Gezondheid

Toxoplasmose en zwangerschap

toxoplasmose en zwangerschap
toxoplasmose en zwangerschap
Het kindje in je buik is in alle opzichten afhankelijk van jou. Zo lever jij alle goede stoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling. Maar ook de schadelijke stoffen waarmee jij in aanraking komt, zullen bij je kindje terechtkomen. En dat kan nare gevolgen hebben.
Toxoplasmose is een ziekte die veroorzaakt wordt door een nauwelijks zichtbaar eencellig beestje. Omdat het iemand of iets anders nodig heeft om in leven te blijven, noemen we dit beestje een parasiet. Dit kleine diertje komt vooral voor bij katachtige dieren. Daarom wordt toxoplasmose ook wel ‘kattenziekte’ genoemd. Toxoplasmoseparasieten komen vooral voor in de uitwerpselen van katten en in vlees van onder meer varkens, geiten en schapen. Een infectie met een toxoplasmoseparasiet komt niet alleen bij mensen voor, maar soms ook bij vogels en zoogdieren.

Verschijnselen

Wanneer je besmet bent met toxoplasmose zul je niet echt ziek worden. Je bent hoogstens lusteloos, hebt lichte koorts en opgezette klieren. Voor het kindje in je buik kan besmetting met de toxoplasmoseparasiet echter ernstige gevolgen hebben. Vooral vroeg in de zwangerschap kan de ziekte leiden tot een miskraam of het overlijden van je kindje. Hoewel de kans daarop klein is, wil je alle risico’s op besmetting natuurlijk voorkomen.

Besmetting

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de parasiet. Zo kan het verschonen van de kattenbak ervoor zorgen dat je in contact komt met besmette uitwerpselen. Ook het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees en het eten van ongewassen groente kan ervoor zorgen dat je de parasiet binnen krijgt. Daarnaast kan tuinieren in een tuin waar katten hun behoefte doen, leiden tot besmetting met de parasiet.
Laat daarom, tijdens je zwangerschap, het verschonen van de kattenbak vooral aan iemand anders over. Wanneer je in de tuin wilt werken, is het handig om handschoenen te dragen. En als je ’s avonds een lekker stukje vlees wilt eten, zorg er dan voor dat het goed is doorbakken. Zo voorkom je dat de parasiet zich in jouw lijf nestelt en je kindje ziek maakt.

Aangeboren afwijkingen

Als je al wat langer zwanger bent en besmet wordt met toxoplasmose, is de kans niet zo groot dat je alsnog een miskraam krijgt. Wel kan besmetting leiden tot aangeboren afwijkingen. Het meest voorkomend zijn afwijkingen van het zenuwstelsel (waterhoofd) en oogafwijkingen (blindheid). Vaak merk je pas na de zwangerschap dat je besmet bent geweest met toxoplasmose. Lees ook ons artikel over aangeboren afwijkingen bij baby’s.

Behandeling

Wanneer je denkt dat je toxoplasmose hebt, kun je je bloed laten onderzoeken. Wanneer je de parasiet bij je draagt, zijn er in je bloed antistoffen zichtbaar, die je lichaam tegen de parasiet aanmaakt. Bij goed gezonde mensen gaat toxoplasmose vanzelf over. Mensen met een zwak afweersysteem, zoals oude mensen, baby’s en zwangere vrouwen, worden meestal behandeld met speciale medicijnen.