Weer aan het werk

Ouderschapsverlof

ouderschapsverlof
ouderschapsverlof
Je kent het wel; als mama ben je behoorlijk druk, Je bent dagelijks bezig meerdere ballen tegelijk in de lucht te houden, want zowel gezin als werk vraagt dagelijks de volle aandacht, het huishouden moet gedaan worden en ook als echtgenoot wil je je beste beentje voor zetten. Het blijft daarom een kunst om een goede balans te vinden tussen werk en gezin. Het is dan prettig als de overheid extra mogelijkheden biedt om werk en gezin op een goede manier te kunnen blijven combineren.

Ouderschapsverlof

Een van de belangrijkste verlofregelingen die de overheid heeft ingesteld is het ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof geeft jou als ouder het recht om een vastgesteld maximum aantal dagen tijd te besteden aan het gezin in plaats van aan je werk. Zo kan je partner bijvoorbeeld na de bevalling twee dagen betaald verlof krijgen. Er zijn plannen dit verlof uit te breiden naar vijf dagen. Mogelijk dat dit vanaf 1 januari 2019 wordt ingevoerd. Na dit verlof kan je partner kiezen om drie extra (onbetaalde) verlofdagen opnemen om jou te ondersteunen. Dit verlof noemen we ook wel partnerverlof.

Voorwaarden ouderschapsverlof

Als je ouderschapsverlof op wilt nemen, heb je te maken met een aantal voorwaarden. Zo kun je alleen ouderschapsverlof opnemen voor kind(eren) jonger dan 8 jaar. Daarnaast is het maximale ouderschapsverlof dat je op kunt nemen 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je 24 uur per week werkt, kun je in totaal 624 uur ouderschapsverlof opnemen. Dit staat gelijk aan 78 volle werkdagen. Je kunt je verlofmomenten overigens verdelen over maximaal zes perioden. Deze perioden moeten ten minste een maand duren.

Jij en je werkgever

Het is wel belangrijk dat je goed met je werkgever overlegt, wanneer je deze uren precies opneemt. Zo kan het voor de ene werkgever geen probleem zijn wanneer je elke week twee dagen extra vrij neemt, terwijl een andere werkgever je misschien maximaal een halve dag per week kan missen. Let op: je moet het ouderschapsverlof ten minste twee maanden van tevoren schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je moet daarbij aangeven wanneer het verlof ingaat, hoeveel uur je het verlof wilt opnemen en op welke werkdagen je het verlof wilt opnemen.

Ouderschapsverlof en salaris

In principe betaalt je werkgever je niet door tijdens je ouderschapsverlofdagen. Natuurlijk kun je hier andere afspraken over maken met je werkgever. Je bouwt in principe ook geen vakantiedagen op tijdens je ouderschapsverlof. Maar ook hier kun je met je werkgever andere afspraken over maken. Je moet overigens wel alert zijn op de zogenaamde ‘inkomensafhankelijke regelingen’. Dit zijn subsidieregelingen als huurtoeslag, zorgtoeslag, of kinderopvangtoeslag. Deze regelingen zijn namelijk direct gekoppeld aan de hoogte van je salaris. Door onbetaald ouderschapsverlof op te nemen, kun je het recht op dergelijke subsidies verspelen.

Ouderschapsverlof en een andere baan?

Als je tijdens je ouderschapsverlof van baan verandert, kun je het resterende verlof in principe meenemen naar je volgende werkgever. Wanneer je het verlof in een keer hebt opgenomen en je verandert in deze periode van baan, vervalt het resterende verlof.

Na het ouderschapsverlof

Als het ouderschapsverlof is afgelopen gaat de situatie terug naar het oorspronkelijke aantal contracturen. Je kan in overleg met je werkgever er ook voor kiezen je contracturen aan te passen en meer of minder te gaan werken.

Meer informatie

Voor meer informatie over verlof en vakantie kun je kijken op de website van de rijksoverheid.