Bevalling

Het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen
Het breken van de vliezen
Veel vrouwen vragen zich tijdens de zwangerschap af hoe ze kunnen merken dat hun bevalling begint. Zeker wanneer het je eerste kindje is, is dat best spannend. Er zijn verschillende dingen waaraan je kunt merken dat je bevalling nu echt is begonnen.

Weeën

Bij de meeste vrouwen begint een bevalling met weeën. Weeën zijn sterke samentrekkingen van je baarmoeder, die gepaard gaan met pijn. De weeën zullen steeds sneller achter elkaar volgen en de pijn neemt toe naarmate de bevalling vordert.

Het breken van de vliezen

Een ander belangrijk signaal dat de bevalling begint, is het breken van de vliezen. Tijdens de zwangerschap zit je kindje in een zak met vruchtwater. Dit vruchtwater zorgt ervoor dat het baby’tje veilig is tegen stoten of duwen van buitenaf. Als de baby geboren wordt, moet het vruchtwater naar buiten. Dit gebeurt tijdens het breken van de vliezen. De meeste bevallingen beginnen met weeën. Slechts een klein gedeelte van de bevallingen starten met het breken van de vliezen. Soms is het lastig om te bepalen of je vliezen zijn gebroken. Je verliest namelijk niet altijd direct veel vruchtwater. Omdat het hoofdje al diep in de schede is ingedaald, kan het ook zijn dat je elke keer maar een paar druppeltjes verliest.

Vruchtwater of urine?

Gelukkig kun je zelf al snel bepalen of je vruchtwater of urine verliest. Vang wat vocht op in een potje, en ruik er voorzichtig aan. Vruchtwater is doorzichtig en geurloos, terwijl urine vaak wat gelig van kleur is en sterker ruikt. Daarnaast is het verlies van vruchtwater niet tegen te houden, terwijl je urine vaak nog regelmatig op kunt houden. Twijfel je nog? Neem dan het potje mee naar je verloskundige. Zij kan vaststellen of er sprake is van vruchtwaterverlies.

Weeën

Als het zeker is dat je vliezen zijn gebroken, is het wachten op de weeën. Vaak volgen deze al vrij snel op het breken van de vliezen, maar soms komen ze pas later op gang. Laat in elk geval je verloskundige weten dat je vliezen zijn gebroken. Als je vliezen zijn gebroken voordat je 37 weken zwanger bent, dien je met spoed de verloskundige te raadplegen. Dit geldt ook als je baby in stuitligging ligt.

Temperatuur meten

Als je vliezen gebroken zijn en je nog geen last hebt van weeën, is het ook belangrijk om je temperatuur in de gaten te houden. Je temperatuur geeft aan of er sprake is van een eventuele infectie. Meet je temperatuur daarom iedere zes uur. Bel op tijd je verloskundige als je koorts krijgt. Als je vliezen gebroken zijn, ben je extra kwetsbaar voor infecties. Het is daarom niet verstandig om in bad te gaan. Wil je toch even van het warme water genieten? Ga dan onder de douche staan. Vermijdt overigens wel het gebruik van zeep in en rondom je vagina. Dit heeft een hoge zuurgraad, en kan de natuurlijke pH balans in je vagina aantasten. Pas als je goede weeën hebt en de verloskundige heeft geconstateerd dat er ontsluiting is, mag je weer in bad.

Wanneer naar het ziekenhuis?

Als je weeën niet doorzetten, en je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, stuurt de verloskundige je naar het ziekenhuis. Dit is nodig, omdat je kindje na het breken van de vliezen vatbaar is voor bacteriën van buitenaf. Daardoor neemt het risico op een infectie bij je baby toe. In het ziekenhuis kunnen ze nauwkeurig in de gaten houden of alles goed gaat met je baby. Daarnaast kunnen ze je medicijnen toedienen om de weeën te stimuleren, zodat de bevalling in gang gezet kan worden.