Mama en gezin

Psychisch herstel na de bevalling

Psychisch herstel na de bevalling
Psychisch herstel na de bevalling
Een bevalling vraagt veel van je lichaam. Maar ook mentaal moet je wennen aan de nieuwe situatie. Terwijl je hormonen nog door je lijf gieren, ben je ineens verantwoordelijk voor een kindje en moet je elk moment van de dag ineens paraat staan.

Psychisch herstel na de bevalling

Lichamelijk en psychisch herstel na de bevalling wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Na een zwangerschap en bevalling hebben je lichaam en geest tijd nodig om weer tot rust te komen. Het is dan ook helemaal niet gek als je na je bevalling niet constant op een roze wolk leeft. Zo kun je in de eerste maanden na je bevalling nog behoorlijk vergeetachtig zijn, last hebben van sombere gevoelens, moe zijn en nog geen zin hebben om iets te ondernemen. En hoewel het natuurlijk niet leuk is, gelukkig gaat dit bij de meeste vrouwen vanzelf weer over.

Waarom ontzwangeren

Een zwangerschap gooit je hormoonhuishouding volledig ondersteboven. Door de veranderingen in je hormoonspiegel komen je emoties vaak heftiger naar boven. Tijdens en direct na je zwangerschap voelt alles intenser aan. Naast de veranderingen in je hormoonhuishouding komt er ook veel op je af; een bevalling is een behoorlijk pittige klus en de verantwoordelijkheid voor een kindje kan zwaar drukken. Dit alles zorgt ervoor dat je je anders voelt dan normaal. Je kunt het ene moment blij zijn, terwijl je het volgende moment in tranen uitbarst. Dit noemen we ook wel babyblues of kraamtranen.

Balans

Na de bevalling hebben je hormonen tijd nodig om weer in balans te komen. Het tempo van ontzwangeren is voor iedere vrouw anders. Gemiddeld heb je negen maanden nodig om volledig te herstellen. Accepteer dat dit hoort bij je zwangerschap. En hoewel het misschien niet makkelijk is, probeer jezelf te blijven, en je niet druk te maken over deze verschijnselen. Neem op tijd je rust. Zorg dat je af en toe een lekker dagje weggaat met vriendinnen, zodat je even afstand kunt nemen van alles. Je partner of moeder kan dan misschien een dagje voor je kindje zorgen. Je geest heeft zulke rustmomenten gewoon hard nodig om weer in balans te komen. Kruip tussen de middag even in je bed. Zo kun je de nachtelijke spookuurtjes van je baby even lekker compenseren.

Postnatale depressie

Maak je je zorgen over je gevoelens? Praat er dan over met een vriendin of iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht als je hoort dat je niet de enige bent. Blijven de depressieve gevoelens lange tijd aanhouden? Dan kan er sprake zijn van een postnatale depressie. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Hij kan je helpen een juiste behandeling te vinden.

Complicaties en psychisch herstel

Soms is de zwangerschap of bevalling anders gelopen dan je dacht. Je kunt te maken krijgen met complicaties bij jezelf of bij je kindje. Daardoor ben je misschien bang geworden en voel je je onzeker en machteloos. Juist dan heb je rustig de tijd nodig om te herstellen. Zorg goed voor jezelf en blijf praten over datgene wat je bezighoudt. Alleen dan kun je de hulp krijgen die je nodig hebt en die je verdient.