Vruchtbaarheid en cyclus

Vruchtbaarheid verbeteren

Vruchtbaarheid verbeteren
Vruchtbaarheid verbeteren
Eet zo min mogelijk transvetten! Transvetten vind je vooral in fastfood en gefrituurd voedsel. Op zich zijn vetten niet slecht voor je lijf. Maar transvetten verhogen je cholesterol en zijn daarmee de nummer 1 oorzaak van hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen ze ook diabetes (suikerziekte) veroorzaken. Gek genoeg zorgen ze ook voor een slechter zicht van baby’s als de moeders hogere concentraties transvetten in de moedermelk hebben. Het geboortegewicht bij deze baby’s is vaak ook laag. Overigens zijn transvetten niet alleen slecht voor mamma’s (in wording) maar ook voor de pappa’s. Transvetten zorgen namelijk ook voor een verminderde kwaliteit van het sperma en verlaagde testosteronwaarden.

Gebruik meer onverzadigde plantaardige oliën

In voeding is het soort vet belangrijk voor de gezondheid. Onverzadigde vetten zijn daarbij beter dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten, die je bijvoorbeeld vindt in olijfolie en koolzaadolie, helpen het cholesterolgehalte laag te houden.

Eet meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten

Eiwitten zijn voor ieder levend wezen heel belangrijk. Ze zitten in peulvruchten, vleeswaren, eieren, vis, zuivelproducten en noten. Er is aangetoond dat het voor de vruchtbaarheid beter is om meer plantaardige eiwitten te eten dan dierlijke. Plantaardige eiwitten vindt je bijvoorbeeld in peulvruchten (zoals bonen en linzen), noten en zaden.

Kies ‘tragere’ koolhydraten

Je hebt zogenaamd snelle koolhydraten (die worden snel in het bloed opgenomen) en langzame koolhydraten. Deze tragere koolhydraten worden langzamer in het bloed opgenomen. Als je te veel snelle koolhydraten eet die je niet direct verbrand, worden deze omgezet in vet. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Langzame koolhydraten worden niet omgezet in vet. Je vindt deze trage koolhydraten bijvoorbeeld in bonen, rauwkost, groenten, zilvervlies rijst en het meeste fruit.

Eet plantaardig ijzer

Plantaardig ijzer verhoogt je vruchtbaarheid. Een bron van dit plantaardig ijzer is bijvoorbeeld spinazie, tomaten, bietjes, pompoen en volle granen. Je zou eventueel ook voedingssupplementen kunnen slikken om het tekort aan plantaardig ijzer aan te vullen.

Neem je vitamines

Zorg ervoor dat je iedere dag je vitamines binnenkrijgt. Slik in ieder geval foliumzuur. Dit beschermt je kindje tegen een neuraalbuisdefect (spina bifida en anencefalie). Men verkoopt tegenwoordig ook speciale vitamines voor vrouwen die zwanger willen worden. Hierin zit voldoende foliumzuur. Vrouwen die vitamines slikken zouden overigens wel meer kans hebben op een tweeling.

Drink genoeg en gezond

Iedereen heeft voldoende vocht nodig. Normaal gesproken heb je ongeveer anderhalve liter vocht nodig. Let er wel goed op wat je drinkt. Water blijft de beste optie. Je mag ook best koffie, thee en alcohol drinken, zolang je dat maar met mate doet. Er is wel aangetoond dat gesuikerde frisdranken slecht zijn voor je eisprong. Als je eenmaal zwanger bent moet je wat meer gaan drinken. Je hebt dan anderhalf tot twee liter vocht nodig.

Men heeft ook onderzoek gedaan naar het drinken van magere melk. Het schijnt zo te zijn dat magere melk de kans op onvruchtbaarheid vergroot. Het advies is om beter te kiezen voor een glas volle melk of yoghurt. Het idee hierachter is dat het oestrogeen en de progesteron in de volle melk het eitje een extra zetje geven waardoor het zich beter ontwikkelt. Deze hormonen vindt je niet terug in magere melk.

Zorg voor een gezond gewicht

Misschien een open deur. Maar een gezond gewicht is heel belangrijk voor je vruchtbaarheid. Als je te licht of zwaar bent, kan dat invloed hebben op je eisprong. Soms komt die bij overgewicht of ondergewicht ineens tot stilstand. Onderzoekers adviseren een BMI tussen de 20 en 25. Overigens hebben ze ook onderzocht dat als je 5 tot 10 procent van je gewicht kwijt weet te raken, je al kans hebt dat je eisprong weer op gang komt.

Wees gezond actief

We willen hiermee niet zeggen dat je topsporter moet worden. Het is namelijk aangetoond dat je juist met een klein beetje extra lichamelijke beweging al heel veel goeds doet voor je vruchtbaarheid. Als je te dun bent moet je wel opletten met te zware trainingen. Als je namelijk nog meer zou gaan afvallen, of je traint te zwaar, kan je eisprong ook tegengegaan worden.

Vermijd stress

De universiteit van Oxford heeft onderzoek gedaan naar de invloed van stress op een zwangerschap. Er is gebleken dat stress de kans op een zwangerschap met zo’n 12% verkleint. Dit is met name voor vrouwen van 35 jaar en ouder van belang, omdat zij minder vruchtbaar zijn kan de stress er net voor zorgen dat een zwangerschap uitblijft.

Rook niet

Er is aangetoond dat vrouwen die roken er gemiddeld gezien langer over doen om zwanger te raken. En als ze zwanger raken hebben ze een verhoogde kans op een miskraam. Daarom deze laatste belangrijke tip: als je rookt, stop dan!

Veel van bovenstaande tips kende je waarschijnlijk al, andere misschien nog niet. Maar paste je ze toe? Ze zijn eenvoudig en kosten je over het algemeen maar een paar euro. Ze hebben ook geen bijwerkingen (met de mogelijke uitzondering van een tweeling). Ze zijn beschikbaar voor iedereen, dus niet alleen voor diegene die zijn ziektekostenverzekering heeft uitgebreid met allerlei aanvullende pakketten. En … het beste van alles: ze zijn net zo goed voor je gezondheid op de lange termijn, als op de korte termijn. In feite zal een levenswijze opgebouwd rond deze tips goed zijn voor je: vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, gedurende je zwangerschap en tot op latere leeftijd.