Gezondheid

Groep-B streptokokken

Groep-B streptokokken
Groep-B streptokokken
In elk lichaam wemelt het van de bacteriën. En dat is over het algemeen helemaal niet erg. Want de meeste van die bacteriën zijn slechts onschuldige voorbijgangers. Er zijn echter bacteriën die, ondanks dat ze jou geen kwaad doen, het kindje in je buik ziek kunnen maken. Eén van deze bacteriën is de zogenaamde streptokokbacterie.

Wat is een streptokokbacterie?

De streptokokbacterie is een minuscuul beestje dat ja alleen maar kunt zien als je het onder en microscoop legt. Deze streptokokbacterie woont vooral in de keel- en neusholte, op de huid of in de vagina. Normaal gesproken doen deze bacteriën je helemaal geen kwaad. Ook niet wanneer je zwanger bent. Je kunt namelijk drager zijn zonder dat je symptomen hebt. Heel soms veroorzaakt de streptokokbacterie een infectie. Een voorbeeld van zo’n infectie is keelpijn. In zeldzame gevallen veroorzaakt deze bacterie ernstige of zelfs levensbedreigende ziekten.

Welke soorten streptokokken zijn er?

Er zijn een heleboel soorten streptokokken. Elk van deze groepen kunnen eigen infecties veroorzaken. Om wat meer duidelijkheid te krijgen over deze streptokokken, hebben wetenschappers ze onderverdeeld in een heleboel groepen. Zo heb je bijvoorbeeld de Groep-A streptokok die wondroos kan veroorzaken, de Groep-C streptokok die bepaalde soorten infecties kan veroorzaken, of de groep-B streptokok, die vooral huist in de vagina van vrouwen en die over kan gaan op het kindje al voor of tijdens de geboorte.

Groep-B streptokok bacterie

Zoals eerder al gezegd komt de Groep B-streptokokbacterie erg vaak voor bij vrouwen. Ze ‘wonen’ samen met andere bacteriën in de darmen, baarmoedermond of vagina. Normaal gesproken is dat helemaal niet erg, behalve wanneer de mama de streptokok tijdens de bevalling de bacterie onverhoeds overdraagt op het kindje. Dit gebeurt bij ongeveer een op de duizend kindjes die net geboren zijn. Wanneer de bacterie in het lichaam van het baby’tje komt, kan het daar erg ziek van worden.

Wanneer wordt je kindje besmet?

Wanneer jij, zonder dat je het weet, de Groep-B streptokokbacterie bij je draagt, kan het kindje voor, tijdens of na de bevalling besmet worden. Je kindje is vooral kwetsbaar net na het breken van de vliezen. De bacterie kan dan via de open baarmoedermond in de baarmoeder komen, en het vruchtwater besmetten. Wanneer je kindje hiervan drinkt, krijgt het de bacterie direct in zijn of haar lichaampje. Dit kan ernstige infecties veroorzaken.
Ook tijdens de bevalling kan het kindje besmet worden. Tijdens de uitdrijving komt het immers met zijn lichaampje door de besmette vagina. Gelukkig zullen de bacteriën in dit geval vaak alleen op de huid en slijmvliezen komen. Het kindje heeft hier vaak geen last van.

Een derde van de besmette kindjes loopt de Groep-B streptokokbacterie na de bevalling op. We noemen dit ook wel een ‘late-onset’-infectie. Dit kan nog tot drie maanden na de bevalling gebeuren. Een infectie na de bevalling ontstaat meestal door overdracht via de handen van volwassenen. Deze vorm van infectie kan ernstige gevolgen hebben voor je kindje. Zo kan de bacterie de longen, het bloed of het hersenvlies besmetten, waardoor er ernstige infecties ontstaan. Deze infecties veroorzaken hoge koorts of juist een ondertemperatuur bij je kindje. Daarnaast kan het kortademig zijn, bleek en grauw zien, en zal het vaak kreunen. Door de snelle verspreiding van de bacterie kan het ziekteverloop heel erg snel zijn. Zo kan je kindje binnen enkele uren doodziek zijn. Het is dus belangrijk om op tijd aan de bel te trekken wanneer het ineens erg ziek wordt. Het ziektebeeld kan zelfs zo ernstig worden dat je kindje eraan overlijdt.

Risicogroepen

Gelukkig komt een besmetting met de Groep-B streptokok weinig voor. Er zijn wel enkele groepen kindjes die extra risico lopen. Zo zijn kindjes die voor 37 weken zwangerschap geboren worden extra kwetsbaar voor deze bacterie. Daarnaast kunnen te lang gebroken vliezen een Groep-B streptokokkeninfectie veroorzaken of kan koorts bij de moeder tijdens de bevalling de boosdoener zijn.

Kun je besmetting voorkomen?

Meestal kun je besmetting met de Groep-B streptokok niet voorkomen, simpelweg omdat je niet weet dat je deze bacterie bij je draagt. Wanneer je last krijgt van afscheiding tijdens de zwangerschap, kan dit een aanwijzing zijn dat je de bacterie bij je draagt. Meldt dit daarom altijd gelijk bij je arts of verloskundige. Je gynaecoloog zal in zo’n geval een urinekweek afnemen en deze laten onderzoeken op de bacterie. Als blijkt dat je drager bent van de Groep-B streptokok, kan de arts je preventief antibiotica voorschrijven. De kans op besmetting neemt in dat geval af. Daarnaast wordt je kindje de eerste 48 uur na de bevalling extra in de gaten gehouden. In zeldzame gevallen zal je kindje direct na de geboorte antibiotica toegediend krijgen.