Vruchtbaarheid en cyclus

Billings ovulatiemethode

Billings ovulatiemethode
Billings ovulatiemethode
Voordat je zwanger wordt, is het handig om de werking van je lichaam goed te leren kennen. Op die manier leer je wanneer je vruchtbaar bent en wanneer de kans om zwanger te raken het grootst is. Een manier om je vruchtbaarheid te bepalen is de Billings ovulatiemethode.

De Billings ovulatiemethode

De Billings ovulatiemethode is een natuurlijke manier om je vruchtbaarheid te bepalen. Vroeger werd deze methode vooral gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Tegenwoordig gebruikt men de Billings ovulatiemethode vooral om te bepalen wanneer men vruchtbaar is en zwanger te worden. De Billings ovulatiemethode is vernoemd naar de arts John Billings en zijn vrouw Evelyn uit Australië. Bij de Billings ovulatiemethode bepaal je aan de hand van de samenstelling van je vaginale afscheiding wanneer je vruchtbaar bent. Vooral de geur, dikte en kleur spelen hierbij een belangrijke rol. Door deze afscheiding goed in de gaten te houden, weet je wanneer de kans om zwanger te raken het grootst is.

Hoe werkt de eisprong?

Voordat je de Billings ovulatiemethode kunt toepassen, moet je goed begrijpen hoe je lichaam werkt. Bij elke vruchtbare vrouw verandert haar lichaam dagelijks. Het maandelijks terugkerende proces van de rijping van een eitje tot de menstruatie noemen we een cyclus. Elke cyclus duurt ongeveer een maand. De belangrijkste dag van je cyclus is je eisprong of ovulatie. Je eisprong gaat vaak gepaard met pijn links of rechts onder in je buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Je ovuleert per cyclus maar één keer. Als je op dat moment vrijt, weet je dat je op tijd bent. Op deze dag komen immers één of meerdere eitjes vrij die rijp zijn voor een eventuele bevruchting. Deze eicellen leven niet langer dan 24 uur.

Zaadcellen overleven daarentegen wel langer. Afhankelijk van de kwaliteit van je baarmoederhalsslijm kunnen zaadcellen twee tot vijf dagen overleven. Het is daarom ook prima als je de dag voor of na je eisprong vrijt.

Hoe kan ik zien of ik vruchtbaar ben?

Bij de Billings ovulatiemethode gaat het erom dat je je naderende eisprong leert onderkennen. Op die manier kun je op het juiste moment vrijen en daarmee de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk maken.

Je eisprong herken je aan de samenstelling van het baarmoederhalsslijm. De eerste dagen na je menstruatie is het slijm dik, zuur en taai. Het is moeilijk voor de zaadcellen om hier doorheen te dringen en je baarmoedermond zit potdicht. In de periode rond je ovulatie (vier dagen ervoor tot twee dagen erna) is het slijm elastisch, helder van kleur en vloeibaar. Het lijkt een beetje op het eiwit van een rauw ei. Dit slijm is gunstig voor de zaadcellen. Ze kunnen erdoor naar boven klimmen naar de baarmoedermond. Eén dag voor de eisprong ziet het baarmoederslijm er draderig en dun uit. Na de eisprong, zonder dat deze bevrucht is, verandert het slijm in een droge of witte korrelige substantie. Dit laat zien dat je alweer minder vruchtbaar bent. Aan de hand van de samenstelling van het baarmoederhalsslijm kun je dus zien of je in een vruchtbare of niet-vruchtbare periode zit.

Ken je lichaam!

Wanneer je de Billings ovulatiemethode wilt gaan toepassen moet je eerst je lichaam goed leren kennen. Noteer in een schrijfblokje wanneer je menstrueert en wanneer je denkt dat je een eisprong hebt. Door dit een aantal keer te doen, herken je je ovulatie vanzelf. Op die manier heb je een eenvoudige tool in handen om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.