Gezondheid

Borstvoeding als anticonceptie

Borstvoeding als anticonceptie
Borstvoeding als anticonceptie
De komst van een kindje zorgt voor grote veranderingen in je leven. Het kost dan ook wat tijd om zowel psychisch als lichamelijk je draai weer te vinden. Je zult moeten wennen aan de verantwoordelijkheid voor je kindje. Maar ook je lichaam is veranderd na een zwangerschap. Dat kan ervoor zorgen dat je je soms wat onzeker voelt. Misschien moet je er nu nog niet aan denken, maar er komt een moment dat je weer wilt vrijen met elkaar. En dan is het verstandig om al goed te hebben nagedacht over eventuele anticonceptie.

Vruchtbaarheid

Vrouwen die geen borstvoeding geven, zijn over het algemeen vanaf zes weken na de geboorte weer vruchtbaar. Bij vrouwen die borstvoeding geven, komt de menstruatie vaak iets later op gang. Daardoor is het onduidelijk wanneer ze precies vruchtbaar zijn en opnieuw zwanger kunnen raken. Toch kan het geven van borstvoeding een volgende zwangerschap voorkomen, mits je voldoet aan enkele strikte voorwaarden.

Borstvoeding en vruchtbaarheid

Tijdens het geven van borstvoeding stopt de afgifte van het hormoon GnRH door de hypothalamus (een deel van de hersenen). Dit hormoon heeft invloed op de hypofyse die zorgt dat je ovulatiecyclus goed werkt. Zolang dit hormoon niet wordt aangemaakt, zal je niet vruchtbaar zijn. Omdat vroeger de vrouwen hun kindje de hele dag bij zich droegen en continu aanlegden, was het geven van borstvoeding voldoende om een nieuwe zwangerschap te voorkomen. Maar omdat ons voedingspatroon en lichaam in de loop van de jaren zo goed zijn ontwikkeld en de meeste vrouwen hun kindje niet meer de hele dag bij zich dragen, is deze methode niet meer voor honderd procent betrouwbaar.

Lactatie Amenorroe Methode (LAM)

Toch zijn er tegenwoordig ook vrouwen die bewust kiezen voor borstvoeding als anticonceptie. We noemen dit de Lactatie Amenorroe Methode (LAM). Deze methode stelt wel enkele strenge eisen. Zo mag er absoluut niet meer dan vier uur tussen elke voeding zitten. Daarnaast moet elke zuigbehoefte en behoefte aan troost direct worden beantwoord met het geven van borstvoeding. Dit betekent dat je je kindje letterlijk de hele dag tegen je lijf moet dragen. De eerste maanden is dit vaak geen probleem. Maar na zes maanden gaat je kindje over op wat vaste voeding en zal het niet altijd meer dicht bij je zijn, omdat je weer aan het werk gaat. Daarmee neemt de betrouwbaarheid van borstvoeding als anticonceptiemiddel onmiddellijk enorm af.

Alternatieve anticonceptie

Als je honderd procent zeker wilt zijn dat je niet zwanger raakt, kun je beter gebruikmaken van een ander anticonceptiemiddel.

Daarbij denken de meeste mensen direct aan ‘de pil’. Dat is niet gek, in 2008 gebruikte 40% van alle vrouwen van 18-45 jaar in Nederland een anticonceptiepil. Doordat er steeds meer alternatieven komen, neemt dit aantal steeds meer af. Zo kun je tegenwoordig ook gebruikmaken van condooms, het spiraaltje, het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring. Daarnaast kiest 10% van de vrouwen (vooral vrouwen die ouder zijn dan 35) voor sterilisatie van zichzelf of de partner. Een klein deel van de vrouwen maakt gebruik van Sensiplan; dit is een natuurlijke methode waarmee je, door het herkennen van je eigen lichaamssignalen, je cyclus leert kennen. Door te vrijen op de dagen waarop je onvruchtbaar bent, kun je op een natuurlijke manier een zwangerschap voorkomen.