Zwangerschap

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap
Hyperventilatie tijdens de zwangerschap
Hyperventilatie is een veel voorkomend probleem. Zeker als je zwanger bent, en je kindje tegen de onderkant van je longen aandrukt, kun je snel het gevoel hebben dat je adem te kort komt. Dat kan best beangstigend zijn. Een milde vorm van hyperventilatie is echter heel normaal als je zwanger bent.

Wat is hyperventilatie?

Ademen gebeurt vanzelf. We ademen zuurstof in en koolzuur uit. Hyperventilatie betekent dat je te veel of te snel adem haalt. Vaak komt dit door angst of paniek. Door de snelle ademhaling neemt je lichaam te weinig koolzuur en te veel zuurstof op. Daardoor wordt de balans in je bloed verstoord. Dit zorgt voor een licht gevoel in je hoofd en duizeligheid. Bij ernstiger hyperventilatie kun je tijdens een aanval ook last krijgen van pijn op de borst, tintelingen in handen en rond de mond, een benauwd gevoel, vaak geeuwen of zuchten, vermoeidheid en angst. Dit voelt misschien erg beangstigend, maar hyperventilatie is absoluut ongevaarlijk!

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je vrij snel last krijgen van hyperventilatie. Dit komt doordat er door je zwangerschap al 20 tot 40 procent meer zuurstof in je lichaam aanwezig is. Dit is nodig om je placenta en je baarmoeder van voldoende zuurstof te voorzien. Om meer zuurstof binnen te krijgen, zul je daarom ook iets anders gaan ademen. Deze manier van ademen lijkt op een milde vorm van hyperventilatie. Je lichaam heeft deze manier van ademen echter nodig om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien.

Druk middenrif

Naast een ander ademhalingspatroon zorgt de groeiende baby er in de loop van de zwangerschap ook voor dat er extra druk op je diafragma, oftewel je middenrif, komt te staan. Daardoor ontstaat er extra druk op je longen, waardoor je kortademig wordt.

Progesteron

Ook heeft een toename van het hormoon progesteron invloed op je ademhaling. Dit hormoon zorgt ervoor dat de binnenkant van je baarmoeder dik genoeg wordt, om het ingenestelde eitje te voeden. Daarnaast maakt het hormoon niet alleen de ademhalingsspieren losser, maar zorgt het er ook voor dat je ademhalingscentrum in de hersenen gevoeliger wordt voor koolzuur. Daardoor raakt de verhouding tussen koolzuur en zuurstof bij een te snelle ademhaling sneller uit balans.

Een milde vorm van hyperventilatie is dus zelfs noodzakelijk als je zwanger bent. Wanneer je echter last krijgt van een extreme vorm van hyperventilatie is het nodig dat je aan de bel trekt.

Behandeling

De behandeling van hyperventilatie is vrij eenvoudig. Een effectieve manier tegen hyperventilatie is het ademen in een zak. Daardoor adem je het uitgeademde koolzuur weer in en wordt je zuurstofopname tijdelijk beperkt. Op die manier kan je lichaam de balans weer terugvinden.

Ook kun je speciale ademhalingsoefeningen aanleren. Je leert daarbij je ademhaling onder controle te houden. Soms heb je daarbij hulp van buitenaf nodig. Hulpverleners die je kunnen helpen bij de behandeling van hyperventilatie zijn fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten.