Bevalling

Pershoudingen tijdens de bevalling

Pershoudingen tijdens de bevalling
Pershoudingen tijdens de bevalling
Bevallen is pittig. Het doet pijn en het is hard werken. Zeker als het laatste gedeelte van je bevalling, het persen, aanbreekt. Je kunt dit doen in verschillende houdingen, de pershoudingen. In dit artikel nemen we de verschillende pershoudingen tijdens de bevalling even door.

Persfase

Tijdens de bevalling is het belangrijk dat je je prettig voelt. Zowel in de omgeving waar je bevalt, als door de houding die je aanneemt. Dat is voor iedereen anders. Tijdens de laatste fase van de bevalling ga je persen. Je lichaam heeft door de weeën je kindje ver genoeg door de baarmoederhals heen gestuwd. Nu is het tijd dat het kindje eruit komt. Je moet zelf bepalen welke houding voor jou het beste is; wil je gewoon op je rug liggen, of voel je je het best op je hurken. Je kunt ook kiezen om op je knieën of in bad te bevallen.

Vroeger

Vroeger bevielen de meeste vrouwen op de baarkruk. Dit was een stoel met een gat in het midden, waardoor de baby naar buiten kon komen. Toen de ‘toeter’ werd uitgevonden, waarmee het hartje van de baby beluisterd kon worden, gingen de meeste vrouwen over op een liggende houding. Zittend was het hartje van de baby namelijk slecht te horen, waardoor de vrouwen moesten liggen tijdens de controles.

Zwaartekracht

De meeste vrouwen bevallen nog steeds op bed. Toch is liggend bevallen eigenlijk tegennatuurlijk. Door de liggende houding wordt je bekken iets kleiner. Daarnaast werkt de zwaartekracht niet mee. Wanneer je op je hurken zit, wordt je kindje door de zwaartekracht naar beneden gedrukt. Dit zorgt ervoor dat je sneller bevalt. Ook is er een kans dat in een liggende positie de grote bloedvaten worden dichtgedrukt. Dit kan leiden tot een zuurstoftekort bij zowel de moeder als het kindje.

Baarkruk

Zittend bevallen is dus de meest natuurlijke houding. De meeste verloskundigen hebben een baarkruk. Zo kun je op een ouderwetse en zeer natuurlijke manier bevallen. Juist deze natuurlijke houding zorgt ervoor dat de meeste vrouwen het erg fijn vinden om op een baarkruk te bevallen. Rechtop persen voelt vaak natuurlijker aan. Ook voel je de persdrang extra goed. Dit komt omdat het hoofdje van je kindje extra stevig naar beneden drukt. Vooral tijdens je eerste bevalling moet je wel opletten dat het niet té snel gaat. Anders bestaat er een kans op uitscheuren. Lees meer over uitscheuren in ons artikel over uitscheuren tijdens de bevalling.

Hurken

Hetzelfde geldt voor bevallen op je hurken. Dit is de optimale houding, waarin je bekken het meest open staat en de baby het makkelijkst het geboortekanaal passeert. Deze houding wordt echter afgeraden als je last hebt van bekkeninstabiliteit. Bovendien is het behoorlijk vermoeiend om lang op je hurken te zitten. Aangeraden wordt dan ook om deze houding af te wisselen met andere houdingen.

Bevallen op handen en knieën

Een andere mogelijkheid is bevallen op handen en knieën. Deze houding is vooral prettig als je last hebt van rugweeën. Zorg wel voor een zachte ondergrond, zodat je knieën geen pijn gaan doen. Als je tijdens weeën even wilt rusten, kun je het best over een bal of een stapel kussens heen hangen. Deze houding maakt de uitgang van je bekken zo groot mogelijk en kan je baby helpen makkelijk zijn/haar doorgang te vinden.

Comfortabel

Tijdens het persen gaat het erom dat je een houding kiest die bij je past. Zorg dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Dit zorgt ervoor dat jij en je kindje deze moeilijke periode zo goed mogelijk doorstaan.