Bevalling

Eerste contact met je baby

Eerste contact met je baby
Eerste contact met je baby
Elke bevalling is anders. Maar hoe zwaar het ook was, het eerste contact met je baby wanneer hij/zij op je buik wordt gelegd is prachtig. Je voelt een mengeling van trots, intense blijdschap en verwondering. Want daar is dat mooie wondertje dat jij negen maanden in je buik hebt gedragen.

Zodra je kindje geboren is, wordt het op je buik gelegd. Een prachtig moment, waarop jij, samen met je partner, eindelijk van je kindje kunt gaan genieten. Je voelt de warmte van je kindje en telt samen zijn of haar vingertjes en teentjes. Direct na de bevalling is je kindje erg alert. Zodra het geboren is, mag het dan ook direct op jouw buik liggen. Dit is ook nodig, omdat je kindje anders te snel afkoelt. De warmte van jouw lichaam houdt je kindje dan lekker op temperatuur.

Huidcontact

Juist in het eerste uur na de bevalling bouw je al een band op met je kindje. Vooral het huid-op-huidcontact vind je baby erg prettig. Door je baby aan te raken, verbeter je zijn afweerreacties en komen er minder stresshormonen vrij. Daarnaast geeft de warmte en liefde van je aanraking hem een veilig gevoel. Dit eerste gevoel van samenzijn kun je het best vergelijken met het begin van een hevige verliefdheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat tijdens dat eerste contact tussen een mama en haar kindje dezelfde hormonen vrijkomen, als tijdens een hevige verliefdheid.

Navelstreng

Terwijl jij je kindje voor het eerst knuffelt, laat de verloskundige de navelstreng zo veel mogelijk ‘uitkloppen’. Zo komt het laatste zuurstofrijke bloed uit jouw lichaam nog bij je kindje. Daarna klemt ze hem af en mag je partner de navelstreng doorknippen. Dit is een belangrijke gebeurtenis. Vanaf dat moment moet je kindje het echt alleen doen. Uiteraard met jouw zorg en steun.

Hechten en geboorte placenta

Naast het knippen van de navelstreng zal de verloskundige je, als het nodig is, hechten. Ook zal ze erop letten dat de placenta geboren wordt. Wanneer dit gebeurt, is bij iedereen verschillend. Soms gebeurt dit direct na de geboorte, soms moet je nog een tijdje wachten. Bijna altijd gebeurt dit vanzelf. Soms drukt de verloskundige op je buik om de uitdrijving van de placenta extra te stimuleren.

Borstvoeding

Binnen een half uur na de geboorte zal je kindje met zijn kleine mondje op zoek gaan naar jouw borst. Door de geur van jouw borst, weet hij al precies waar hij moet zijn. Probeer hem voorzichtig aan te leggen. Door het zuigen van de baby aan je borst, komt de eerste voeding al snel op gang. Daarnaast kan je kindje zijn zuigreflex oefenen, terwijl jij alvast een beetje kan wennen aan borstvoeding.