Vruchtbaarheidsproblemen

Vruchtbaarheidsproblemen en je relatie

Vruchtbaarheidsproblemen en je relatie
Vruchtbaarheidsproblemen en je relatie
Zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Wanneer het niet lukt om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan, kan dit een enorme druk op je relatie leggen. Je moet verwerken dat het zwanger worden bij jullie niet vanzelf gaat. Daarnaast moet je samen belangrijke beslissingen nemen over jullie toekomst. Vruchtbaarheidsproblemen en je relatie in stand houden vergt veel energie.

Rouwproces

Wanneer het samen zwanger worden niet lukt, kom je als stel terecht in een rouwproces. Je moet leren accepteren dat het samen zwanger worden niet op natuurlijke wijze verloopt. Dit proces brengt veel emoties met zich mee. Je voelt je verdrietig en misschien zelfs wanhopig. Maar je kunt je ook schuldig voelen door het feit dat jullie niet in staat zijn om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Deze achtbaan aan verschillende gevoelens kan jullie dichter bij elkaar brengen, maar kan ook verwijderend werken. Jullie beleven deze dingen immers ieder op je eigen manier.

Geef elkaar de ruimte

Wanneer jullie hiermee te maken krijgen, is het belangrijk om open tegen elkaar te zijn. Hoe lastig je ook je gevoelens misschien onder woorden kunt brengen, het is van enorm belang dat je blijft proberen om je partner te laten zien hoe jij je voelt en dit bijzonder moeilijke proces beleeft. Daarnaast is het belangrijk om elkaar de ruimte te geven om op geheel eigen wijze met de problemen om te gaan. Jullie zijn twee verschillende mensen, en zullen ook dit verdriet op je eigen manier moeten verwerken. Vaak voelen vrouwen zich sterk aangetast in hun vrouwelijkheid. Ze voelen zich niet compleet, of hebben het gevoel te falen. Je kunt je hierdoor erg onzeker voelen over jezelf en over je lichaam. Blijf ook hierover met elkaar in gesprek. Zolang je weet hoe de ander zich voelt, blijf je emotioneel sterk bij elkaar betrokken en kan je relatie tegen een stootje.

Vruchtbaarheidsbehandeling en relatie

Wanneer jullie samen beslissen om over te gaan op een vruchtbaarheidsbehandeling, moet je rekening houden met de psychische druk die dit met zich meebrengt. De achtbaan aan emoties is ongekend zwaar, en juist in deze periode heb je de steun van elkaar hard nodig. Daarnaast zal jullie seksleven ook flink veranderen. Vrijen krijgt nu ook een functionele betekenis, en is niet alleen meer gericht op ontspanning en plezier. Het is daarom ook belangrijk om je van tevoren goed te informeren over de behandeling en de gevolgen hiervan. Lees je in op internet, praat met mensen die de behandeling hebben ondergaan en zorg dat je informatiebijeenkomsten bezoekt. Zo weet je samen goed waar je aan toe bent als je beslist het traject in te gaan.

Doe leuke dingen!

Probeer eventuele problemen in je relatie op te lossen voordat je aan een vruchtbaarheidsbehandeling begint. De problemen zullen alleen maar vergroten als je onder druk komt te staan. Zorg ook dat het vruchtbaarheidsprobleem niet jullie leven gaat beheersen. Naast jullie kinderwens hebben jullie ook nog een leven samen. De kwaliteit van jullie relatie samen vormt uiteindelijk de basis van alles. Onderneem daarom ook regelmatig leuke en ontspannende activiteiten met elkaar. Zo houden jullie ook elkaar in het oog tijdens deze stressvolle periode.

Als de druk te groot wordt …

Tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling kan de druk toch zo hoog oplopen dat jullie psychologische hulp nodig hebben. Dit is helemaal niet vreemd, want ongeveer 20% van de stellen loopt met dezelfde problemen tijdens hun vruchtbaarheidsbehandeling. Zeker wanneer de behandeling niet aanslaat, is het makkelijk om in een vicieuze cirkel van negatieve emoties terecht te komen. Probeer daarom op tijd aan de bel te trekken. Het is belangrijk dat je blijft praten over wat jou bezig houdt.

Rouwproces

Wanneer duidelijk is dat jullie kinderwens misschien helemaal niet in vervulling gaat, krijg je ook te maken met veel verdriet en rouw. Je zult moeten leren accepteren dat dit voor jullie misschien niet is weggelegd. Dit vraagt veel van jou en je partner. Omdat dit proces bij veel stellen voorkomt, is er aan elk fertiliteitscentrum een psycholoog gebonden. Hij of zij heeft vaak veel ervaring met stellen die dezelfde problemen als jullie hebben. Hij of zij kan jullie helpen om jullie problemen op een evenwichtige manier aan te pakken.