Gezondheid

Het premenstrueel syndroom (PMS)

Het premenstrueel syndroom (PMS)
Het premenstrueel syndroom (PMS)
Als je bijna gaat menstrueren, voel je je vaak een beetje uit je doen. Je kunt last hebben van buikpijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen en getergd worden door een onvoorstelbare trek in zoetigheid. Allemaal heel normaal. Totdat de klachten zodanig worden dat ze maandelijks een wissel trekken op je leven. In dat geval kan het goed zijn dat je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS).

Sommige vrouwen hebben een abnormaal heftige reactie op de hormoonwisselingen tijdens hun menstruatiecyclus. In de twee weken voor hun menstruatie krijgen ze last van heftige huilbuien, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, een strakke huid, opgezwollen borsten en flinke buikpijn. Daarnaast kunnen er ook psychische klachten ontstaan, zoals angst, depressie, nervositeit, prikkelbaarheid en zelfs agressie. Wanneer deze klachten zodanig zijn dat ze je dagelijks functioneren in de weg staan, spreken we van PMS oftewel het premenstrueel syndroom. PMS is een verzamelnaam voor al de heftige klachten die tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus kunnen optreden. Dus grofweg vanaf de tijd van je eisprong totdat je menstruatie begint.

Kenmerken PMS

Eén van de kenmerken van PMS is dat de symptomen verminderen of verdwijnen zodra er een nieuwe cyclus begint. Meestal is het zo dat enkele klachten op de voorgrond treden. Zo zijn er vrouwen die zich tijdens deze periode depressief en onzeker voelen. Anderen hebben last van extreme hoofdpijn of buikpijn. De klachten verdwijnen, zodra de nieuwe cyclus ingaat.
Omdat al deze klachten in mindere mate ook bij een normale hormonale reactie kunnen horen, is het lastig om te bepalen wanneer je PMS hebt. In de medische wereld geldt meestal de maatstaf of je klachten je belemmeren in je dagelijks functioneren. Veel vrouwen voelen zich onbegrepen met hun maandelijkse klachten. Hun omgeving geeft hen het gevoel dat ze zich aanstellen of dat het ‘tussen de oren’ zit. Natuurlijk is dit niet terecht. Het feit dat jij je zo naar voelt, komt puur door een onbalans in je hormoonstelsel. Het is daarom belangrijk dat je goed naar je lichaam blijft luisteren en je grenzen blijft aangeven. Neem daarnaast voldoende rust en zorg voor een goede beweging. Door te bewegen maakt je lichaam een rustgevend stofje aan, dat je een geluksgevoel bezorgt. Dit helpt de depressieve gevoelens verminderen die optreden tijdens de periode voor je menstruatie.

Wanneer treedt PMS op?

PMS treedt vaak voor het eerst op rond het dertigste jaar of na een eerste zwangerschap. Bij jongere vrouwen komt het minder vaak voor. Naarmate je ouder wordt, nemen de klachten toe. Toch blijft er ook hoop gloren; want na de overgang verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon.

Waardoor wordt PMS veroorzaakt?

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van PMS. De bekendste oorzaak van PMS is een uit balans geraakte hormoonhuishouding of storingen in de bloedsomloop. De aanmaak van hormonen in je lichaam is een complex proces, waarbij alles draait om balans. Een verhoogde of juist een verlaagde aanmaak van een bepaald hormoon, zoals progesteron of prolactine, kan al voor lichamelijke of psychische klachten zorgen. Er wordt ook geopperd dat een tekort aan vitamine B6 aanleiding zou kunnen geven tot PMS-klachten. Sinds kort is ook de neurotransmitter serotonine aan het lijstje veroorzakers toegevoegd. Vrouwen met PMS blijken namelijk een lager serotoninegehalte te hebben dan de gemiddelde vrouw. Dit veroorzaakt de depressieve gevoelens, angst en agressie.

Al met al zijn er verschillende oorzaken mogelijk voor het ontstaan van PMS. Maar wat de oorzaak ook is, je wilt je klachten natuurlijk graag bestrijden. Daarom hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet. Afhankelijk van jouw persoonlijke klachten, kun je stappen ondernemen om de klachten voor jou dragelijker te maken.

Wat kun je aan PMS doen?

Voeding

Allereerst speelt voeding een grote rol bij het in balans houden van je hormoonhuishouding. Zo is cafeïne een belangrijke versterker van pre-menstruele klachten. Het drinken van koffie, thee of cola veroorzaakt extra prikkelbaarheid, hoofdpijn en gevoelige borsten. Hoe meer cafeïne je binnenkrijgt, hoe meer klachten. Vermijdt daarom zoveel mogelijk cafeïne tijdens de twee weken voor je menstruatie.

Voedingssupplementen

Om je hormoonhuishouding zoveel mogelijk te versterken kun je voedingssupplementen slikken. Denk hierbij aan bepaalde vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren, kruiden en combinaties hiervan. Zo helpen magnesium en vitamine B 6 tegen gespannen borsten, gewichtstoename en depressiviteit. St. Janskruid, Ginseng en hartgespan zijn een goede remedie tegen onrust, depressieve gevoelens en angsten. Teunisbloemolie helpt om de hormoonhuishouding weer in balans te brengen. Ook calcium heeft een gunstige invloed op de meeste klachten. Drink daarom elke dag gewoon een extra glas melk of drinkyoghurt.

Reduceer Stress

PMS-tijd is me-time. Dat betekent veel rust, en tijd voor jezelf. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat stress de klachten verergert. Dus zie het als een prachtig excuus om weer eens lekker aan jezelf te denken.

Anticonceptie

Naast een gezond eetpatroon en de inname van voedingssupplementen, kun je het gebruik van anticonceptie overwegen. Uiteraard geldt dit alleen voor vrouwen die niet zwanger willen worden. Doordat anticonceptie een deel van de cyclus stillegt, neemt anticonceptie vaak al een groot deel van de PMS-klachten weg. Dit geldt overigens niet voor alle vrouwen. Bij een klein deel van de vrouwen met PMS hebben anticonceptiemiddelen juist een averechtse werking.

Antidepressiva

Ben je extreem somber in de periode voor je menstruatie? Dan kun je overwegen om antidepressiva te gaan slikken. Let wel, deze medicijnen hebben vaak behoorlijke bijwerkingen. Overleg goed met je huisarts of ze in het geval van jouw klachten geschikt zijn.

Hormoonyoga

Sommige vrouwen zweren erbij; hormoonyoga, uitgevonden door de Braziliaanse Dinah Rodrigues. De oude yogagoeroe beweert dat bepaalde oefeningen de hormoonproductie reactiveren. Volgens haar wordt er door het doen van de oefeningen extra energie naar de hypofyse, schildklier, eierstokken en bijnieren gestuurd. Het effect? Je komt weer in balans en hormonale symptomen verdwijnen. Zit overigens ook een leuk neveneffect aan: je libido stijgt en veel vrouwen beleven een nieuw gevoel van welzijn in lichaam en ziel. Proberen waard, toch?

Wat past bij jou?

Wanneer je de klachten van PMS wilt bestrijden, is het belangrijk dat je goed kijkt welke methode er bij jou past. Ben je bereid om goed op je voedingspatroon te letten, of laat je je toch telkens overhalen door die lekkere zak chips die in de kast ligt? In dat geval is een kant-en-klare voedingssupplement meer wat voor jou. Beweeg je graag? Misschien is hormoonyoga dan wat voor jou.