Gezondheid en psyche

Schildklieraandoeningen

Schildklieraandoeningen
Schildklieraandoeningen
Een afwijking aan je schildklier kan grote gevolgen hebben voor je zwangerschap. Een te grote of te kleine hoeveelheid schildklierhormonen in je bloed, kan een zwangerschap namelijk onmogelijk maken. Behalve als de schildklierhormonen door medicatie op het juiste niveau blijven. De meeste vrouwen die schildklieraandoeningen hebben, weten dit al voor ze zwanger worden. Voor hen is het belangrijk om tijdens de zwangerschap hun schildklierwaarden regelmatig te laten controleren.

Wat doet de schildklier?

De schildklier is een klein orgaantje dat zowel links als rechts naast de luchtpijp ligt. Dit orgaantje, ook wel thyroid genoemd, maakt hormonen aan die ontzettend belangrijk zijn voor een goed functionerende stofwisseling (de omzetting van voeding in energie). Zonder de hormonen die de schildklier aanmaakt, kunnen we niet blijven leven.

Hypo- en hyperthyroïdie

Soms functioneert de schildklier niet zoals het hoort. Vaak wordt dit veroorzaakt door een ontsteking van de schildklier. De meest voorkomende afwijkingen aan de schildklier zijn een te traag of te snel werkende schildklier (hypothyroïdie of hyperthyroïdie). Bij een te traag werkende schildklier maakt je lichaam te weinig schildklierhormonen aan. Symptomen van een te traag werkende schildklier zijn onder andere kouwelijkheid, traagheid in denken en handelen, depressiviteit, spierzwakte en -pijn, kortademigheid en gewichtstoename. Een te snel werkende schildklier maakt juist te veel schildklierhormonen aan. Dit zorgt onder andere voor hyperactiviteit, hartkloppingen, gewichtsverlies, veel transpireren, trillende vingers, moeheid of een snelle hartslag. Naast hypothyroïdie of hyperthyroïdie zijn er nog verschillende ziekten die gepaard gaan met een afwijking aan de schildklier. Je kunt dan denken aan de auto-immuunziekten van Graves en van Hashimoto.

Te traag werkende schildklier en zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert de werking van je schildklier en de hoeveelheid schildklierhormoon in je bloed. Schildklierhormoon is zowel voor jou als voor je ongeboren kind van levensbelang. Het zorgt voor een goede hersenontwikkeling van je kindje. Omdat je kindje tijdens de zwangerschap nog geen eigen schildklier heeft, is het helemaal afhankelijk van jouw schildklierhormoon. Wanneer je dus een afwijking hebt aan je schildklier, is een goede behandeling ontzettend belangrijk. Een (onbehandelde) hypo- of hyperthyroïdie kan bevruchting zelfs onmogelijk maken. Zo is bij een te traag werkende schildklier de menstruatiecyclus sterk verstoord. Er vindt geen eisprong plaats en je baarmoederslijmvlies functioneert niet voldoende voor een goede innesteling.

Te snel werkende schildklier en zwangerschap

Ook met een te snel werkende schildklier is de kans op een zwangerschap erg klein. Word je toch zwanger, dan is het risico op een miskraam of vroeggeboorte sterk verhoogd. Je kunt zelfs een kind met aangeboren afwijkingen krijgen. Het is absoluut noodzakelijk om je eerst onder doktersbehandeling te stellen als je in verwachting wilt raken.

Zwangere vrouwen met schildklieraandoeningen

In Nederland en België hebben ongeveer zes op de duizend zwangeren een te traag werkende schildklier. Ongeveer twee op de duizend zwangere vrouwen lijden aan een te snel werkende schildklier. Meestal was dit al voor de zwangerschap bekend en gebruikten deze vrouwen al medicijnen. Met de juiste medicatie kunnen de schildklierhormonen op het juiste niveau worden gehouden. Op die manier functioneert je lichaam voldoende goed om je zwangerschap te voldragen.

Vragen

Voor meer informatie over schildklieraandoeningen en de zwangerschap kun je kijken op de website van Schildklierstichting Nederland. Je kunt daar ook de de brochure “Schildklier en zwangerschap” opvragen. Deze is speciaal gemaakt voor schildklierpatiënten die graag zwanger willen worden.