Groei en ontwikkeling

Het draaien van een baby in stuitligging

Het draaien van een baby in stuitligging
Het draaien van een baby in stuitligging
Tegen het einde van de zwangerschap liggen de meeste baby’s met het hoofdje naar beneden (hoofdligging). Soms ligt een baby met het hoofdje naar boven (stuitligging). Omdat er aan een stuitbevalling meer risico’s zitten kan de verloskundige of de gynaecoloog proberen je baby te draaien. Dit draaien noemen ze een uitwendige versie.

Hoe werkt het draaien van een baby in stuitligging

Voorafgaand aan de behandeling wordt er een ctg gemaakt om de harttonen van je baby te controleren. Ook kan er een echo gemaakt worden om de precieze ligging van je baby te bepalen. Soms krijg je een weeën remmend middel waardoor je baarmoeder soepel blijft. Daarna ga je zo ontspannen mogelijk liggen, meestal op je rug met je knieën iets opgetrokken. De gynaecoloog of verloskundige tilt net onder het schaambeen de billen van de baby uit de bekkeningang, met 1 hand zorgt hij ervoor dat je baby niet weer terugzakt en met de andere hand wordt er lichte druk op het hoofdje uitgeoefend. Door deze druk kan je baby draaien. Meestal wordt een voorwaartse koprol gemaakt, lukt dit niet dan wordt het in achterwaartse richting geprobeerd. Echter, deze laatste manier lukt maar zelden. Soms lukt het draaien van je baby al binnen een paar minuten, maar het kan ook een uur duren! Na de draaipoging worden de harttonen en de ligging opnieuw gecontroleerd.

Wat is het beste moment om je baby te laten draaien?

Het beste moment om je baby te laten draaien ligt tussen de 36e en 37e week van je zwangerschap. Voor die tijd is de kans dat je baby uit zichzelf draait nog aanwezig waardoor ze er voor kiezen om nog even af te wachten.

Kans van slagen

De kans van slagen wordt beïnvloed door een aantal factoren:

  • De zwangerschapsduur; hoe verder de zwangerschap gevorderd is, hoe moeilijker het is om je baby te draaien. Daarentegen als het gelukt is om de baby te draaien is de kans kleiner dat je baby weer vanzelf terugdraait naar stuitligging.
  • De hoeveelheid vruchtwater; te weinig vruchtwater maakt het draaien van je baby moeilijker.
  • De ligging van de placenta; als de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt zal de verloskundige of gynaecoloog voorzichtiger moeten zijn tijdens het draaien van je baby. Als de placenta aan de achterkant van de baarmoeder ligt is de kans groter dat het lukt om je baby te draaien.

Soms krijgen vrouwen voor de draaipoging medicatie toegediend. Onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Joost Velzel heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van fenoterol. Dit middel zorgt er voor dat de spieren van de baarmoeder ontspannen. De kans dat de versie succesvol verloopt stijgt door dit medicijn van 40-50% naar 65%. Hiermee kunnen jaarlijks 600 keizersnedes worden voorkomen.

Heeft het dan alleen maar voordelen? Nee, elk medicijn heeft bijwerkingen. Fenoterol kan zorgen voor hardkloppingen, opvliegers of hoofdpijn. “Maar die bijwerkingen duren slechts 10 minuten”. Ze staan niet in verhouding tot de eventuele risico’s voor de moeder die een keizersnede met zich meebrengt’, aldus Velzel.

Risico’s bij het draaien van je baby

Uit onderzoek is gebleken dat er nauwelijks risico’s zitten aan het draaien van je baby. Je buik kan de eerste dagen na de draaipoging wat pijnlijk en beurs aanvoelen. Ook kan de hartslag van je baby, na de draaipoging, tijdelijk wat vertragen maar over het algemeen herstelt de hartslag zich binnen een paar minuten weer. In hele uitzonderlijke gevallen kan besloten worden direct een keizersnede uit te voeren, bijvoorbeeld als de hartslag zich niet herstelt of als de placenta (gedeeltelijk) loslaat.

Krijg je last van hevige buikpijn, weeën, bloedverlies, of verlies je vruchtwater? Neem dan direct contact op met je gynaecoloog of verloskundige.

Moxa-therapie

Soms wil je meer proberen. Je kunt je dan eens verdiepen in de Moxa-therapie. Dit is een vorm van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarbij ze de zijkant van je kleine teen verwarmen met een speciale moxastick, dat veel weg heeft van een grote sigaar. De kans op spontaan draaien schijnt te verhogen met 50 – 75 procent! Als deze therapie jou iets lijkt moet je er wel op tijd mee beginnen. Het proberen waard!

Onderzoek KNOV

In februari 2015 heeft de vereniging van verloskundigen een onderzoek gedaan onder 2138 zwangere vrouwen waarvan de baby in stuitligging ligt en die hun baby hebben laten draaien. Normaal moest 80% van die vrouwen bevallen via een keizersnede. Van de onderzochte vrouwen kon 57% na één of meerdere draaipogingen normaal bevallen. Lees meer over dit onderzoek op de website van de KNOV.