Weer aan het werk

Aan het werk na je zwangerschapsverlof

Aan het werk na je zwangerschapsverlof
Aan het werk na je zwangerschapsverlof
Je bent pas bevallen van je kindje. Dat is natuurlijk prachtig, maar het betekent ook nieuwe verantwoordelijkheden, gebroken nachten en heel veel wennen. Kortom, je leven staat nog op z’n kop, maar het eind van je zwangerschapsverlof is al in zicht. Wat nu?

Misschien neem je je voor om niet te huilen als je weer aan het werk gaat. Maar de meeste mama’s pinken toch wel een traantje weg als ze voor het eerst hun kindje moeten wegbrengen. Toch ga je weer aan het werk. Want het is goed voor je ontwikkeling, en je wilt misschien een eigen inkomen hebben. Logisch. Toch voel je je naar als je voor het eerst je kindje wegbrengt. Hoe komt dat eigenlijk?

Ontzwangeren

Als je bevallen bent, breekt er een periode van ontzwangeren aan. De hormonen gieren nog door je lijf, je voelt je wat labieler en je moet wennen aan alle veranderingen. De gebroken nachten zijn best zwaar en je hebt plotseling de verantwoordelijkheid voor een kindje. Na drie maanden zijn je lijf en je geest nog niet helemaal de oude. Dat betekent dat je wat emotioneler kunt reageren op gebeurtenissen. Zo ook als je voor het eerst afscheid moet nemen van je kindje.

Verliefd

Niet alleen het ontzwangeren speelt een rol. Als je kindje geboren wordt, ben je direct een echte moeder. Dit is niet alleen een gevoel dat je krijgt, maar het is ook nog eens fysiek aantoonbaar; als je je kindje ziet, wordt er in je hersenen een gebied geprikkeld dat voor prettige gevoelens zorgt. Eigenlijk een soort gevoelens van verliefdheid. Daarom moet je letterlijk afkicken als je weer gaat werken. Dat betekent nare gevoelens en misschien ook veel twijfels over je werk. Neem in deze periode daarom ook geen ingrijpende beslissingen, zoals het stoppen met je werk. Wacht de eerste paar maanden even af, en je zult zien dat deze nare gevoelens minder worden.

Wat zijn je rechten als moeder?

Ook al zit je misschien nog niet helemaal goed in je vel, je moet toch weer aan de slag. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de rechten die jij als kersverse moeder op je werk hebt.

Werk en borstvoeding
Tot negen maanden na de bevalling heb je recht om onder werktijd je kindje borstvoeding te geven of te kolven. Daarvoor moet je maximaal een kwart van de werktijd kunnen onderbreken. Bij een werkdag van 6 uur kun je dus maximaal 1,5 uur voeden of kolven. Je werkgever moet in die tijd gewoon je loon doorbetalen. Als je op je werk borstvoeding moet geven of moet kolven, heb je er recht op een aparte ruimte. Als dat niet mogelijk is, moet je zelf een plek regelen of naar je baby toe kunnen gaan. Lees voor meer informatie ook ons artikel over kolven op het werk.

Aangepaste werktijden
Totdat je kindje een half jaar is, mag je aan je werkgever vragen om je werktijden aan te passen. Dit betekent in de praktijk dat je geen onregelmatige diensten hoeft te draaien en recht hebt op extra pauzes. Deze extra pauzetijd bedraagt één achtste deel van je werkdag. Dus als je vier uur werkt, mag je een half uur extra pause nemen. Daarnaast kan je werkgever je niet verplichten om extra uren te draaien. Zo wordt je als mama nog wat extra in bescherming genomen, zodat je voldoende tijd hebt om goed te herstellen van je bevalling.

Hoe zit het met ouderschapsverlof?
Als je papa of mama bent, heb je recht op het zogenaamde ouderschapsverlof. Dit betekent dat, zolang je kindje nog geen acht jaar is, je in totaal dertien weken vrij mag nemen voor de zorg van je kindje. Je kunt de verdeling van deze weken op verschillende manieren invullen. Zo kun je ervoor kiezen om deze dertien weken op te splitsen in losse dagen. Dit betekent dat je ruim een jaar lang één dag per week opneemt om samen met je kindje door te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om elke keer een aantal aaneengesloten weken op te nemen. Deze mogelijkheden zijn overigens ook afhankelijk van je werkgever. Zo hebben sommige werkgevers hebben bijzondere regelingen getroffen rondom het ouderschapsverlof. Het is daarom belangrijk dat je daar goed naar informeert en het ouderschapsverlof in goed overleg met je werkgever opneemt. Tijdens de verlofdagen heb je geen recht op salaris. Let op: dien de aanvraag voor je verlof ten minste twee maanden voor de gewenste ingangsdatum in. Je werkgever heeft dan nog lang genoeg de mogelijkheid om in goed overleg een eventuele vervanging voor jou te zoeken.