Ongewenst zwanger

Abortus

Abortus
Abortus
Ben je zwanger, maar was dit (nog) niet de bedoeling? Dan komen er veel vragen en gevoelens op je af! Neem de tijd om na te denken over je mogelijkheden, voordat je een beslissing neemt. Sommige beslissingen kan je namelijk niet meer terugdraaien.

Hulp

Wanneer je nog heel jong bent, misschien geen vaste partner hebt, niet de financiële middelen of geen huisvesting hebt, of je twijfelt of je de opvoeding van een kindje wel aan zou kunnen, dan sta je voor een moeilijke keuze.

Het is belangrijk te weten dat je deze keuze niet in je eentje hoeft te maken. Organisaties als het FIOM en Siriz zijn er voor jou (en je partner), als je behoefte hebt aan een luisterend oor en advies. Hoewel jij zelf de uiteindelijke beslissing zal nemen, kunnen zij je misschien helpen om al je rationele en emotionele overwegingen op een rijtje te zetten.

Wat past bij jou

Hoe onverwacht je zwangerschap zich dan ook heeft aangekondigd, je kunt er uiteindelijk voor kiezen je kindje toch zelf op te voeden. Maar misschien ligt de optie om je kindje af te staan ter adoptie wel veel dichter bij je gevoel en vind je rust bij deze keuze. Of misschien kies je voor een abortus.

Goed om te weten

Een abortus is niet niks! Het is belangrijk dat het een vrijwillige en weloverwogen beslissing is. De wet beschermt je hierin. Door een wettelijk verplichte bedenktijd van 5 dagen, tussen het eerste gesprek met de behandelaar en de abortus, krijg je de tijd om goed na te denken.

In Nederland mag een abortus tot de 24e week van je zwangerschap. Deze grens in gesteld omdat vanaf de 24e week van zwangerschap je kindje buiten je lichaam verder zou kunnen leven. Houd er wel rekening mee dat sommige artsen en klinieken een kortere zwangerschapsduur aanhouden om er zeker van te zijn dat ze binnen de termijn blijven.

Over de kosten van een abortus hoef je je in deze toch al lastige periode gelukkig geen zorgen te maken. Als je in Nederland woont, worden de kosten van een abortus in een ziekenhuis vergoed door je ziektekostenverzekering. Kies je voor een abortus in een abortuskliniek, dan worden de kosten vergoed door de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).

Behandelingen

Afhankelijk van hoeveel weken je zwanger bent, zijn er verschillende vormen van abortus. Om de duur van je zwangerschap te bepalen wordt er steeds gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Verdiep je goed in de diverse vormen van abortus, zodat je niet voor nare en onverwachte feiten komt te staan. Dat kun je er nu niet bij hebben.

Abortuspil

Wanneer je niet langer zwanger bent dan 9 weken, dan kan je zwangerschap worden afgebroken d.m.v. een medicamenteuze behandeling. Je krijgt hierbij twee verschillende soorten medicijnen, die er samen voor zorgen dat je zwangerschap wordt afgebroken.

Het eerste medicijn zorgt ervoor dat de ontwikkeling en de innesteling van de bevruchte eicel stopt. Hier merk je niets van. Twee dagen later krijg je het tweede medicijn. Dat zorgt ervoor dat het vruchtzakje wordt afgestoten. Hierbij kan je bloedverlies en buikkrampen ervaren.

Na 2–4 weken ga je op nacontrole. D.m.v. een zwangerschapstest wordt er dan bekeken of de behandeling geslaagd is. Bij 2 tot 3 procent van de vrouwen werkt deze methode niet en zal je alsnog een curettage moeten ondergaan.

Zuigcurettage

Een zuigcurettage kan plaatsvinden wanneer je nog niet langer zwanger bent dan 12 weken. Tijdens deze ingreep lig je op een gynaecologische stoel. Hoewel dit voor veel vrouwen een niet heel prettige positie is, is het noodzakelijk, zodat de behandelaar tijdens de ingreep goed overzicht heeft. Vervolgens wordt je plaatselijk verdoofd, waarna je baarmoeder met een zuigstaafje van 6 à 8 millimeter wordt leeggezogen. Vaak voelen vrouwen korte tijd, een hevige menstruatie-achtige pijn. Ook na de behandeling kun je nog een paar dagen last hebben van buikkrampen en menstruatie-achtig bloedverlies.

Van een zwangerschap kan na deze ingreep geen sprake meer zijn. De hele ingreep neemt ongeveer 30 minuten in beslag.

Instrumentale abortus

Al meer dan 12 weken zwanger? Dan kom je in aanmerking voor een instrumentale abortus.
De behandeling en pijnklachten kan je vergelijken met de hierboven beschreven zuigcurettage. Het vruchtje wordt nu echter met instrumenten verwijderd en restjes met een plastic zuigbuisje weggezogen. Na de ingreep van ongeveer 30 minuten weet je zeker dat je niet meer zwanger bent. Een aantal weken na de behandeling kom je nog wel even op nacontrole.

Omdat je bij deze ingreep een kleine kans hebt op infecties, krijg je na de behandeling antibiotica.

Let op! Na iedere vorm van abortus kan je direct weer zwanger raken!

Pijnbestrijding

Ben je bang voor pijn? Bij alle behandelingen mag je gebruik maken van pijnstillers. En als je het fijn vindt, kan je zelfs kiezen voor een roesje. Je slaapt dan tijdens de behandeling en krijgt er niets van mee. Voor veel vrouwen is dat een geruststellende gedachte.

Na abortus

Hoe jij je zult voelen na een abortus is niet te voorspellen. Dat verschilt van vrouw tot vrouw. Gun jezelf echter de tijd om alles een plekje te geven. Lees voor meer informatie ons artikel Na een abortus.