Mama en gezin

Gezond eten na de zwangerschap

Gezond eten na de zwangerschap
Gezond eten na de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je gezond eet. En dat is logisch! Want het kindje in jouw buik is volledig afhankelijk van jouw voedingsinname. Maar niet alleen tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te eten. Ook gezond eten na de zwangerschap is onontbeerlijk. Zeker wanneer je borstvoeding geeft en dag en nacht in de weer bent met je kindje.

Voeding en borstvoeding

Een gezond voedingspatroon is de basis voor je functioneren elke dag. Nu je lichaam geen kindje meer draagt, betekent dat dat je voedingspatroon verandert. Je hoeft geen rekening meer te houden met bepaalde voeding die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Maar ook je stofwisseling verandert. De laatste maanden heeft je kindje veel ruimte ingenomen, waardoor je darmen niet optimaal hebben gefunctioneerd. Daarnaast zorgen zwangerschapshormonen ook voor een vertraging van je stofwisseling. Je zult je darmen dus weer even flink aan het werk moeten zetten. Daarnaast spreekt borstvoeding je vetreserves aan. Het aanmaken van moedermelk vraagt veel energie. Wanneer je pasgeboren baby borstvoeding krijgt, verbrand je al gauw 500 calorieën per dag extra. Eet je gezond, dan gaat het geven van borstvoeding niet ten koste van je eigen reserves en ben je snel weer net zo fit als vóór de zwangerschap.

Ritme

Om je lekker te blijven voelen en voldoende energie op te doen, is een gezond voedingspatroon onontbeerlijk. Zorg voor ritme en regelmaat in je eetpatroon. Begin ‘s ochtends altijd met een ontbijt, ook al kost dat je moeite. Door een stevig ontbijt, komt je stofwisseling voor die dag goed op gang.

Drink veel!

Drink ten minste twee tot tweeënhalve liter water en melk per dag.
Dit is nodig om voldoende vocht in je bloedvaten te houden. Wanneer je borstvoeding geeft, verbruikt je lichaam namelijk extra veel vocht. Maar ook je urinewegstelsel heeft veel vocht nodig om gezond te blijven functioneren. Wanneer je kindje ongeveer twee maanden oud is, drinkt het bijna een liter melk per dag. Dat vocht komt allemaal uit jouw lichaam. Je snapt dus, dat het belangrijk is dat jij je vochtbalans goed op peil houdt. Bovendien geeft water je stofwisseling een enorme boost. Als je tussendoor trek hebt, neem dan een gezonde snack, zoals een plakje ontbijtkoek zonder boter of een stuk fruit.

Afwisselend voedingspatroon

Zorg voor voldoende afwisseling in je voeding; eet een à twee keer in de week vis, en een keer vegetarisch. Vlees is gezond, maar met mate. Eet voornamelijk koolhydraatrijke, volkoren producten, zoals: bruin brood, aardappelen. Wit brood bevat weinig vezels, waardoor je darmen kunnen verstoppen. Vermijd light producten. Er wordt vaak gedacht dat deze producten gezond zijn. Maar het tegendeel is waar. Light producten zitten vol met de suikervervanger aspartaam. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat dit middel tal van ziekten kan veroorzaken.

Multivitaminetablet

Om zekerheid te hebben dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, kun je elke dag een speciaal multivitaminentablet nemen dat gemaakt is voor vrouwen die borstvoeding geven.

Beweging

Naast een gezond voedingspatroon is het natuurlijk belangrijk om veel te bewegen. Laat de auto eens staan, en ga vaker fietsen of lopen. Neem je kindje lekker mee in de kinderwagen voor een heerlijke wandeling. Op die manier hoeft beweging niet moeilijk te zijn, en je zult zien dat je er energie van krijgt.