Gezondheid

Een tweede kindje

Een tweede kindje
Een tweede kindje
Een tweede kindje; wat doe je anders? Ook al heb je als mama een natuurlijk en diep geworteld liefdesgevoel voor je kindje, opvoeden moet je leren. Zeker bij je eerste kindje kan dat best spannend zijn. Want hoe reageer jij op al die nieuwe opvoedingssituaties? En doe je het bij je tweede kindje écht anders?

Na de geboorte van je eerste kindje, zat je misschien regelmatig met je handen in ’t haar. Hij slaapt niet, hij drinkt te weinig en hij huilt zoveel. Wat nu? Bij elk stapje in de ontwikkeling stond je erbij met je fotocamera, en bij elk schreeuwtje stond je al naast het bedje van je kindje. Allemaal heel normaal.
Wanneer je je eerste kindje hebt gekregen, is alles immers nieuw. Door de confrontatie met verschillende opvoedingssituaties leer je langzaam welke opvoedingsstijl er bij jou past, en hoe je bepaalde situaties het best kan aanpakken. Als je eenmaal wat opvoedingservaring hebt opgedaan, kan het daarom best dat je bepaalde situaties anders aanpakt bij je tweede kindje.

Mama én opvoeder

Wanneer je je eerste kindje krijgt, word je niet alleen mama, maar ook opvoeder. Een taak die niet altijd makkelijk is. Want er zijn talloze lastige situaties te bedenken, waarin je even niet meer weet hoe je het moet aanpakken. Gelukkig helpt elke lastige situatie je ook weer aan een beetje extra opvoedingservaring.

Ontspannen

Als je eenmaal zwanger bent van je tweede kindje, kan het goed zijn dat je al een stuk meer ontspannen bent. Je hebt immers al een heleboel ervaring opgedaan bij je eerste kindje. Daarnaast weet je wat je kunt verwachten. Dat maakt het opvoeden ook minder spannend. Je weet wat je wilt en wat je niet wilt, wat echt belangrijk is en minder belangrijk. Ook neem je niet meer alle (goedbedoelde) adviezen uit je omgeving zo serieus. Je hebt ervaring en kunt immers zelf prima een beslissing nemen.

Makkelijker

Over het algemeen is de grootste verandering bij de komst van je tweede kindje dat je makkelijker wordt. Waar je vroeger bij het eerste schreeuwtje al naast het bedje van je kindje stond, maak je nu af waar je mee bezig bent voordat je naar boven gaat. Bovendien maak je je niet meer zo druk als je kindje een keer zijn fles niet goed leegdrinkt of zijn potje niet helemaal opeet. De bezoeken aan het consultatiebureau beperken zich alleen tot de echte afspraken die je hebt, en ook de fotocollectie van je tweede kindje heeft een wat beperktere omvang dan die van je eerste kindje.

Doe ik het goed genoeg?

Er is echter één vraag die zich na elke bevalling herhaaldelijk blijft opdringen; doe ik het goed genoeg? Je wilt immers wel het maximale doen om je kindje gelukkig te maken. Tegelijkertijd wil je investeren in je carrière en ook niet aan jezelf voorbijlopen. Doordat je bij je eerste kindje al heel wat opvoedingservaring hebt opgedaan en wat meer zelfvertrouwen hebt gekregen, zul je zien dat je jouw schema steeds makkelijker aanpast aan dat van je gezin. Hierdoor wordt het makkelijker niet alles meer op je eigen schouders te nemen, maar af en toe wat tijd te plannen voor jezelf. Zie die tijd voor jezelf ook als investering in je gezin. Als jij ontspannen bent, zijn je kinderen dat vaak ook. En of je nu een eerste of een tweede kindje hebt gekregen, een moeder die het beste voorheeft met haar kindjes, doet het altijd goed genoeg.