Gezondheid en psyche

Zwanger worden na curettage

Zwanger worden na curettage
Zwanger worden na curettage
Zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Zeker wanneer je al te maken hebt gehad met een moeizame of zelfs afgebroken zwangerschap of een curettage. Je krijgt te maken met gevoelens van verdriet en boosheid. Maar ook met het verlangen naar nog zo’n klein leven in je buik. Daarom wil je graag weer zwanger worden.

Emotionele impact

Bij je curettage werd je baarmoeder via de vagina en de baarmoedermond met een dun slangetje leeggezogen. Daarbij worden alle resten van het vruchtje weggehaald. Een vervelende, maar ook emotionele ingreep. Want het kindje waarop je je zo had verheugd zal niet geboren worden. En dat moet je verwerken. Lees ook ons artikel over een curettage bij een miskraam.

Zwanger worden na curettage

Toch komt er weer een tijd waarop je toe bent aan een nieuwe zwangerschap. Bij sommige vrouwen breekt die tijd al snel na de miskraam aan. Bij andere heeft de verwerking langere tijd nodig. Maar wanneer mag je medisch gezien weer zwanger worden na een curettage?

Psychische voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat je psychisch weer toe bent aan een nieuwe zwangerschap. De gevoelens van verdriet, rouw en misschien zelfs boosheid moeten een plekje bij je vinden. Pas daarna kun je je volledig richten op een nieuwe zwangerschap.

Lichamelijke voorbereiding

Het tijdstip waarop je lichamelijk gezien weer toe bent aan een nieuwe zwangerschap, is per situatie verschillend. Het hangt af van de lengte van je afgebroken zwangerschap en de conditie van je lichaam. Meestal duurt het lichamelijk herstel na een curettage niet zo lang. Gedurende één tot zes weken kunt je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig om met vrijen te wachten tot het bloedverlies voorbij is.

Niet wachten

De curettage heeft geen invloed op het zwanger worden zelf. Daarom is het medisch gezien ook niet nodig om lange tijd te wachten met een nieuwe zwangerschap. Normaal gesproken wordt aangeraden om pas aan een nieuwe zwangerschap te beginnen als je ten minste één keer ongesteld bent geweest. Je cyclus heeft dan rustig de tijd om te herstellen en ook jij kunt je rustig voorbereiden op een eventuele nieuwe zwangerschap. De volgende menstruatie treedt na ongeveer vier tot zes weken op. Sommige vrouwen zijn al heel snel zwanger na hun eerste menstruatie, maar bij andere duurt het wat langer.

Optimale conditie

Wanneer je graag opnieuw zwanger wilt worden, is het wel belangrijk dat je je lichaam in optimale conditie houdt. Zorg daarom voor een gezond voedingspatroon en laat alcohol en sigaretten zoveel mogelijk staan. Daarnaast is het belangrijk dat je foliumzuur of vitamine B11 slikt. Dit is één van de weinige vitamines waar je ook bij gezonde, gevarieerde voeding niet altijd genoeg van binnenkrijgt. Foliumzuur is nodig voor een goede werking van het lichaam, de groei en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur is vrij verkrijgbaar bij je drogist of apotheek. Lees voor meer informatie ons artikel over foliumzuur.