Gezondheid

Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

medicijngebruik tijdens de zwangerschap
medicijngebruik tijdens de zwangerschap
Vrouwen die een eerste kindje verwachten zijn vaak onzeker over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit een rondvraag van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) onder apothekers en verloskundigen. De deskundigen signaleren dat de aankomende moeders veel vragen hebben over wat er wel en wat er niet mag op het gebied van medicatie om typische zwangerschapskwaaltjes of andere klachten tegen te gaan. Om deze twijfel weg nemen en vrouwen meer inzicht te geven heeft de KNMP de zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’ ontwikkeld.

Gezond eten, geen alcohol en stoppen met roken zijn bekende adviezen, maar ‘wat kan je doen tegen misselijkheid?’ of ‘is het slecht voor een baby als de moeder paracetamol slikt?’. De KNMP heeft de meest voorkomende kwalen tijdens de zwangerschap in een zelfzorggids op een rij gezet. Bij elke klacht wordt beschreven welke mogelijkheden de nieuwe moeders hebben: wat ze zelf kunnen doen en welke medicijnen ze eventueel kunnen gebruiken om de kwalen te verhelpen.

“Met deze kennis zijn nieuwe moeders beter in staat in te schatten aan welke klachten ze zelf iets kunnen doen en bij welke verschijnselen ze bij de verloskundige of de huisarts aan de bel moeten trekken, vertelt apotheker Jeltje Luinenburg. “Bij twijfel kan de apotheker ook laagdrempelig en professioneel advies geven over welke medicijnen het beste werken voor de vrouw en haar kind.”

Wat kan ik doen?

Het blijkt dat aankomende moeders vooral vragen hebben over de hieronder genoemde klachten. Er wordt ook direct toegelicht wat zwangere vrouwen kunnen doen.

Hoofdpijn

Advies: Zorg voor frisse lucht en rust. Vermijd stress. Bij hoofdpijn in de 2e helft van je zwangerschap, overleg dan altijd met de verloskundige.
Medicatie: Paracetamol zonder codeïne of coffeïne, maximaal 4 tabletten per dag. Ibuprofen wordt afgeraden.

Aambeien

Advies: Voldoende bewegen, drinken en vezelrijk voedsel. Pers niet en draag katoenen ondergoed.
Medicatie: Gebruik psylliumzaad, gezuiverde zemelen, sterculiagom, zinksulfaatvaselinecrème, of zalf met lidocaïne.

Koortslip

Advies: Zorg voor een goede weerstand.
Medicatie: Zinksulfaat en zinkoxide.

Vaginale schimmelinfectie

Advies: Draag katoenen ondergoed, was eventueel met zeepvrije emulsie.
Medicatie: Clotrimazol creme bij aanhoudende klachten. In overleg met de huisarts.

Samen, in overleg

“Het is logisch dat zwangere vrouwen hun ongeboren baby niet in gevaar willen brengen. Maar het is ook belangrijk dat de vrouw zich goed voelt en gezond is. Soms is het gebruik van een medicijngebruik tijdens de zwangerschap dan toch nodig,” Jeltje Luinenburg. “In plaats van niets doen kan de aankomende moeder ook langs bij de apotheker en samen kijken welk medicijn wel past.”

Verloskundige en auteur, onder meer van De grote geboortegids en Zwanger Worden, Mariël Croon: “Belangrijk is dat je medicijngebruik altijd overlegt met de behandelaar of de apotheker, ook als je ze zonder recept kunt kopen. En stop ook niet zomaar als je vanwege een chronische ziekte, zoals astma, al medicijnen gebruikte voor de zwangerschap. Kortom: overleg is heel belangrijk!”

Gratis exemplaar

De Zelfzorggids ‘Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?’ is te downloaden via www.apotheek.nl. Een eigen gids kan ook opgehaald worden bij de apotheek in de buurt.