Baby en kind

Troosten of laten huilen

Troosten of laten huilen
Troosten of laten huilen
Als mama wil je natuurlijk de beste moeder van de wereld zijn. En daar doe je dan ook erg je best voor. Je volgt de opvoedingsregels en leest over het gedrag van je kindje. Maar soms weet je het niet meer; want als je kindje continu huilt, moet je het dan troosten of laten huilen?

Waarom huilt een baby?

Elke baby huilt wel eens. Het kan zijn dat het huilen een lichamelijke oorzaak heeft zoals honger, pijn, een vieze luier of nare darmkrampjes. Soms kan het ook zijn dat je kindje zich verveelt of gewoon even wat aandacht wil. Dit is heel normaal, en vrij eenvoudig op te lossen.

Maar wanneer de luier verschoond is, de honger gestild en de pijntjes weggenomen, kan je kindje het alsnog op een schreeuwen zetten. Dat kan veel onzekerheid bij jou als mama veroorzaken. Je weet immers niet meer wat je eraan kunt doen.

Wennen

Zeker in de eerste maanden na de geboorte moet je kindje er ontzettend aan wennen om alleen in slaap te vallen. Jij bent niet meer continu bij hem, zoals dat in je buik wel het geval was, en hij mist je veiligheid. Dit is een heel normaal proces, dat gepaard gaat met huilen. Vaak is dit ook de oorzaak van ‘onverklaarbaar’ huilgedrag.

Maar wat nu?

Moet je je baby gelijk troosten wanneer hij het op een schreeuwen zet? Verwen je hem dan niet te veel? Onderzoek heeft uitgewezen dat je je kindje tot zes maanden niet kunt verwennen. Je baby troosten betekent dus niet dat je hem verwent. Hij heeft je troost telkens weer nodig om te beseffen dat hij veilig is, en dat je altijd bij hem terugkomt. Dat betekent natuurlijk niet dat je bij elk schreeuwtje direct bij de wieg moet staan. Soms heeft een kindje het huilen ook nodig om de indrukken van die dag te verwerken. Je kunt hem dan best even alleen in zijn bedje laten huilen. Laat hem echter niet te lang huilen, want dan kan je baby’tje overstuur raken. Zorg daarom dat je voor jezelf een tijd afspreekt dat je kindje mag huilen. Tien minuten tot een kwartiertje is goed te overzien en voor je kindje genoeg om eventueel toch nog in slaap te vallen. Is hij daarna nog niet stil, dan kun je hem even lekker troosten. Zorg er echter wel voor dat je daarbij geen oogcontact maakt. Oogcontact maakt je kindje alert en zorgt ervoor dat hij weer helemaal wakker wordt. Hou hem even lekker tegen je aan en zing een liedje, en leg hem daarna weer terug. Herhaal dit tot hij slaapt. Zo voelt hij zich veilig en leert hij tegelijkertijd toch dat hij in zijn eigen bedje in slaap moet vallen.

Rust en regelmaat

Hoe beter je je kindje leert kennen, des te beter leer je zijn of haar huiltjes kennen. Zo weet je wanneer je kindje huilt omdat het pijn heeft of omdat het moe is. Wanneer je de huiltjes van je kindje leert herkennen, is het makkelijker om erop in te spelen. Zorg naast het regelmatig troosten voor veel rust en regelmaat. Dit zorgt ervoor dat kindertjes weten waar ze aan toe zijn, en minder huilen door onrust. Geef je kindje vooral veel liefde en warmte. Blijf zelf rustig en ontspannen. Je kindje heeft jouw rust nodig om in slaap te vallen.