De voorbereiding

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil
Stoppen met de pil
Je wilt zwanger worden. Een spannend moment. Maar daarvoor moet je eerst stoppen met de pil. Maar wanneer doe je dat eigenlijk? En hoe lang moet je wachten totdat je zwanger mag worden?

Wanneer stoppen met de pil?

Als je wilt stoppen met de pil kun je dat het beste doen aan het einde van de strip. Je kunt de strip dan meteen vervangen door een stripje met foliumzuur. Het brengt je lichaam in optimale conditie voor een aanstaande zwangerschap en het zorgt ervoor dat je baby een kleinere kans heeft op aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Nieuwe balans

Wanneer je stopt met de pil, heeft je lichaam even tijd nodig om een nieuwe balans te vinden. Je cyclus moet zich herstellen en er treden veranderingen in je hormoonstelsel op. Dat kan soms wel enkele maanden duren. In de eerste maanden na het stoppen met de pil kan de cyclus vaak nog een beetje onregelmatig verlopen. Maar in theorie kan je direct na het stoppen zwanger worden. Het is echter handig om te wachten met zwanger worden tot je je eerste natuurlijke menstruatie hebt gehad. Op die manier weet je op welke dag je eisprong plaatsheeft en kun je een eventuele zwangerschapsduur makkelijker bepalen. Lees ook ons artikel over je menstruatiecyclus na pilgebruik.

Het is overigens niet schadelijk voor de gezondheid van je kindje als je direct zwanger raakt na het stoppen met de pil.

Wachten met zwanger worden

Soms adviseren artsen toch om nog even te wachten met zwanger worden. Kort na het stoppen heb je namelijk een verhoogde kans op een tweeling. Hoe langer je de pil gebruikt hebt, hoe hoger de kans op een tweeling zou zijn. Een tweelingzwangerschap brengt extra risico’s mee voor de gezondheid van moeder en kind. Voor sommige artsen is dat reden genoeg om te adviseren om eerst één tot twee maanden beschermd te vrijen.

Spiraaltje

Wanneer je een koperspiraaltje als anticonceptie gebruikt, kun je na het verwijderen direct zwanger worden. Het koperspiraaltje heeft immers geen effect op je natuurlijke cyclus, dus is een herstelperiode voor het lichaam niet noodzakelijk. Een mirenaspiraaltje (hormoonspiraaltje) heeft wel invloed op je cyclus en het kan daarom wat langer duren voordat je cyclus weer helemaal in orde is na het verwijderen van een mirenaspiraal.

Implanon

Wanneer je implanon (een hormoonstaafje onder je huid) als anticonceptie gebruikt, kun je na het verwijderen direct zwanger worden. Het is niet nodig te wachten met zwanger worden. Het hormoon is na een paar dagen al uit je bloed verdwenen.

Prikpil

Dit geldt echter niet voor de prikpil, die na het stoppen het herstel van je cyclus nog flink kan belemmeren. Het is daarom verstandig om tijdig over te stappen op een ander anticonceptiemiddel als je weet dat je binnenkort zwanger wilt worden. Over het algemeen duurt het een maand of negen voordat alle effecten van de prikpil uit je lijf zijn verdwenen.

Pleister (Evra)

Met de anticonceptiepleister kun je op elk moment stoppen. Wanneer je bent gestopt met Evra, kun je snel weer zwanger worden.

Ring (Nuvaring)

De anticonceptiering is zo ontworpen dat je het makkelijk zelf iedere maand in kunt brengen. Bij een zwangerschapswens kun je stoppen wanneer je wilt en kun je het dus zelf verwijderen of je brengt na een maand simpelweg geen nieuwe in. Je kunt dan snel weer vruchtbaar zijn.

Herstel van je cyclus

Bij de meeste vrouwen zal de natuurlijke cyclus snel weer op gang zijn. Meestal duurt het een week of tien voordat alles weer normaal verloopt. Er moet wel gezegd worden dat vrouwen die voor de pil al een onregelmatige cyclus hadden, daar waarschijnlijk ook na het stoppen last van blijven houden. Schroom niet om naar je huisarts te gaan als je hier hinder van ondervindt.