond gewicht heeft, of lijdt aan overgewicht. Bij de meting wordt rekening gehouden met de groeifase en het geslacht van je kind. Je kunt het BMI van je kind berekenen op de website van de Hartstichting.

Gevolgen overgewicht

Wanneer je kind lijdt aan overgewicht, kan dit ernstige gevolgen hebben. Zo hebben kinderen met overgewicht een grotere kans op gewichtsproblemen als ze volwassen zijn. Daarnaast vergroot overgewicht de kans op hart- en vaatziekten, artrose, diabetis en gewrichtsproblemen. Overgewicht kan ook psychische gevolgen hebben. Zo worden kinderen met overgewicht vaker gepest, waardoor ze erg onzeker of zelfs depressief kunnen worden. Hierdoor kunnen ze troost gaan zoeken in het eten, waardoor ze in een vicieuze eetcirkel belanden. Zoek in dat geval tijdig hulp voor je kind. Een goede psycholoog kan je kind vaak al een eind de goede weg op helpen.

Waardoor wordt overgewicht bij kinderen veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van overgewicht. Zo eten kinderen tegenwoordig relatief ongezonder dan vroeger en bewegen ze te weinig. Door het brede aanbod van slechte voeding in de supermarkt, komen ouders en kinderen vaker in de verleiding om toe te geven aan ongezonde tussendoortjes. Bovendien hebben kinderen vaker ongelimiteerd toegang tot al dat lekkers, omdat ouders meer van huis zijn in verband met hun werk. Daarnaast spelen ook de tv, de iPad en de computer een grote rol in het ontstaan van overgewicht. Kinderen hebben vaker de neiging hun vertier binnenshuis te zoeken, waardoor het gezonde buitenspelen in het gedrang komt.

Naast voedingsinname en onvoldoende beweging, speelt ook aanleg een rol. Het ene kind wordt nu eenmaal sneller dik dan het andere kind. Dat betekent ook dat je als ouder soms extra alert moet zijn op het eetgedrag van je kind. Grijp tijdig in als het mis dreigt te gaan. Jij bent als ouder het voorbeeld voor je kind. Dat betekent ook dat jij degene bent die laat zien hoe je jezelf een gezonde levensstijl kunt aanleren.

Beperk de suikerinname!

Als ouders speel je een grote rol in het bestrijden van overgewicht bij je kind. De belangrijkste methoden om overgewicht bij je kind tegen te gaan zijn een gezond eetpatroon en voldoende beweging. De meeste kinderen hoeven in eerste instantie niet op dieet. Vaak is het voldoende om kritisch te kijken naar wat je kind eet. Een kind met overgewicht eet namelijk vaak niet teveel, maar eet vaak de verkeerde dingen, zoals ongezonde tussendoortjes suikerrijke dranken. De meeste dranken, zoals vruchtensap en chocolademelk, bevatten veel suikers. Het is daarom belangrijk dat je de inname van zoete dranken beperkt en vervangt door thee, water en halfvolle melk. Hiermee beperk je de suikerinname vaak al zodanig, dat het gewicht van je kind langzaam stabiliseert.

Eet drie hoofdmaaltijden per dag

Naast alertheid op de inname van suikers is het belangrijk dat je kind consequent drie hoofdmaaltijden per dag eet. Het liefst op vaste tijdstippen. Tijdens deze hoofdmaaltijden krijgt het de belangrijkste voedingsstoffen binnen. Het is daarom van groot belang dat je hoofdmaaltijd bestaat uit gezonde ingrediënten, zoals groenten en vezels. Richtlijn hierbij is de zogenaamde ‘Schijf van Vijf’. Deze schijf bestaat uit vijf vakken, waarin de belangrijkste voedingsstoffen vermeld staan. Je kunt een voorbeeld van de Schijf van Vijf vinden op de website van het Voedingscentrum. Naast de hoofdmaaltijden mag je kind maximaal twee tussendoortjes nuttigen. Kies daarbij voor iets kleins, of iets uit de Schijf van Vijf.

Sporten

Naast het aanpassen van het voedingspatroon is het belangrijk dat je kind voldoende beweegt. Vaak is er niet veel voor nodig om je kind uit zijn of haar stoel te krijgen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind elke dag naar school fietst en lekker leert buiten spelen. Op die manier beweegt het vaak al voldoende. Daarnaast is het altijd leuk als je kind een sportclub kan bezoeken. Hier leert het andere kinderen kennen die ook lekker bewegen. Past de sportclub niet in het programma van je kind? Stimuleer dan zelf het sporten bij huis. Ga eens lekker een potje voetballen met je zoon of loop mee terwijl je dochter een rondje skeelert.

Psychische factoren

Om overgewicht succesvol aan te pakken, is het belangrijk dat je niet alleen het voedingspatroon van je kind aanpast, maar ook kijkt naar de achtergrond van het eetgedrag. Eet je kind alleen omdat het dat lekker vindt, of zit er meer achter het overdadige eetpatroon? Een kind wat onzeker of depressief is, kan zich vaak troosten door veel te eten. Het is daarom belangrijk dat je kind leert, dat eten niet de oplossing van het probleem is. Zoek daarbij tijdig hulp voor je kind als je er zelf niet uitkomt.

Voor meer informatie over overgewicht bij kinderen, voedingsadviezen en tips, kun je terecht op Hartstichting.nl.