Gezondheid en psyche

Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap
Diabetes en zwangerschap
Een zwangerschap heeft flinke invloed op je lichaam. Zo zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat de aanmaak van bloedsuiker, of insuline, in je lichaam verandert. Dit kan behoorlijke problemen veroorzaken bij vrouwen die al voor hun zwangerschap last hebben van suikerziekte, of diabetes.

Bij diabetes, oftewel suikerziekte, kan je lichaam je bloedsuiker niet meer goed reguleren. Bij gezonde mensen zorgt het hormoon insuline ervoor dat het suikergehalte in het lichaam zo stabiel mogelijk blijft. Mensen met diabetes hebben te weinig insuline (type 2) of maken het zelfs helemaal niet meer aan (type 1). Hierdoor krijgen ze klachten als veel plassen, dorst, zijn ze erg moe en krijgen ze last van hun ogen. Daarnaast kun je continu ontzettend veel honger hebben of juist erg misselijk zijn. In geval van een sterk verhoogd suikergehalte kun je erg ziek worden, flauwvallen of zelfs in coma raken.

De behandeling van diabetes hangt af van het type wat je hebt. Zo kan diabetes type 1 alleen behandeld worden door het injecteren van insuline. De patiënt kan zichzelf dan dagelijks een hoeveelheid insuline toedienen door middel van een zogenaamde insulinepen of een insulinepompje. Heb je diabetes type 2, dan kun je vaak met medicatie en een goed dieet vooruit.

Zwanger met diabetes

Vrouwen met diabetes kunnen gewoon zwanger worden en kinderen krijgen. Toch kleven er aan een zwangerschap meer risico’s voor moeder en kind dan tijdens een ‘normale’ zwangerschap. Zwanger zijn als je diabetes hebt, brengt daarom best wat zorgen met zich mee. Je moet goed op je lichaam letten en je loopt meer risico. Zeker tijdens de prilste periode van de zwangerschap is het belangrijk dat je bloedsuikerspiegel goed is. In deze eerste periode worden namelijk de organen van je kindje aangelegd. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan schade veroorzaken aan de ontwikkeling van deze organen. Daarnaast neemt, bij een zeer hoog bloedsuikerniveau, de kans op een miskraam sterk toe. Groeit je kindje toch door bij een te hoog bloedsuikergehalte, dan kan het zijn dat het al snel te groot wordt. Ook dat is niet goed, want dan kan je kindje tijdens de bevalling een blessure oplopen. Als jij, als moeder al slechte bloedvaten, nierproblemen of hoge bloeddruk hebt door de diabetes, kan de baby juist groeivertraging oplopen en te klein blijven. Ook blijft de kans op een kindje met een open ruggetje of hartafwijking altijd iets groter dan bij een gezonde zwangerschap. Het is dus ontzettend belangrijk dat je al voor de bevruchting een stabiel bloedsuikergehalte hebt. Wanneer je bloedsuikerverlagende medicijnen gebruikt (type 2), dan zul je tijdelijk over moeten gaan op het inspuiten van insuline. De medicijnen in de vorm van een tablet, zijn namelijk schadelijk voor de ontwikkeling van je kindje.

Problemen bij de moeder

De meeste problemen die tijdens de zwangerschap optreden, hebben te maken met problemen die er al waren voor de zwangerschap. Zo kunnen aanwezige nierproblemen verergeren en kunnen mama’s met oogproblemen nog meer last krijgen van hun kwaal.

Zwangerschapsdiabetes

Naast de reguliere vormen van diabetes kunnen sommige vrouwen pas tijdens hun zwangerschap last krijgen van suikerziekte. Deze zogenaamde zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes. De hormonen reageren niet goed op de toenemende insuline en daardoor blijft het bloedsuikergehalte te hoog. Je kunt zwangerschapsdiabetes onder controle houden door het volgen van een streng dieet. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt over het algemeen vanzelf na de bevalling.