Vruchtbaarheidsproblemen

Het syndroom van Asherman

Het syndroom van Asherman
Het syndroom van Asherman
De meeste zwangerschappen verlopen gezond. Maar sommige zwangerschappen eindigen om uiteenlopende redenen voortijdig. In dat geval kan een curettage noodzakelijk zijn. Wanneer het slijmvlies van de baarmoederwand tijdens de curettage beschadigd raakt, kan het syndroom van Asherman optreden.

Oorzaak van het syndroom van Asherman

Een natuurlijk afgebroken zwangerschap brengt vaak veel verdriet met zich mee. Je zag uit naar het kleine kindje dat in je buik aan het groeien was, en dat nooit het levenslicht zag. Wanneer er sprake is van een miskraam, stoot het lichaam de weefsels over het algemeen op natuurlijke wijze af. Soms blijven er echter resten in de baarmoeder zitten. Deze moeten dan door de gynaecoloog verwijderd worden. We noemen dit een curettage. Tijdens een curettage worden de overgebleven weefselresten uit de baarmoeder gezogen. In de meeste gevallen gaat dit goed en zul je weinig lichamelijke gevolgen ervaren. In sommige gevallen raakt het endometrium (baarmoederslijmvlies) door de behandeling beschadigd. Door de beschadiging van het baarmoederslijmvlies ontstaat er littekenweefsel. Dit weefsel zorgt ervoor dat de beide zijden van de baarmoeder aan elkaar gaan zitten. Dit noemen we verklevingen. Hierdoor wordt de toegang tot de baarmoeder verhinderd. Heel soms kan ook een operatie of infectie in de baarmoeder zo’n beschadiging veroorzaken. Door de aanwezigheid van de verklevingen kan het baarmoederslijmvlies zijn werk niet meer goed doen. Hierdoor blijft de menstruatie uit. Wanneer bovenstaande symptomen samen optreden, spreken we van het syndroom van Asherman. Het syndroom is vernoemd naar de Tsjechisch-Israëlische arts die het syndroom in 1948 beschreef.

Symptomen van het syndroom van Asherman

Wanneer je een curettage achter de rug hebt, moet je baarmoeder herstellen van de ingreep. Zo kun je nog een tijdje nabloeden en kan je baarmoeder nog wat samentrekken. Normaal gesproken herstelt je baarmoeder vanzelf. Wanneer je baarmoederslijmvlies echter niet goed geneest, en de wanden gaan verkleven, raakt als eerste je menstruatie verstoord. Soms heb je alleen wat bruinige afscheiding of blijft je menstruatie helemaal uit.

Het syndroom van Asherman en zwanger worden

Wanneer je het syndroom van Asherman hebt, word je meestal niet spontaan zwanger. De zaadcellen kunnen de eileiders niet bereiken en het baarmoederslijmvlies is niet in staat het bevruchte eitje op te vangen. Om toch zwanger te kunnen worden is een snelle behandeling noodzakelijk.

Behandeling van het syndroom van Asherman

Wanneer er eenmaal verklevingen in de baarmoeder zitten is het lastig deze te verwijderen. Door een operatie kan er weer nieuw littekenweefsel ontstaan, wat weer nieuwe verklevingen kan veroorzaken. Wanneer je graag zwanger wilt worden, zal de gynaecoloog je baarmoeder eerst door middel van een kijkoperatie in de baarmoederholte (hysteroscopie) openen. Dit is een moeilijke ingreep en kan het best gebeuren in een daarin gespecialiseerd centrum. Daarna wordt er vaak een tijdelijk spiraaltje geplaatst, zodat je baarmoederslijmvlies rustig de tijd heeft om te herstellen van de operatie. Dit gebeurt vaak ook met behulp van de juiste samenstelling van hormonen. Wanneer je baarmoederslijmvlies weer voldoende is genezen zal het spiraaltje worden verwijderd. Het is daarna zaak om zo snel mogelijk zwanger te worden, zodat het baarmoederslijmvlies niet meer de kans heeft om te verkleven.

Waar kan ik mij laten behandelen?

Als je denkt dat je Asherman hebt, dan kun je voor diagnose en behandeling terecht in het gespecialiseerde centrum voor Asherman in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Hier worden al 15 jaar vrouwen met de ziekte van Asherman behandeld. Wil je een afspraak maken met de specialist op het gebied van de ziekte van Asherman, mevr. Hanstede, dan heb je een doorverwijzing nodig van je huisarts of gynaecoloog.