Vruchtbaarheid en cyclus

Hoe werkt een ovulatietest

Hoe werkt een ovulatietest
Hoe werkt een ovulatietest
Als je zwanger wilt worden, is het fijn om te weten wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Je bent tenslotte alleen de dagen rond je eisprong vruchtbaar. Er zijn verschillende manieren om je cyclus inzichtelijk te maken en te weten wanneer je eisprong is.

Om het moment van je eisprong te berekenen, kun je natuurlijk een vruchtbaarheidscalculator gebruiken. Maar er zijn ook speciale ovulatietesten te koop, die je een handje kunnen helpen.

Wat is een ovulatietest?

In je urine zit het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon is altijd aanwezig, maar in de dagen voor je eisprong is dit hormoon meer aanwezig dan normaal. Dit wordt de LH-piek genoemd. Een ovulatietest spoort deze piek in je urine op. Een positieve ovulatietest betekent dat je eisprong binnen 24 tot 48 uur komt. Op dat moment is de kans om zwanger te worden het grootst.

Hoe werkt een ovulatietest?

Om de LH-piek te vinden, moet je je urine een aantal dagen achter elkaar testen. Net als bij een zwangerschapstest houd je het testgedeelte een paar seconden in je urine. Ochtendurine is geconcentreerder en kan daarom een onbetrouwbaar beeld geven van de LH-waardes. Doe de test daarom tussen 10 uur ’s ochtends en 20 uur ’s avonds en bij voorkeur dagelijks rond hetzelfde tijdstip.

Bij een normale LH waarde is de teststreep licht van kleur. Maar vlak voor de piek zal de teststreep steeds donkerder kleuren. Na de piek zal de test weer lichter worden. Je hoeft dan niet meer verder te testen.

Ik krijg geen positieve test!

Als je de test op de juiste manier hebt uitgevoerd, maar toch geen positieve test krijgt, kunnen daar een paar oorzaken voor zijn. Het kan zijn dat je de LH-piek net hebt gemist. De piek is ongeveer 24 uur te meten. Soms is de piek ook korter dan 24 uur. Je kunt hem dan net hebben gemist. Om dat te voorkomen, zou je ook twee keer per dag kunnen testen, bijvoorbeeld aan het einde van de ochtend en aan het begin van de avond. Een andere mogelijkheid waardoor je de piek niet hebt kunnen meten, is dat je urine niet geconcentreerd genoeg was. Dit kan bijvoorbeeld, doordat je heel veel water hebt gedronken. De concentratie van LH-waarden in de urine neemt daardoor per plas sterk af.

In een enkel geval kan het voorkomen dat je geen eisprong hebt gehad. Zeker bij oudere vrouwen, kan dit gebeuren. Als je een aantal cyclussen achter elkaar geen positieve ovulatietest krijgt, is het wellicht zinvol om eens een afspraak te maken met je huisarts. Hij of zij kan dan samen met je kijken wat er aan de hand is.

Ovulatietest als zwangerschapstest?

Het luteïniserend hormoon (LH) en hCG (het zwangerschapshormoon) lijken sterk op elkaar. Daardoor kan een ovulatietest bij een zwangerschap een positieve uitslag geven. Als je dus al een paar dagen op rij een positieve ovulatietest in je handen hebt, is het misschien zinvol voor de zekerheid eens een zwangerschapstest te doen.

Waar te koop?

Ovulatietesten zijn eenvoudig verkrijgbaar via de drogist of apotheek. Je kunt hem zelfs bij sommige supermarkten krijgen. Wil je toch iets anoniemer blijven, dan is online kopen een goede oplossing. Online kopen is vaak ook een stuk goedkoper.