Bevalling

Ontsluiting

Ontsluiting
Ontsluiting
De bevalling begint. Je bent je slijmprop verloren, je vliezen zijn gebroken en je krijgt steeds meer weeën. Lees meer over de verschillende soorten weeën die er zijn in ons artikel welke soorten weeën zijn er. Weeën die nodig zijn om je kindje naar buiten te ‘duwen’. Maar daarvoor moet je lichaam eerst een opening in de baarmoedermond maken, waardoor je kindje naar buiten kan komen. Het openen van de baarmoedermond noemen we ook wel ontsluiting.

Voorstadium bevalling

Vaak begint de bevalling gewoon met wat gerommel in je buik. Het valt je op dat je buik steeds vaker hard wordt, en je moet ineens vaak naar het toilet. Dit hard worden van je baarmoeder gaat in het begin vaak onregelmatig. Maar naarmate de tijd vordert, merk je dat er een bepaalde regelmaat in komt. De weeën zijn ook nog niet echt pijnlijk. We noemen deze fase het voor- of overgangsstadium. De weeën in het voorstadium zorgen ervoor dat je baarmoedermond zacht begint te worden, zodat deze zich straks makkelijk ontsluit. Dit voorstadium kan wel een aantal dagen duren.

Ontsluiting

Wanneer de bevalling echt doorzet, worden de weeën langer en intenser. Ze komen nu ongeveer om de 5 minuten en je merkt dat je meer pijn krijgt. Gelukkig kun je de weeën nog wel goed opvangen. Als ze om de 4 minuten of sneller komen, zijn de weeën sterk genoeg om je baarmoedermond langzaam te openen. Op dat moment spreken we van ontsluiting. Een goede ontsluitingswee duurt 1 tot 1½ minuut, en kan flink pijnlijk zijn.

Naarmate de ontsluiting vordert, zullen de weeën steeds sneller komen en gaan en worden ze steeds intenser. Als je fors pijnlijke weeën hebt die om de 3 minuten komen en die 1 tot 1½ minuut aanhouden, dan vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 centimeter per uur. Dit lijkt lang, maar je lichaam heeft die tijd hard nodig om alles klaar te maken voor de uitdrijving van je kindje. Wanneer er tussen de weeën minder dan 3 minuten zit, is het tijd om de verloskundige te bellen. Je hebt nu waarschijnlijk zo’n 7 – 8 cm ontsluiting.

Misselijk

Op het moment dat de weeën elkaar in snel tempo opvolgen, en ontzettend pijnlijk zijn, heb je meestal bijna 10 centimeter ontsluiting. Dit is voldoende om het kindje naar buiten te laten komen. Veel vrouwen kunnen de pijn dan bijna niet meer verdragen en worden misselijk of geven zelfs over. Maak je geen zorgen, dit hoort er allemaal bij. Je denkt nu misschien dat je het niet meer volhoudt, maar je lichaam maakt zelf endorfine aan. Dit is een hormoon dat je helpt de pijn te verdragen.

Uitdrijving

De laatste 2 centimeter ontsluiting gaan vaak wat sneller. Deze fase kenmerkt zich doordat de weeën om de minuut komen en op het hoogtepunt van de wee, het gevoel dat je moet meedrukken. Langzaam maar zeker krijg je een onhoudbare drang om te poepen. Meestal heb je dan volledige ontsluiting bereikt en mag je eindelijk gaan persen!