Symptomen zwangerschap

Eerste symptomen van een zwangerschap

Eerste symptomen van een zwangerschap
Eerste symptomen van een zwangerschap
Zwanger worden is spannend! Zeker de tijd tussen je ovulatie en de datum dat je je eerste zwangerschapstest mag doen. Maar vaak zijn er net voor die tijd al een aantal subtiele symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Hieronder een overzicht van de eerste symptomen van een zwangerschap.

(Extreme) vermoeidheid

Een van de eerste symptomen van een zwangerschap is (extreme) vermoeidheid. Je lichaam moet nu niet alleen jou van energie voorzien, maar ook je kleine groeiende kindje. Daardoor heb je veel behoefte aan slaap. Meestal verdwijnt deze vermoeidheid rond de 12e week van je zwangerschap.

Misselijkheid

Vanaf een week na de bevruchting kun je last krijgen van misselijkheid en overgeven. Ook kun je onpasselijk worden van de meest vreemde geuren en smaken. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. De meeste vrouwen hebben hier alleen ’s morgens last van. Maar bij sommige aanstaande mama’s duurt dit de hele dag door. Wanneer je voortdurend last hebt van spugen, is het vooral belangrijk om voldoende te drinken. Wanneer je vochtgehalte niet op peil blijft, kun je uitdrogen en in het ziekenhuis belanden. De misselijkheid verdwijnt meestal rond de 12e week.

Meer eetlust

Wanneer je weinig of geen last hebt van misselijkheid, zul je al snel merken dat je meer zin hebt in eten. Zo kun je ineens zin hebben in bepaalde voeding, zoals kroketten, augurken, drop of appelflappen. Wanneer je gezond blijft eten, is dit geen probleem. Gevaarlijker kan het echter worden wanneer je last krijgt van pica. Pica is de medische term voor de neiging om ook niet-eetbare dingen op te eten. Voorbeelden hiervan zijn het eten van waspoeder of zeep. De redenatie achter dit gedrag is dat het lichaam de behoefte krijgt extra mineralen tot zich te nemen.

Donkere tepels en gespannen borsten

Een van de eerste lichaamszones die reageren op je zwangerschap zijn je borsten. Heel vroeg in je zwangerschap, ongeveer als je ongesteld zou moeten worden, kan het zijn dat (het gebied rond) je tepels donker kleurt. Daarnaast voelen je borsten vaak gevoelig en gespannen aan. Dit komt doordat je borsten zich, onder invloed van hormonen, klaar gaan maken voor de productie van moedermelk.

Veel plassen

Doordat je baarmoeder groter wordt, moet je vaker plassen. Al vanaf 1 à 2 weken zwangerschap, duwt de baarmoeder tegen de blaas en hierdoor krijg je het gevoel dat je vaker naar de wc moet. Sowieso is het ook zo dat je nieren meer urine produceren. De nieren moeten namelijk harder werken om al je bloed te zuiveren.

Verstopping

De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je darmen minder hard gaan werken. Daardoor kun je last krijgen van verstopping. Zorg daarom dat je vezelrijk eet, en voldoende beweegt. Bekende huismiddeltjes tegen verstopping zijn het drinken van een glas lauw water op de nuchtere maag of het eten van pruimen.

Beetje bloedverlies en kramp

Ongeveer acht tot tien dagen na je ovulatie is het vruchtje klaar om zich in te nestelen in je baarmoeder. Dit kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies. Het verschil met een normale menstruatie is dat de bloeding niet heviger wordt. Je verliest dus maar een beetje bloed. Het bloed dat je wel verliest, is rozig van kleur (dus niet rood). Ook kun je last hebben van krampen, doordat je baarmoeder groter wordt. Je baarmoeder hangt namelijk aan banden in je bekken. Die banden worden wat opgerekt door het groter worden van je baarmoeder. Bij inspanningen, orgasme en veranderingen van houding kunnen de (menstruatieachtige) krampen verergeren. Meestal zul je na een zwangerschap van 16 weken niet veel last meer hebben van deze krampen. Je baarmoeder is dan gewend aan de nieuwe situatie.

Stemmingswisselingen

Vaak beschrijven zwangere vrouwen hun zwangerschap als een emotionele tijd. Ze huilen om het minste of geringste of worden juist heel snel boos. Deze stemmingswisselingen zijn heel normaal en worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Daarnaast speelt de spanning rond de nieuwe zwangerschap een rol. Je gaat immers een spannende periode tegemoet?

Stijging van je lichaamstemperatuur

Je temperatuur stijgt na je ovulatie met ongeveer 0,2 tot 0,5 graden. Dit blijft tot aan je menstruatie. Daalt je temperatuur niet? Dan zou je zwanger kunnen zijn! Lees ook ons artikel over inzicht in je cyclus door te temperaturen.

Een positieve zwangerschapstest

Vanaf de eerste dag dat je menstruatie uitblijft, kun je een zwangerschapstest doen. Hou er rekening mee dat niet alle testen 100% betrouwbaar zijn! Als de zwangerschapstest negatief is, kun je een week later nog een keer testen. Je kunt ook een bloedtest laten doen. Daarvoor kun je terecht bij je huisarts of je gynaecoloog.