Gezondheid

Goed genoeg moeder

Goed genoeg moeder
Goed genoeg moeder
Als mama wil je alles voor het geluk van je kindje doen. Tegelijkertijd wil je investeren in je carrière en ook niet aan jezelf voorbijlopen. Om al die ballen hoog te houden, eis je soms het onmogelijke van jezelf en heb je nog het gevoel dat je tekort schiet. Want de balans tussen werk, mama-zijn en vrouw-zijn is soms lastig te vinden. Maar wanneer is het goed genoeg?

Soms heb je van die vrouwen, die alles lijken te kunnen; ze zien er altijd stralend uit, zijn actief op school, werken bijna fulltime en zijn ook nog regelmatig in de sportschool te vinden. Bovendien kunnen ze heerlijk koken en hebben ook nog eens voorbeeldige kinderen. Ik moet je eerlijk zeggen, ik kijk er met jaloezie naar. Want mijn leven lijkt soms één grote ratrace. Ik ben zo’n moedert die vergeet een cadeautje te kopen voor de verjaardag van het buurmeisje. Bij mij valt er net een glas drinken om als er visite binnen stapt, ik moet altijd rennen naar mijn werk, en mijn kinderen lopen soms op sokken op straat. Het gevolg is dat ik steeds maar beter mijn best probeer te doen, om te voldoen aan de eisen die er volgens mij aan mij gesteld worden. Helaas heb ik dat ‘ideale-mama-niveau’ nog nooit bereikt. Maar wil ik ook wel zo’n ‘perfecte’ moeder zijn? Of is een goed genoeg moeder ook echt goed genoeg?

De perfecte moeder bestaat niet!

Laat ik je snel uit de droom helpen; de perfecte moeder bestaat simpelweg niet. Hoe goed je ook je best doet, er zijn altijd wel dingetjes die misgaan, verplichte sociale bezigheden waar je geen tijd voor hebt of dagen dat je zonder reden niet lekker in je vel zit. Je kunt nooit perfect zijn op alle fronten. Het is daarom onnodig om de strijd aan te gaan met iemand waar alles goed lijkt te gaan. Richt je daarom op de dingen die voor jou écht belangrijk zijn en besteed daar je volle aandacht aan. Het is helemaal niet erg als jij je handen vol hebt aan je werk en je gezin. Plan sociale bezigheden gewoon in de weekenden. En als je daar geen zin in hebt, is dat ook helemaal niet erg. Het gaat erom dat je een balans vindt tussen de dingen die je graag wilt doen, en niet de dingen die je van jezelf móet doen.

Warme omgeving

Een goed genoeg moeder legt zich erbij neer dat imperfect ook goed kan zijn. Je hoeft niet alles perfect te doen. Dat zou overigens ook niet haalbaar zijn. Probeer prioriteiten te stellen in je werk, je huishouden en je sociale bezigheden. Je kunt ook drie keer in de week de stofzuiger door je woonkamer halen, in plaats van elke dag. Je kinderen krijgen er niks van als je niet elke dag uitgebreid kookt of urenlang spelletjes met ze doet. Het gaat erom dat je een veilige en warme omgeving creëert, waar ze zich ten volle kunnen ontplooien. En dat is niet afhankelijk van het feit of alles altijd perfect op rolletjes loopt bij jou thuis.

Jij bepaalt!

Daarnaast bepaal jij zelf wat voor jou goed genoeg is. Er is simpelweg geen goed of geen fout. Wil jij graag vier dagen per week werken? Prima. Ben je liever fulltime huismama? Ook goed. Het gaat erom dat je je leven zo inricht dat het past bij de behoeften van jou en je kindertjes. Een perfecte moeder is een moeder die doet wat ze kan doen, zonder zichzelf te vergeten. En hoe je dat doet? Dat is helemaal aan jou.

Als drukke mama heb je snel de neiging om jezelf te vergeten. Maar juist die momentjes voor jezelf geven je nieuwe energie en helpen je kracht krijgen voor de dagelijkse beslommeringen. Daarom geven we je hierbij wat tips, die jou kunnen helpen balans te vinden in je leven.

Sporten en bewegen

Omdat je druk bent, schiet sport er vaak bij in. Toch is beweging erg belangrijk om je energie te geven, en je te helpen relativeren. Tijdens het sporten komt er namelijk een zogenaamd ‘gelukstofje’ vrij in je hersenen. Dit stofje helpt je om stress onder controle te houden en lastige situaties te kunnen relativeren. Maak het jezelf niet gelijk moeilijk door een ingewikkeld sportschema uit de kast te trekken. Begin gewoon met een half uurtje intensieve beweging per dag. Trek bijvoorbeeld een paar lekkere schoenen aan, en ga een half uurtje door de wijk lopen. Je knapt vaak al heerlijk op van zo’n kleine wandeling. Hou je van iets meer uitdaging? Koop dan een paar hardloopschoenen en begin met een hardloopschema. Hoewel het begin lastig is, zul je merken dat je snel resultaat boekt.

Ontspanningsoefeningen

Ontspannen als je druk bent, blijft lastig. Je hebt misschien geen zin om eindeloze pufoefeningen te doen, en je wilt je werkschema niet telkens onderbreken. Toch helpt een kort ontspanningsmoment om weer even terug te komen bij jezelf, bij wat jij belangrijk vindt en echt wilt. De drie minuten ademruimte is een ideale manier om in korte tijd even volledig te ontspannen. De drie minuten ademruimte is een oefening die voortkomt uit de Mindfullness. Deze oefening is erop gericht om je automatische piloot uit te schakelen en weer even contact te maken met het huidige moment. Een eenvoudige en efficiënte oefening, die ideaal te combineren is met jouw drukke leventje. Je kunt deze oefening vinden op de website van Lerenontspannen.nl.

Slapen

Sporten en ontspannen zorgt voor een goede nachtrust. Voldoende slaap zorgt er weer voor dat je je beter kunt concentreren, beter beslissingen kunt nemen en makkelijker nieuwe informatie opneemt. Bovendien ben je minder prikkelbaar en een stuk minder vatbaar voor stress. Zorg daarom dat je ‘s avonds op tijd je bed inkruipt. Neem voor je gaat slapen nog even een moment voor jezelf, zodat je lichaam en geest zich voldoende ontspannen. Een warm bad of fijn boek kunnen een ideale manier zijn om tot rust te komen. Je zult zien dat je als een blok in slaap valt, en weer uitgerust wakker wordt voor een nieuwe dag.

Plan tijd voor jezelf

Om weer even tot jezelf te komen, heb je af en toe wat tijd voor jezelf nodig. Ga er daarom regelmatig lekker op uit met je partner of met je vriendinnen. Gezellig naar de film of naar de sauna, een dagje uitwaaien op het strand of shoppen in een leuke stad. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je weer even aan jezelf toekomt. Voel je niet schuldig dat je dat moment even nodig hebt. Zo’n dagje is gewoon noodzakelijk om weer een flinke energieboost op te doen, zodat je daarna weer volledig inzetbaar bent voor je gezin en je werk.