Gezondheid

Sporten na de zwangerschap

Sporten na de zwangerschap
Sporten na de zwangerschap
Je kindje is er! Eindelijk kun je genieten van dat kleine wezentje, dat negen maanden lang in je buik heeft gewoond. Een prachtig wonder, maar ook een intensieve verandering. De huilpartijen en nachtelijke voedingen kunnen heel wat energie vreten. Tijd om daar wat aan te doen. Want hoe moe je je ook voelt, en hoe weinig zin je ook hebt; sporten geeft je de energie die je juist nu zo hard nodig hebt.

Voel je fit

Misschien was je voor je zwangerschap wel een fanatieke sporter. Of misschien zijn voor jou juist de veranderingen van je lichaam de reden om nu te gaan sporten. Hoe dan ook, sporten zorgt ervoor dat niet alleen je lichaam, maar ook je geest zich weer fit voelt. Tijdens het sporten komt er een speciaal ‘geluksstofje’ vrij. Dat noemen we endorfine. Dit stofje zorgt voor hele fijne gevoelens. Daardoor kun je meer verdragen en kun je makkelijker met tegenslagen omgaan.

Rustig opbouwen

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam veel te verduren gehad. Het is daarom belangrijk om rustig te starten met sporten na de zwangerschap en je conditie weer langzaam op te bouwen. Vooral je bekken blijft de eerste maanden na de zwangerschap een gevoelige plek. Begin daarom in je kraambed al met het voorzichtig versterken van je bekkenbodemspieren. Dit kun je doen aan de hand van verschillende oefeningen. Focus je in de eerste drie maanden vooral op bewegen, en niet op sporten! Regelmatig wandelen zorgt ervoor dat je bloedcirulatie weer goed op gang komt. Daarnaast ‘verwerk’ je op die manier de afvalstoffen die zich tijdens de zwangerschap in je lichaam hebben opgebouwd. Tijdens je wandelingen kun je ook je bekkenbodemspieren alvast een beetje trainen. Trek je bekkenbodemspieren en buikspieren maar eens lekker aan tijdens de wandeling. Je zult zien, op die manier ben je zo weer in ‘shape’.

Wanneer beginnen

Al snel na de bevalling kan je beginnen met wandelen. Begin gewoon met een klein blokje om. Gaat dat goed dan kan je langzaam wat langere wandelingen maken. Fietsen lukt meestal na een paar weken ook weer. Na ongeveer twee maanden kan je starten met (cardio) fitness, yoga, paardrijden en matig intensieve aerobics. In verband met het risico op infecties kan je beter pas gaan zwemmen als het vloeien helemaal is gestopt. Intensieve sporten als voetbal, volleybal, handbal, tennis, hardlopen, turnen, atletiek en skiën of snowboarden kan je beter uitstellen tot drie maanden na de bevalling.

Overbelasting

Ongeveer twee maanden na de zwangerschap is je baarmoeder weer volledig hersteld. Je kunt dan stapsgewijs weer beginnen met sporten. Zorg voor een goed opbouwschema, zodat je je lichaam niet overvraagt. Je bent na een zwangerschap en bevalling namelijk een stuk gevoeliger voor blessures. Houd jezelf daarom goed in de gaten. Want heb je eenmaal een blessure, dan duurt genezing behoorlijk lang. Je lichaam heeft namelijk al z’n energie al nodig voor het ontzwangeren. Daar kan het een blessure eigenlijk niet bij hebben.

Sport en borstvoeding

Vooral wanneer je borstvoeding geeft, zijn je borsten wat groter dan normaal. Het is daarom handig om tijdens het sporten een goede sport-bh te dragen. Dit zit een stuk comfortabeler dan een voedings-bh. Borstvoeding vormt overigens absoluut geen belemmering om weer te gaan sporten. Je voeding kan prima tegen een beetje beweging.