Zwangerschap

Rugpijn of zwangerschapsischias

Rugpijn of zwangerschapsischias
Rugpijn of zwangerschapsischias
Je zwangerschap kan perfect verlopen. Toch ben je tijdens je zwangerschap gevoeliger voor allerlei kwaaltjes. Zo kun je sneller last krijgen van rugpijn of zwangerschapsischias.

Wanneer is rugpijn zwangerschapsischias

Rugpijn tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend probleem. Wanneer deze pijn echter veroorzaakt wordt door pijn in de ischiaszenuw, spreken we van ‘zwangerschapsischias’. Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. De pijn treedt plotseling op en ‘schiet’ daarbij van boven naar beneden. Daarbij kunnen ook andere klachten optreden zoals een branderig gevoel, spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook kan er spierkramp bij voorkomen.

Oorzaak

Zwangerschapsischias wordt veroorzaakt door druk op de wortels van de ischiaszenuw. Een zenuw leidt de prikkels van buitenaf naar de hersenen, zodat we bijvoorbeeld pijn kunnen voelen. De ischiaszenuw is de langste zenuw van je lichaam. Deze wordt ook wel de grote beenzenuw of de nervus ischiadicus genoemd. De zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been. Tijdens de zwangerschap worden je gewrichten soepeler door de zwangerschapshormonen. Je rug wordt daardoor minder stabiel en zo kan de ischiaszenuw sneller bekneld raken. Dit veroorzaakt hevige pijn onder in de rug, uitstralend naar de bil en het been. Soms kan de pijn zelfs zo hevig zijn dat je niet meer kunt lopen.

Symptomen zwangerschapsischias

Typerend voor ischiaspijn is dat de pijn begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Daarbij varieert de pijn van licht tot hevig en voelt stekend en branderig. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Ook al is de pijn erg hevig, ischias is bijna nooit blijvend.

Behandeling

Ischiaspijn gaat meestal vanzelf weer over. Wanneer de pijn je te veel beperkt in je bewegingen, kun je ook speciale fysiotherapie volgen. Er zijn twee soorten fysiotherapie voor de behandeling van zwangerschapsischias. Als eerste is er de zogenaamde passieve therapie. Deze therapie bestaat uit een behandeling waar je zelf niet direct iets voor hoeft te doen. Je kunt hierbij denken aan elektrische stimulatie (TENS), ultrasound en lasertherapie. Passieve therapie is bedoeld voor verlichting van de pijn op korte termijn. Daarnaast bestaat er actieve therapie. Dit zijn oefeningen die je zelf kunt uitvoeren. Door deze oefeningen verhoog je je flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen. Dit zorgt voor verlichting van de pijn en uiteindelijk voor genezing.

Medicatie

Wanneer de pijn té hevig wordt, kun je medicatie toegediend krijgen. Deze ontstekingsremmers, spierverslappers en pijnstillers werken echter niet genezend. Ze verlichten de pijn alleen maar.
Bij een zwangerschap is het gebruik van medicijnen niet wenselijk. Overleg daarom altijd eerst met je verloskundige of arts voordat je pijnmedicatie gaat slikken. Lees ook ons artikel over medicijngebruik tijdens de zwangerschap.